“Podpisi poslancev NSi za preiskavo GEN-i so že pripravljeni” – Matej Tonin o pozivu Janeza Janše, “da lahko NSi kadar koli vloži svoje podpise in se pridruži interpelaciji” proti vladi Roberta Goloba – TOPNEWS.si

“Podpisi poslancev NSi za preiskavo GEN-i so že pripravljeni” – Matej Tonin o pozivu Janeza Janše, “da lahko NSi kadar koli vloži svoje podpise in se pridruži interpelaciji” proti vladi Roberta Goloba

“Podpisi poslancev NSi za preiskavo GEN-i so že pripravljeni” – Matej Tonin o pozivu Janeza Janše, “da lahko NSi  kadar koli vloži svoje podpise in se pridruži interpelaciji” proti vladi Roberta Goloba

Nova Slovenija se je poJanševi vložitvi interpelacije zoper vlado Roberta Goloba taktično zavila v molk. Po tem, ko so zaradi premalo podpisov za vložitev v predalu pustili že napisano interpelacijo za razrešitev kulturne ministrice, neuradno niso preveč zagreti za opozicijsko sodelovanje po taktih SDS.

“Še vedno smo pripravljeni prispevati podpise za interpelacijo zoper ministrico za kulturo, saj je ona predlagala to sporno potezo. NSi pa lahko kadar koli vloži svoje podpise in se pridruži interpelaciji,” je dodal Janša.

Predsednik NSi Matej Tonin pa se  v odzivu na poziv Janeza Janše, “da lahko NSi kadar koli vloži svoje podpise in se pridruži interpelaciji”, na Facebooku  sprašuje  “zakaj SDS ni v interesu, da bi se v dveh parlamentarnih komisijah, kjer ima opozicija že po poslovniku zagotovljeno večino, izvajal učinkovit opozicijski nadzor nad delovanjem celotne vlade Roberta Goloba?

 

 

“Podpisi poslancev NSi za preiskavo GEN-i so že pripravljeni, “ je svoj zapis na Facebooku naslovil Matej Tonin:
“Ob zadnjih razpravah in oddajah v medijih, v katerih so obravnavali sume nepravilnosti pri poslovanju družbe GEN-I v času vodenja Roberta Goloba, se je znova izpostavilo vprašanje vloge parlamentarnih strank. Ponovno so bila izpostavljena tudi vprašanja, zakaj NSi ne prispeva podpisov za ustanovitev preiskovalne komisije o poslovanju GEN-I.
Naj pojasnim, da so podpisi poslancev NSi za ustanovitev komisije že zbrani in pripravljeni, odločitev o tem, kdaj bo ustanovljena, pa je na strani stranke SDS. V NSi smo namreč že večkrat jasno povedali: Ko bodo poslanci SDS zasedli mesta v nadzornih komisijah državnega zbora (KNOVS in KNJF) in s tem v polni meri omogočili nadzor nad delom celotne vlade, bo NSi takoj prispevala svoje podpise za ustanovitev preiskovalne komisije.
Naloga opozicije v demokratični državi je, da nadzira delovanje celotne vlade, ne le posameznih ministrov ali državnih podjetij. V NSi hočemo v skladu z vsemi zakonitimi pristojnosti to nalogo tudi korektno opravljati. Ne gre le za poslovanje družbe GEN-I, gre tudi za izjemno pomemben parlamentarni nadzor nad tajnimi službami in slovenskimi javnimi financami.
Zgodb, ki kličejo po preiskavi, še veliko. V NSi smo tako pred dnevi že zahtevali nujno sejo Komisije za nadzor javnih financ, saj želimo preiskati, zakaj je podjetje Minis d. o. o. za 9 milijonov evrov najprej postavljalo ograje na meji, zdaj pa je bilo isto podjetje izbrano, da za 7 milijonov te ograje podre. Prvič je bilo podjetje izbrano kar brez razpisa, za podiranje ograje pa je bil Minis d. o. o. v nenavadnih in sumljivih okoliščinah izbran kljub temu, da je bil trikrat dražji od drugega najugodnejšega ponudnika. Prav tako bi nas moralo močno zanimati, kam in za katere zadeve je šlo 500 milijonov evrov, s katerimi je vlada dokapitalizirala HSE. In podobnih primerov je še več.
Pravo vprašanje torej je:
Zakaj SDS ni v interesu, da bi se v dveh parlamentarnih komisijah, kjer ima opozicija že po poslovniku zagotovljeno večino, izvajal učinkovit opozicijski nadzor nad delovanjem celotne vlade Roberta Goloba?, se  po petkovi vložitvi SDS-ove interpelacije proti vladi Roberta Goloba sprašuje Matej Tonin.

COMMENTS

Wordpress (0)