Toda ali je to res dovolj za zmago v vojni? – Kako bi lahko tanki iz Nemčije, ZDA in Združenega kraljestva spremenili ukrajinsko vojno – TOPNEWS.si

Toda ali je to res dovolj za zmago v vojni? – Kako bi lahko tanki iz Nemčije, ZDA in Združenega kraljestva spremenili ukrajinsko vojno

Toda ali je to res dovolj za zmago v vojni? – Kako bi lahko tanki iz Nemčije, ZDA in Združenega kraljestva spremenili ukrajinsko vojno

Je bil minuli teden , ko se je vojna dramatično obrnila v prid Ukrajine? To je bil vsekakor odločilen trenutek, ko je koalicija zahodnih držav potrdila, da je končno pripravljena dobaviti sodobno izdelane glavne bojne tanke.

Nemčija je dejala, da bo poslala tanke Leopard 2, ZDA pa so dejale, da bodo poslale tanke M1 Abrams. Tako Združeno kraljestvo kot Poljska sta že dali konkretne obljube, druge države pa naj bi jim sledile. Nekateri komentatorji so potezo opisali kot potencialno “spreminjo iger”. Toda ali je to res dovolj za zmago v vojni?, se vprašujejo pri britanskem BBC-ju.

Ben Barry, višji sodelavec na Mednarodnem inštitutu za strateške študije (ISS), je za BBC povedal, da bodo zahodni tanki naredili razliko. Toda nekdanji brigadir britanske vojske tudi opozarja, da se dosedanje obljube verjetno ne bodo izkazale za odločilne.

V sodobnem vojskovanju so bili tanki ključni element za ofenzivne operacije – za prebijanje sovražnikovih črt in ponovno zavzemanje ozemlja.

Če se učinkovito uporabljajo, zagotavljajo mobilno ognjeno moč, zaščito, šok in presenečenje. Zgoščeni v številu lahko premaknejo sovražnikovo obrambo. Potrebujejo pa tudi podporo topništva, da najprej oslabijo to obrambo, nato pa podporo pehote, da zadrži ponovno zavzeto ozemlje.

Zgodovina kaže, da tanki sami ne zmagujejo v bitkah. Britanci so prvič uporabili na stotine tankov v bitki pri Cambraiju novembra 1917 – da bi končali slepo ulico statične vojne v jarkih. Sprva so znatno napredovali, vendar se je veliko tankov kmalu pokvarilo in nemška protiofenziva je britanske pridobitve spremenila v izgube.

Tanke je mogoče uporabiti tudi v obrambi. Leta 1940 so jih britanske in francoske vojske pri Arrasu uporabile za zaustavitev nacistične invazije, kar je omogočilo kasnejšo evakuacijo britanskih enot iz Dunkerquea.

Toda Ukrajina je jasno povedala, da ne želi orožja le za zaustavitev morebitne ruske spomladanske ofenzive, ampak za ponovno zavzetje lastnega ozemlja – za napad.

Ne bi imelo smisla, da bi Ukrajina razpršila svoje dodatne tanke po fronti, dolgi več kot 1000 km (621 milj). Za preboj ruske obrambe bo morala Ukrajina skoncentrirati svoje sile – po možnosti na območju med pet in 20 km (med tremi in 12 miljami).

Hamish de Bretton-Gordon, nekdanji polkovnik kraljevega tankovskega polka britanske vojske, pravi, da so številke pomembne za preboj. Oklepna brigada za pomembno ofenzivno operacijo bi običajno vključevala najmanj 70 tankov. Tako bi lahko več kot 100 zahodnih bojnih tankov naredilo veliko razliko, pravi.

Če bi imela Ukrajina več, bi lahko poskušala izvajati sočasne ofenzivne operacije na različnih mestih, kot je to storila lani na severu in jugu. Potem je tu še dodatna podpora, ki je potrebna za to, kar vojska imenuje “manever kombiniranega orožja”. Združeno kraljestvo Ukrajini ne pošilja le 14 tankov Challenger, ampak tudi 30 topniških samohodnih topov in oklepnih vozil za prevoz in zaščito vojakov.

Ta novi paket vojaške podpore vključuje tudi vozila za razminiranje in polaganje mostov. Z drugimi besedami, bistveni elementi, potrebni za vsako ofenzivno operacijo.

ZDA prav tako Ukrajini zagotavljajo več kot 100 oklepnih vozil Bradley in Stryker, Nemčija pa 40 svojih bojnih vozil pehote Marder – pa tudi tanke.

Rezervoarji so konica kopja, zasnovana za hitro premikanje po odprtem terenu. Challenger 2, Leopard 2 in M1 Abrams so hitrejši od večine rusko izdelanih tankov s hitrostjo več kot 40 km/h (25 milj na uro) na neravnem terenu.

Da bi hitro zavzeli tla, s kakršnim koli elementom presenečenja, bi se verjetno izognili mestnim območjem, kjer bi bili bolj ranljivi za napad. Rusija je že zgodaj v tej vojni, v svojem neuspelem poskusu obkolitve Kijeva, pokazala, da je dolga kolona oklepnikov na cesti lahka tarča.

G. Barry iz ISS pravi, da bi vsak napad s sovražnikovo glavo iskal šibke točke sovražnika. Vendar tudi opozarja, da je Rusija zadnjih nekaj mesecev porabila za krepitev obrambnih položajev z jarki in tankovskimi pastmi.

Zahodni tanki so tudi približno 20 ton težji od ruskih. Dodatni oklep zagotavlja boljšo zaščito, vendar tudi pomeni, da so tanki morda pretežki za prečkanje nekaterih improviziranih mostov. Rusija in Ukrajina sta podrli mostove, da bi upočasnili napredovanje.

G. de Bretton Gordon, ki je poveljeval eskadrilji britanskih tankov Challenger, pravi, da je ena od velikih prednosti zahodno izdelanih tankov njihova sposobnost boja ponoči.

Nočne naprave in termovizijska kamera so standardne. Samo naprednejši ruski tanki – kot je T-90 – so opremljeni za boj ponoči. Napadi pod okriljem teme dodajo tudi element šoka in presenečenja.

Največji izziv za Ukrajino bo logistika – vzdrževanje pretoka goriva, streliva in rezervnih delov. Ukrajina ne mora samo vzdrževati svojega starega arzenala iz sovjetske dobe, ampak mora skrbeti tudi zaradi vedno bolj zapletenega popisa orožja, ki ga dobavlja Zahod.

Britanski tanki Challenger 2, na primer, ne uporabljajo istega Natovega standardnega streliva kot Leopard in Abrams. Challenger 2 ni več v proizvodnji in celo britanska vojska je morala kanibalizirati nekatere rezervne dele iz svoje obstoječe flote.

G. Barry pravi, da so ukrajinski inženirji morda seznanjeni s popravilom dizelskih motorjev – kot so tisti v Leopardu in Challengerju. Vendar pravi, da Abrams, izdelan v ZDA, poganja bolj zapleten motor s plinsko turbino. Prav tako porabi približno dvakrat več goriva kot Leopard nemške izdelave.

Če bodo obljube Zahoda izpolnjene, bi lahko ukrajinske oborožene sile okrepile za več kot 100 tankov. To še vedno ne bi dosegalo tega, kar je zahteval ukrajinski vojaški poveljnik.

Oktobra lani je general Valerij Zalužni dejal, da Ukrajina potrebuje dodatnih 300 tankov, 700 bojnih vozil pehote in 500 havbic za svojo letošnjo načrtovano ofenzivo. Morda bo na koncu le polovica tega.

Tudi usposabljanje, potrebno za orožje, bo trajalo nekaj časa – tedne, če ne mesece. In še vedno ni jasno, kdaj bo vsa ta oprema prispela.ZDA so nakazale, da njihovih 31 tankov M1 Abrams morda ne bo pripravljenih še nekaj mesecev. Ukrajina tudi čaka na odgovor Zahoda na njeno večkratno zahtevo po sodobnih bojnih letalih. Vojska, ki napada po tleh, bo potrebovala zaščito iz zraka.

Zahodni uradniki so upali, da bo Ukrajina lahko začela ofenzivo že to pomlad. Verjamejo, da je zdaj okno priložnosti, medtem ko se Rusija trudi zaposliti in obnoviti svoje uničene sile ter obnoviti vse manjše zaloge streliva. Ukrajini je v preteklosti uspelo dvomljivcem dokazati, da se motijo ​​- vendar bo še vedno potrebovala več podpore Zahoda, če želi doseči svoj cilj izgona ruskih sil.

COMMENTS

Wordpress (0)