“Ponavljam: oni so krivi za vojno, mi pa uporabljamo silo, da jo ustavimo” – Vladimir Putin o tem , da “zahodne elite ne skrivajo svojega cilja – zadati Rusiji strateški poraz” – TOPNEWS.si

“Ponavljam: oni so krivi za vojno, mi pa uporabljamo silo, da jo ustavimo” – Vladimir Putin o tem , da “zahodne elite ne skrivajo svojega cilja – zadati Rusiji strateški poraz”

“Ponavljam: oni so krivi za vojno, mi pa uporabljamo silo, da jo ustavimo” – Vladimir Putin o tem , da “zahodne elite ne skrivajo svojega cilja – zadati Rusiji strateški poraz”

“Naredili smo vse, kar je bilo mogoče, da bi problem rešili po mirni poti, se pogajali o mirnem izhodu iz tega težkega konflikta, toda za našimi hrbti se je pripravljal povsem drugačen scenarij,” je po poročanju BBC dejal Putin.

Ruski voditelj je v govoru v prireditvenem centru Gostinij Dvor v Moskvi, ki ga je prenašala državna televizija, večkrat požel stoječ aplavz več sto predstavnikov politične, vojaške, gospodarske, verske in kulturne elite, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

“Ukrajina in Donbas sta postala simbol popolne laži,” je dejal ruski voditelj, ki je obtožil Zahod, da odstopa od “temeljnih sporazumov” in daje “hinavske izjave” ter širi obrambno zvezo Nato.

“Ponavljam: oni so krivi za vojno, mi pa uporabljamo silo, da jo ustavimo,” je dejal. Cilj Zahoda je po njegovih besedah pripeljati Rusijo do strateškega poraza, “želijo nas za vedno odpraviti”.

Opozoril je, da je ogrožen obstoj Rusije. “Zahodne elite ne skrivajo svojega cilja – zadati Rusiji strateški poraz. To pomeni, da želijo z nami enkrat za vselej opraviti,” je dejal Putin.

“Več kot bo v Ukrajino prispelo orožja dolgega dosega, tem bolj bomo prisiljeni odvrniti grožnjo z naših meja,” je dejal glede dobav zahodnega orožja Ukrajini.

Po njegovih besedah se bo “posebna vojaška operacija”, kot vojno v Ukrajini imenuje Moskva, nadaljevala. “Korak za korakom, previdno in dosledno bomo reševali naloge, ki so pred nami,” je dejal.

Ponovil je trditve, da je v Ukrajini na oblasti “neonacistični režim”. V tridesetih letih prejšnjega stoletja je Zahod tlakoval pot nacizmu v Nemčiji in “zdaj počne isto v Ukrajini”, je dejal Putin, ki je po poročanju italijanske tiskovne agencije Ansa Zahod obtožil, da podpira nacistične milice v Ukrajini.

Ruski voditelj je Zahod tudi obtožil, da si že od 19. stoletja prizadeva odtrgati “zgodovinske dežele” Rusije oziroma “to, kar se zdaj imenuje Ukrajina”, leta 2014 pa da je Zahod financiral revolucijo v Ukrajini, ki je strmoglavila prorusko vlado. To je po njegovih besedah “povzročilo rusofobijo, skrajni nacionalizem”, poroča BBC.

Putin je med drugim spregovoril tudi o posledicah vojne za Rusijo in njeno gospodarstvo, ki da je premagalo vsa tveganja. “Imamo vse, da zagotovimo varnost in razvoj države,” je zagotovil. Ruski BDP v letu 2022 se je zmanjšal za 2,1 odstotka, čeprav so bile napovedi po začetku vojaške operacije v Ukrajini veliko slabše, je poudaril.

Med drugim je napovedal podporo vojnim veteranom in družinam ubitih vojakov ter vladi naročil, naj v sodelovanju s posameznimi regijami ustanovi poseben državni sklad. Napovedal je modernizacijo ruske vojske.

Vladimir Putin pravi, da je bil “prisiljen” začasno prekiniti sodelovanje Rusije v pogodbi o nadzoru orožja New Start. Toda kaj je to, se vprašujejo pri BBC-ju.

Generalni sekretar zveze Nato Jens Stoltenberg je danes izrazi obžalovanje zaradi odločitve Rusije, da začasno prekine sodelovanje v pogodbi z ZDA o omejevanju strateške jedrske oborožitve Novi Start. Opozoril je, da je s tem porušena arhitektura nadzora nad orožjem, vzpostavljena po koncu hladne vojne, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

“Rusijo pozivam, naj ponovno razmisli o svojem stališču,” je dodal. “Več jedrskega orožja in manj nadzora nad oborožitvijo dela svet še bolj nevaren,” je dejal na novinarski konferenci po pogovorih z visokim zunanjepolitičnim predstavnikom EU Josepom Borrellom in ukrajinskim zunanjim ministrom Dmitrom Kulebo glede dobav orožja in streliva Ukrajini.

Borrell pa je poudaril, da je odločitev Rusije še en dokaz, da Rusija ruši varnostni sistem, ki je bil zgrajen po koncu hladne vojne.

Ruski predsednik Vladimir Putin je danes v govoru o stanju v državi sporočil, da Moskva začasno prekinja sodelovanje v pogodbi z ZDA o omejevanju strateške jedrske oborožitve Novi Start. Kot je dodal, Moskva prekinja izvajanje pogodbe Novi Start, saj ameriškim inšpektorjem ne more dovoliti obiska ruskih jedrskih objektov, medtem ko Washington namerava Moskvi zadati “strateški poraz”.

Pogodba Novi Start iz leta 2010 je zadnji dvostranski sporazum med glavnima jedrskima velesilama in nekdanjima tekmicama iz hladne vojne, ki med drugim omejuje število strateških jedrskih bojnih glav, ki jih lahko Moskva in Washington namestita, na 1550. To predstavlja skoraj 30-odstotno zmanjšanje glede na prejšnjo mejo, določeno leta 2002.

Rusko zunanje ministrstvo pa je danes na pogovor poklicalo ameriško veleposlanico v Moskvi Lynne Tracy in ji izročilo noto, v kateri od ZDA zahteva umik “vojakov in opreme” zveze Nato iz Ukrajine. Zahtevo so predali kmalu po govoru ruskega predsednika Vladimirja Putina, v katerem je Zahod obtožil, da konflikt v Ukrajini izkorišča za obračun z Rusijo.

“Še posebej smo izpostavili, da mora Washington za deeskalacijo razmer sprejeti ukrepe v smeri umika ameriških vojakov in opreme ter vojakov in opreme Nata ter prenehati s protiruskimi dejavnostmi,” so sporočili z ruskega zunanjega ministrstva, potem ko so ameriško veleposlanico povabili na pogovor zaradi ameriške vojaške pomoči Ukrajini.

V protestni noti so tudi opozorili, da so “orožje, ki ga dobavljajo Kijevu, in podporno osebje, vključno z ameriškimi državljani, legitimne tarče Rusije”. Zahodne države Kijevu pomagajo z orožjem in urjenjem ukrajinskih vojakov za uporabo tega orožja, a svojih vojakov v konflikt na strani Kijeva niso poslale in te namere niso niti izrazile.

Zahtevo je ministrstvo objavilo kmalu po govoru ruskega predsednika Putina o stanju v državi, v katerem je danes Zahod obtožil, da konflikt v Ukrajini izkorišča za obračun z Rusijo. Krivdo za vojno v Ukrajini in njeno zaostrovanje je prav tako pripisal zahodnim državam, v prvi vrsti ZDA.

Rusko zunanje ministrstvo je v sporočilu za javnost še zapisalo, da dobave ameriškega orožja Ukrajini “jasno dokazujejo neresničnost trditev ameriške strani, da ZDA niso udeležene v konfliktu”.

Washington so tudi pozvali, naj pojasni lanske eksplozije na plinovodih Severni tok 1 in 2 ter naj se “ne vmešava v objektivno preiskavo”, s katero želijo ugotoviti krivce zanje.

Na teh dveh plinovodih, ki povezujeta Rusijo in Nemčijo, so septembra lani izvedli sabotaže, zaradi katerih je bila prekinjena dobava ruskega plina v Evropo. Zahod sumi, da za sabotažami stoji Moskva, ta pa Zahod neposredno obtožuje odgovornosti zanje.

COMMENTS

Wordpress (0)