Scholz danes v bundestagu o dobavi tankov leopard Ukrajini – TOPNEWS.si

Scholz danes v bundestagu o dobavi tankov leopard Ukrajini

Scholz danes v bundestagu o dobavi tankov leopard Ukrajini

Nemški kancler Olaf Scholz bo danes nagovoril bundestag, kjer naj bi po pričakovanjih sporočil odločitev glede dobave bojnih tankov leopard Ukrajini. Kot so v torek poročali nemški mediji, naj bi Scholz privolil v dobavo leopardov Kijevu, vlada pa naj bi tudi drugim državam dala dovoljenje za dobavo teh tankov nemške izdelave Ukrajini.

 

Kijev skupaj z več zahodnimi državami, med drugim Poljsko, že dlje časa poziva Nemčijo, naj izda dovoljenje za dobavo tankov leopard, ki jih je Ukrajini pripravljeno dobaviti več evropskih držav. Nemčija, ki mora kot proizvajalka odobriti vsak izvoz tankov, tudi iz drugih držav, je bila do tega doslej zadržana.

Scholz bo danes v bundestagu na zahtevo opozicije odgovarjal na vprašanja poslancev v zvezi z dobavo tankov Ukrajini in po pričakovanjih sporočil odločitev.

Kot sta v torek poročala Spiegel in ntv, ki se sklicujeta na vladne vire, naj bi Nemčija Ukrajini dobavila najmanj eno četo leopardov 2A6, ki jo sestavlja 14 tankov. Berlin naj bi tudi drugim državam, ki uporabljajo leoparde, dal dovoljenje za njihov izvoz v Ukrajino, so za nemško tiskovno agencijo dpa povedali viri iz nemške vlade.

Ameriški mediji so medtem v torek poročali, da so tudi ZDA pripravljene Ukrajini dobaviti svoje bojne tanke abrams. ZDA bi lahko že ta teden napovedale dobavo znatnega števila tankov M1 abrams Ukrajini, je poročal Wall Street Journal.

Pred odločitvijo Berlina so očitno potekala večdnevna intenzivna posvetovanja z zavezniki, predvsem v Washingtonu, poročajo tuje tiskovne agencije. Kancler Scholz je namreč vseskozi ponavljal, da je Nemčija pripravljena odobriti dobavo tankov leopard le v sodelovanju z drugimi zaveznicami, predvsem ZDA.
Tanki

COMMENTS

Wordpress (0)