(V ŽIVO) Tanja Starič sinoči v Odmevih komaj ustavila Ruparja, kaj bo šele danes na Trgu republike? – TOPNEWS.si

(V ŽIVO) Tanja Starič sinoči v Odmevih komaj ustavila Ruparja, kaj bo šele danes na Trgu republike?

(V ŽIVO) Tanja Starič sinoči v Odmevih komaj ustavila Ruparja, kaj bo šele danes na Trgu republike?

Tako imenovan  ljudski iniciativi Glas upokojencev, katere pobudnik je nekdanji poslanec SDS Pavel Rupar, je za danes ob 15. uri napovedala protestni shoda Trgu republike.  Pred današnjim protestom sta sinoči v Odmevih menja soočila Pavle Rupar in predsednik Zdusa Janez Sušnik. Soočanje , ki se je začelo z vprašanji o napovedani pokojninski reformi je sicer pričakovano hitro ušlo izpod nadzora.

 

https://twitter.com/IVutkovic/status/1620674389640613889

https://twitter.com/JackssonJoe/status/1620686799558557696

Voditeljica Odmevov je Ruparja soočila z očitkom, in sicer, da za njim stoji interes stranke SDS, na kar je odgovoril: “Za mano ni nobene stranke. Za mano so ljudje, ki so začutili, da se je končno zanje nekdo potegnil, da je vzdignil glas. Jutri je shod. Pričakujem veliko ljudi. Na te upokojence so pozabili. Do danes ni bilo nobenega glasu. Noben se ni zanje pobrigal. Zelo je v redu, da smo končno zbudili tiste, ki spijo zimsko spanje, ki ne delajo za upokojence!”

Sušnik je Ruparja obtožil zavajanja, mu dejal, da je “obul prevelike škornje” in povedal, da je vlada dala upokojencem miloščino. Rupar je pojasnil, da ne tekmuje z ZDUS-om, temveč ga vabi, da se njemu in tistim, ki so z njim, pridružijo v zahtevah. “Mi jih vabimo (ZDUS op. a.) kot partnerje proti vladi, da se skupaj zmenimo, da skupaj nastopimo s svojimi zahtevami,” je odgovoril Rupar.

Najbolj napeto pa je postalo na Koncu, ko je Rupar obtožil Sušnika, da ne dela za upokojence, temveč zgolj zase, Sušnik je zaključil, da ima dovolj visoko pokojnino. Predsednik Zdus-a  Janez Sušnik je sicer že pred tem povedal , da shoda ne podpirajo in se ga tudi ne bodo udeležili hkrati pa opozoril na Ruprjev populizem in naivnost.

Janez Sušnik namreč meni, da za projektom po njegovem vedenju stoji SDS. “Naša organizacija je zmerna in nima nobene povezave z omenjeno iniciativo. Mi delujemo samostojno, napovedanega protesta na Trgu republike pa se ne nameravamo udeležiti,” je Sušnik dejal na nedavni tiskovni konferenci.

Na pozivanje iniciative Glas upokojencev Slovenije k vsesplošnemu protestu se je že pred časom oglasila tudi iniciativa Glas ljudstva. Kot so opozorili, gre za zelo škodljivo zavajanje širše javnosti. Napoved protesta vidijo kot ” lažno simuliranje civilne družbe in zavajanje upokojencev”.  Za pobudo in organizacijo protesta namreč ne stoji civilna družba, ampak sta za njo nekdanja poslanca SDS Rupar in Mojca Škrinjar.

Na drugi strani zveza seniorjev NSi podpira “vse aktivnosti in iniciative, ki se zavzemajo za dostojanstvo upokojencev in vseh ostalih ranljivih skupin”. Kot so zapisali v sporočilu za javnost, pod katerega se je podpisal predsednik Zdravko Luketič, je ob 12-odstotnem dvigu minimalne plače s 1. januarjem 2023 “nujen tudi 12-odstoten dvig pokojnin”. Problem so tudi neenaki odmerni odstotki za določanje pokojnin.

“Od vlade pričakujemo, da bo zaščitila upokojence pred revščino, zato naj nemudoma ukrepa. Če tega ni zmožna, naj vodenje države odstopi tistim, ki bodo ubranili in zaščitili vse, ki so do pomoči upravičeni,” so navedli in vladi očitali še, da se vlada pri rešitvah ozira v preteklost.

Dogajanje na in ob Trgu republike bomo ob 15 . uri prenašali v živo na Topnews.si in You Tube kanalu TopTV.si.

 

COMMENTS

Wordpress (0)