(VIDEO) Na programskem svetu RTV počilo med predsednikom Gregorčičem in namestnikom Prebilom – “Če ne bo gospoda Gregorčiča tožil gospod Prebil, ga bom tožila sama,” pa pravi Mojca Šetinc Pašek – TOPNEWS.si

(VIDEO) Na programskem svetu RTV počilo med predsednikom Gregorčičem in namestnikom Prebilom – “Če ne bo gospoda Gregorčiča tožil gospod Prebil, ga bom tožila sama,” pa pravi Mojca Šetinc Pašek

(VIDEO)  Na programskem svetu RTV počilo med predsednikom Gregorčičem in namestnikom Prebilom – “Če ne bo gospoda Gregorčiča tožil gospod Prebil, ga bom tožila sama,” pa pravi Mojca Šetinc Pašek

Programski svet Radiotelevizije Slovenija je sklenil, da se postopek razrešitve Andreja Graha Whatmougha, ki je zdaj v. d. generalnega direktorja zavoda, v času vložene pobude za razrešitev pa je bil še generalni direktor, ustavi. Večina članov sveta je menila, da ga ni mogoče razrešiti z mesta generalnega direktorja, saj mu je mandat prenehal.

Skupina 12 programskih svetnikov s prvopodpisanim Branimirjem Pianom, ki je vložila pobudo za razrešitev Graha Whatmougha z mesta generalnega direktorja, mu je med drugim očitala, da se je kot fizična oseba prijavil za organizatorja v referendumski kampanji o noveli zakona o Radioteleviziji Slovenija (RTVS) in da je nezakonito razrešil direktorico Televizije Slovenija Natalijo Gorščak. Poleg tega so med očitki navedli, da ne zna vzpostaviti socialnega dialoga in ustrezno odgovoriti na stavkovne zahteve Koordinacije novinarskih sindikatov RTVS, ki stavka že od 23. maja lani.

Na seji pa ješe pred glasovanjem o razrešitvi v.d. generalnega direktorja  počilo med predsednikom programskega sveta in namestnikom predsednika Andrejem Prebilom. Gregorčič je Prebilu očital, da je podlegel izsiljevanju Gibanja Svoboda.

Peter Gregorčič, ki je iz odločanja hotel izločiti iz odločanja o razrešitvi  svojega namestnika Andreja Prebila  je svetnike presenetil z razkritjem  zasebnega pogovora med njim in njegovim namestnikom Andrejem Prebilom pred eno od  prejšnjih seja programskega sveta , ki je bila pred nekaj tedni.

Peter Gregorčič je dejal, da mu je Prebil neko nedeljo razkril, da se nanj izvajajo politični pritiski: “Na tem sestanku je gospod Prebil povedla sledeče; da ga je klicala poslanka Gibanja Svoboda Mojca Šetinc Pašek in mu dala pol ure časa, da se odloči ali se bo podpisal pod prej omenjeno zadevo za sklic izredne seje (za razrešitve generalnega diretorja RTV)in da mora to storiti, če želi ohraniti položaj predsednika uprave na Sava Turizmu.

Andrej Prebil : “Upam, da imate dokaze in tole, kar vi delate, da moje ime v javnosti tukaj blatite in da govorite to, da delate tole zdaj upam, da veste, da blatite moje ime. Moje ime blatite, govorite nekaj, kar boste dokazovali na podlagi česa?, je vprašal Prebil. “Bom dokazoval,” je dejal Gregorčič, ki se Prebilu v nadaljevanju  ni opravičil, zato bo zadeva očitno dobila epilog  na sodišču.

V Odmevih se je oglasila še poslanka in nekdanja novinarka nacionalke Mojca Šetinc Pašek: “Naj povem, da gre za popolno izmišljotino gospoda Gregorčiča. Čisto laž  in klevetanje. In lahko povem tudi to, da gospoda Prebila bežno poznam… Lahko povem še to, da če ne bo gospoda Gregorčiča tožil gospod Prebil, ga bom tožila sama. Zadevo je začinil še voditelj Radia Ga-Ga in programski svetnik Sašo Hribar, ki je zato “dobil opomin” Boža Predaliča na Twitterju.

 

Svet delavcev medtem po besedah njegove predstavnice Ilinke Todorovski meni, da Grah Whatmough od ustanovne seje sveta delavcev oktobra lani onemogoča in zavira izvajanje delavske participacije v zavodu, kar povzroča škodo notranjim odnosom ter preglednemu odločanju in poslovanju. Po mnenju sveta delavcev je posebej zaskrbljujoče, da ovira priprave na volitve predstavnikov zaposlenih v novi svet RTVS v skladu z novelo zakona o RTVS in volitve delavskega direktorja v skladu s to novelo. To vidijo kot kršitev zakona o sodelovanju delavcev pri upravljanju in kot nespoštovanje referendumske volje volivcev.

Vendar pa je večina programskih svetnikov sledila pravnemu mnenju odvetniške družbe Čeferin, Pogačnik, Novak, Koščak in partnerji. V skladu z njim mandata, ki je že prenehal, ni mogoče prekiniti ali kakor koli drugače odvzeti. Grahu Whatmoughu je namreč v skladu z novelo zakona o RTVS 28. decembra prenehal mandat generalnega direktorja, do imenovanja uprave v skladu z novelo pa opravlja funkcijo v. d. generalnega direktorja.

Programski svet v nadaljevanju ni dal pozitivnega mnenja k predlogu finančnega načrta zavoda za leto 2023, ki ga bo sicer v sredo obravnaval nadzorni svet zavoda. Po predlogu so prihodki načrtovani v višini 139,44 milijona evrov, odhodki pa v višini 139,43 milijona evrov. Prihodkov bi bilo tako 3000 evrov več kot odhodkov.

V letošnjem letu je v predlogu načrtovana prodaja delnic Eutelsata v vrednosti 5,6 milijona evrov. Od tega bi šlo 3,175 milijona evrov za odpravnine, preostalo pa bi namenili za pokritje enkratnega dviga stroškov električne energije v letošnjem letu.

Programskemu svetu je sicer v skladu z novelo zakona o RTVS 28. decembra prenehal mandat, svoje delo pa bo nadaljeval do konstituiranja novega sveta zavoda v skladu z novelo, ki mora biti ustanovljen najkasneje do 26. februarja. Več upravičencev za imenovanje člana v novi svet je že objavilo javne pozive ustreznim organizacijam za posredovanje predlogov, v petek pa je to storil tudi nacionalni svet za kulturo, ki mora imenovati dva člana. Objavil je javni poziv kulturnim in umetniškim organizacijam ter organizacijam s področja avdiovizualnega sektorja.

V. d. generalnega direktorja RTVS Andrej Grah Whatmough je po napovedani zaostritve stavke za 24. januar pogajalski skupini stavkovnega odbora predlagal nadaljevanje pogajanj in nov stavkovni sporazum, je sporočilo generalno vodstvo stavkovnega odbora novinarskih sindikatov. Če do konca tedna ne bo napredka, bodo stavkovne aktivnosti zaostrili.

Novinarski sindikati Radiotelevizije Slovenija (RTVS) so konec minulega tedna napovedali, da bodo zaostrili dejavnosti v okviru stavke, ki so jo začeli 23. maja lani. Med razlogi za tako odločitev so navedli, da pogajanja o razreševanju stavkovnih zahtev po sedmih mesecih niso prinesla nobenih rešitev, delodajalec pa je od lanskega avgusta dodatno zaostroval položaj zaposlenih.

Vodstvo RTVS je v prvem odzivu po napovedi zaostritve stavke to obžalovalo, danes zjutraj pa je Grah Whatmough pogajalski skupini stavkajočih predstavil svoj predlog osnutka stavkovnega sporazuma, v katerega je bil na njihovo pobudo pripravljen dodati umik 38 pisnih opozoril pred odpovedjo, ki so jih zaradi javnega opozarjanja na slabe razmere na RTVS oktobra lani prejeli zaposleni.

Hkrati je predlagal intenzivnejša pogajanja s stavkajočimi. “To v stavkovnem odboru ocenjujemo kot (sicer zgolj kot prvi) korak v pravo smer, zato smo za jutri napovedano nadaljevanje stavkovnih aktivnosti začasno preložili. S tem dajemo priložnost pogajalskemu procesu za razrešitev stavkovnih zahtev. Če do konca tedna ne bo napredka in vodstvo RTVS ne bo spoštovalo današnje zaveze, bomo stavkovne aktivnosti zaostrili,” so zapisali v sporočilu za javnost.

“Doslej še nobena od stavkovnih zahtev s prvo po novinarski, uredniški in institucionalni avtonomiji ni bila izpolnjena, zato se stavka, ki smo jo začeli 23. maja lani, nadaljuje,” so ob tem spomnili.

Dodali so še, da pozorno spremljajo današnjo sejo programskega sveta, na kateri bodo med drugim obravnavali pobudo 12 programskih svetnikov za razrešitev Graha Whatmougha.

Kot so sporočili z RTVS, bo vodstvo s sindikati nadaljevalo intenzivna pogajanja za podpis stavkovnega sporazuma. Vodstvo je novinarskim sindikatom posredovalo približevalni predlog, ki vključuje intenzivna poganja za sklenitev stavkovnega sporazuma. “Vodstvo RTVS vodi socialni dialog z vsemi socialnimi partnerji, tudi s koordinacijo novinarskih sindikatov RTVS, in bo tako ravnalo do konca mandata,” so zapisali v sporočilu za javnost.

COMMENTS

Wordpress (0)