Aleš Hojs o “kepanju policistov” na protestu pri nekdanji tovarni Rog v stilu; “niko ne sme, da vas bije, osim policije” – TOPNEWS.si

Aleš Hojs o “kepanju policistov” na protestu pri nekdanji tovarni Rog v stilu; “niko ne sme, da vas bije, osim policije”

Aleš Hojs o “kepanju policistov” na protestu  pri nekdanji tovarni Rog v stilu; “niko ne sme, da vas bije, osim policije”

Na protestnem shodu, ki je minuli četrtek potekal  pri nekdanji tovarni Rog v Ljubljani so se pojavili napadi na policiste, ti pa so uporabili prisilna sredstva,  so konec tedna  sporočili s Policijske uprave Ljubljana. Protestniki v policiste metali snežne kepe, jih brcali in stisnili ob ograjo so policisti odgovorili z odrivanjem množice.

Pred odprtjem novega centra Rog, ki je na tej lokaciji predviden letos, je nekaj sto protestnikov izrazilo nestrinjanje z izrivanjem najemnikov stanovanj iz mestnih območij za potrebe turizma.

Nekateri protestniki, ki nasprotujejo množičnemu turizmu v središču Ljubljane, naj bi v policiste metali snežne kepe, jih brcali in stisnili ob ograjo, so dejali pri PU-ju Ljubljana. Protestniki so se sprva zbrali v parku Tabor, od tam pa so se sprehodili mimo Radiotelevizije Slovenija prek Slovenske ceste in Tromostovja do mestne hiše in pred nekdanjo tovarno Rog.

Ker naj bi neznane osebe med mimohodom z barvo polile pročelje mestne hiše, policija preiskuje kaznivo dejanje poškodovanja tuje stvari. Na policiji sicer ocenjujejo, da je bilo na neprijavljenem shodu približno 150 udeležencev, po ocenah udeležencev pa je bilo protestnikov okoli 300.

Protestniki so poskušali v gradbišče novega centra Rog, ki je na mestu nekdanje tovarne koles, tudi vdreti, a so jim to preprečili policisti. Ker so jih ob tem stisnili ob kovinsko ograjo, so po navedbah Policijske uprave Ljubljana policisti odgovorili z odrivanjem množice.

Sočasno s protestom proti gentrifikaciji mesta, uperjenega proti ljubljanskemu županu Zoranu Jankoviću, so se zavzeli za ohranjanje alternativne scene v Ljubljani in za zaščito avtonomnih prostorov, kot je pred kratkim nastala Participativna ljubljanska avtonomna cona (Plac). Prav tako so se zavzeli za javno zdravstvo za vse prebivalce.

Na policiji so poudarili, da večina navzočih udeležencev ni dejavno sodelovala pri napadu na policiste. Policisti identiteto storilcev še ugotavljajo, zapisali pa so še, da “preiskujejo sum storitve kaznivega dejanja napada na uradno osebo, ko ta opravlja naloge varnosti”.

 

COMMENTS

Wordpress (0)