(VIDEO) Incident na protestu poklicnih gasilcev, ki so z detonacijami in gorečo kroglo prekinili govor ministrice Sanje Ajanović Hovnik – Ministrica ni bila poškodovana, se je pa zato predčasno umaknila v prostore vlade na Gregorčičevi – TOPNEWS.si

(VIDEO) Incident na protestu poklicnih gasilcev, ki so z detonacijami in gorečo kroglo prekinili govor ministrice Sanje Ajanović Hovnik – Ministrica ni bila poškodovana, se je pa zato predčasno umaknila v prostore vlade na Gregorčičevi

(VIDEO) Incident na protestu poklicnih gasilcev, ki so z detonacijami in gorečo kroglo prekinili govor ministrice Sanje Ajanović Hovnik –  Ministrica ni bila poškodovana, se je pa zato predčasno umaknila v prostore vlade na Gregorčičevi

Poklicni gasilci so v prestolnici na shodu izrazili nezadovoljstvo s svojim položajem. Oblečeni v uniforme in opremljenimi z dimnimi baklami so se najprej zbrali na Trgu republike pred parlamentarno stavbo, od koder so se podali pred poslopje vlade. Tam so z nagovori, pokanjem in trobljami vladi sporočili, da so zaradi svojega položaja jezni.

Zbrane pred vladnim poslopjem je uvodoma nagovoril generalni sekretar Sindikata poklicnega gasilstva Slovenije David Švarc. “Jezni smo na politične veljake, ki se že več kot leto in pol delajo norca iz nas. Zato smo se danes zbrali, ker imamo dovolj takega odnosa do nas. Zbrali smo se pred vlado, kjer so tisti, ki odločajo o naših usodah, odločajo o usodah javnih uslužbencev in gasilcev, da jim povemo, kar jim jim gre, v kakšnem položaju smo in da v takšnem položaju ne želimo več biti,” je dejal.

Po njegovih besedah so se danes v Ljubljani zbrali gasilci z vseh gasilskih enot, razen tistih, ki so danes v službi in varujejo naša življenja, domove in premoženja.

Bivši predsednik sindikata, zdaj upokojeni poklicni gasilec Aleksander Ogrizek, je razočaran nad delom vlade. Kot je dejal, jo gasilci zanimajo samo takrat, ko jih potrebuje. “Da ima gasilec, ki pride k nam, minimalno plačo, je sramota,” je dejal v nagovoru in opozoril, da si mladi gasilec ob takih pogojih ne more začeti ustvarjati življenja. Vlado je pozval, naj predstavnike sindikatov takoj sprejme na pogajanja.

Gasilci so svoje nezadovoljstvo izrazili s številnimi transparenti, na katerih je denimo pisalo Pogoreli bolj kot kras in Glavo v ogenj tiščimo, od vlade pa le v brco v rit dobimo. Na shodu jih je spremljala tudi maketa gasilskega avtomobila s fotografijami premierja Roberta Goloba, ministrice za javno upravo Sanje Ajanović Hovnik, obrambnega ministra Marjana Šarca in njegovega državnega sekretarja Rudija Medveda.

Gasilce sta poskušala pomiriti minister za obrambo Marjan Šarec in Sanja Ajanović Hovnik,  a nista bila uspešna. Najprej nista dobila besede do konca protesta, zato je minister za obrambo Marjan Šarec predčasno odšel, Sanjo Ajanović Hovnik pa so na koncu prekinili z detonacijami in gorečo  kroglo, ki je  nato govor prekinila in odšla v stavbo vlade.  Gasilci so se namreč burno odzvali na besede ministrice, da po novi plačni reformi nihče ne bo imel nižje plače od minimalne. kar jih je samo že podžgalo.

V sindikatu pozivajo k boljši ureditvi statusa. Pričakujejo, da se gasilce uvrsti v primerne plačne razrede, da se odpravijo plačna nesorazmerja in se jih enako obravnava kot nekatere druge skupine.

Po dvigu plač nekaterim drugim skupinam v javnem sektorju so na vlado naslovil zahtevo, da se poklicnim gasilcem plače dvignejo za osem plačnih razredov. A na vladni strani doslej za to ni bilo pripravljenosti, še dodatno pa so njihovo nezadovoljstvo okrepila vladna izhodišča za reformo v javnem sektorju.

Kot je prejšnji teden pojasnil generalni sekretar sindikata David Švarc, je zanje še posebej sporen vladni predlog v delu, ko gre za odpravo plačnih nesorazmerij. Ta je namreč predvidena v obdobju od 1. januarja 2024 do 30. junija 2026, kar pomeni, da bi morali gasilci v tem obdobju čakati na odpravo plačnih nesorazmerij, ob tem da bi bila po vladnem predlogu vsa napredovanja zamrznjena.

V Sloveniji je poklicnih gasilcev nekaj več kot 1000, v 14 javnih poklicnih gasilskih enotah nekaj več kot 800.

COMMENTS

Wordpress (0)