(VIDEO) Čeprav je bila miza na Gregorčevi na prvi seji osvežene in številnejše Golobova vlade že skoraj pretesna, je premier Golob miril, da bo, ko postavijo stol, “prostor še za enega” – TOPNEWS.si

(VIDEO) Čeprav je bila miza na Gregorčevi na prvi seji osvežene in številnejše Golobova vlade že skoraj pretesna, je premier Golob miril, da bo, ko postavijo stol, “prostor še za enega”

(VIDEO) Čeprav je bila miza na Gregorčevi na prvi seji osvežene in številnejše Golobova vlade že skoraj pretesna, je premier Golob miril, da bo, ko postavijo stol, “prostor še za enega”

Ministrska ekipa vlade Roberta Goloba je dobila novo podobo. DZ je danes s 55 glasovi poslancev koalicije in narodnih skupnosti potrdil devet ministrov in ministric, ki bodo vodili ministrstva skladno z na referendumu potrjeno novelo zakona o vladi. Proti je bilo 29 poslancev SDS in NSi.

Premier Robert Golob je po potrditvi ministrski kandidatov, ki so svojo funkcijo nastopili z reorganizacijo vlade, poudaril, da koalicija kljub marsikdaj različnim pogledom deluje enotno. Ta enotnost izhaja iz skupnih vrednot in ciljev, kar je tudi po osmih mesecih od nastopa mandata najboljša popotnica za nadaljnje delo vlade, je prepričan.

S potrditvijo devetih ministrskih kandidatov je po osmih mesecih vlada premierja Goloba danes dobila obliko, kot si jo je zamislil koalicijski trojček ob nastopu mandata junija lani. Predsednik vlade je ob tem ocenil, da čakanje “zagotovo ni bilo potrebno, niti ni bilo v korist države”, koalicija pa je bila prisiljena pravico do oblikovanja vlade po lastni meri potrjevati tudi na zakonodajnem referendumu.

“Danes je nova vlada tukaj, vsi ministri in ministrice, ki so bili predvideni že junija, so danes tudi potrjeni,” je dejal Golob. Prav to pa po njegovih besedah kaže, da je bil predlog sprememb zakona o vladi, ki med drugim prinaša ustanovitev treh novih ministrstev, premišljen.

Vlada, ki bo po novem štela 20 resorjev, je po Golobovem prepričanju organizirana tako, da se bo lahko soočala z najpomembnejšimi izzivi, in sicer izzivi na področju stanovanjske politike, dolgotrajne oskrbe, šolstva in vzgoje ter podnebnih politik.

Kot dodaja, je ob tem ponosen, da vlada kljub marsikdaj različnim pogledom deluje enotno. “Stvari, za katere marsikdo dvomi, se dogajajo v tej koaliciji,” ocenjuje Golob. Dokler bo koalicija delila skupne vrednote in cilje, bo to enotnost lahko vzdrževala, tudi čez cel mandat, meni Golob. “Koalicija ostaja enako enotna v zavezi, da v državo pripelje normalen, spoštljiv, odprt dialog, ki dopušča tudi drugačna stališča o marsičem, a hkrati najde skupne rešitve,” je dejal premier. Prav tako je koalicija po njegovih besedah enotna, da državo po več desetletjih spravi na pot reform, ki jo bodo modernizirale. “To je tista zaveza in odgovornost, ki jo sprejemamo in za katero smo se tudi podali na volitve,” je poudaril.

Vlada, ki bo po novem štela 20 ministrov, se je danes tudi že sestala na seji. Na njej bodo po napovedih imenovali tudi državne sekretarje na novoustanovljena ministrstva in ministrstva s spremenjenimi delovnimi področji. Po odstopu ministrice za notranje zadeve Tatjane Bobnar sicer še vedno ostaja nezaseden stolček na čelu notranjega ministrstva. Premier za zdaj opravlja pogovore z morebitnimi kandidati, imen pa javnosti še ne razkriva.

Po izjavi predsednika vlade in foto terminuse je vlada sestala na seji, ki je bila sprav predvidena okoli 18 ure, vendar je zaradi krajše razprave parlamentu bil seja že ob 14:45. Čeprav se bo ministrski ekipi v prihodnje pridružil še en minister ali ministrica za notranje zadeve, je bila okrogla miza popolnoma zapolnjena. Kljub temu je bilo vzdušje ne Gregorčičevi prešerno. Robert Golob je   temu dejal , da bo, ko postavijo stol, “prostor še za enega”.

Golob je danes še zatrdil, da zaradi logističnih in operativnih opravil ob reorganizaciji vlade njeno delo ne bo trpelo. Se pa ob tem obeta rebalans proračuna, po Golobovih besedah najverjetneje v roku meseca ali dveh.

Padcu podpore vladi, ki jo po zadnjih javnomnenjskih anketah podpira dobra polovica vprašanih, premier ne pripisuje večjega pomena. “Smo v težkih časih, težki časi zahtevajo tudi nepriljubljene rešitve,” je dejal in poudaril, da koalicija v vlado ni stopila, da bi tekmovala v všečnosti ukrepov, saj to v času krize niti ni mogoče. Ključna bo tako presoja državljanov ob koncu mandata, ki bodo takrat ocenili, ali je bila vlada pri svojem delu uspešna ali ne, je prepričan Golob.

COMMENTS

Wordpress (0)