Bloomberg: Svetovno gospodarstvo leta 2023 bo divja vožnja – “ZDA so začele odkrito izvajati politiko, namenjeno upočasnitvi vzpona Kitajske” – TOPNEWS.si

Bloomberg: Svetovno gospodarstvo leta 2023 bo divja vožnja – “ZDA so začele odkrito izvajati politiko, namenjeno upočasnitvi vzpona Kitajske”

Bloomberg: Svetovno gospodarstvo leta 2023 bo divja vožnja – “ZDA so začele odkrito izvajati politiko, namenjeno upočasnitvi vzpona Kitajske”

Stebri blaginje, ki so podpirali 30 let rasti, so se zrušili. Zdaj se mora svet spopasti z inflacijo, pomanjkanjem delovne sile in geopolitičnimi nemiri.

To ni zaman poimenovano “nevarno desetletje”. Svetovna pandemija, ruska invazija na Ukrajino in vrnitev inflacije so že dodobra pretresle svetovno gospodarstvo 21. stoletja.

“Po pretresih leta 2022 se zdi recesija za velike dele sveta leta 2023 varna stava. Težje je izmeriti in bolj strašljiv je dolgoročni vpliv samega denarja, ki se spreminja, in predpostavk, na katerih temelji več kot 30 let svetovne gospodarske zgodovine, ki se ovržejo,” ugotavljajo pri Bloombergu.

Obilica poceni delovne sile, nizki stroški energije in prevoza ter na splošno miroljubna geopolitična doba so pomagali pospešiti globalizacijo dobavnih verig in spodbuditi gospodarsko rast po vsem svetu v desetletjih po letu 1990. Kadarkoli se je kateri od teh stebrov zamajal, je bilo poceni denarja, ki ga je bilo treba obdržati. zabava, zlasti v letih po finančni krizi leta 2008. Tri glavne centralne banke – v ZDA, evrskem območju in na Japonskem – ohranjajo svoje ključne obrestne mere pod 5 % od leta 2001. Večino zadnjih 10 let so bile obrestne mere blizu ničle in vsekakor precej pod stopnjo inflacije. .

V manj kot treh letih je bil podrt vsak od teh nosilnih stebrov globalizacije. Delavci so redki in vse dražji v ZDA, Evropi in Združenem kraljestvu. Cene nafte so se od leta 2020 več kot potrojile, svetovni stroški energije pa so samo v letu 2022 poskočili za 50 %.

Vojna je prišla v Evropo z rusko invazijo na Ukrajino, predsednik Vladimir Putin in predsednik Xi Jinping pa odkrito izzivata red po hladni vojni in zahodne liberalne vrednote. V odgovor so velike sile napovedale vojno ruskemu gospodarstvu – in ZDA so začele odkrito izvajati politiko, namenjeno upočasnitvi vzpona Kitajske.

Oktobra 2021 se je nekaterim poslušalcem zdelo grozljivo, ko je ameriška ministrica za trgovino Gina Raimondo v intervjuju govorila o zanikanju kitajske napredne tehnologije. Zdaj je ameriški nadzor nad izvozom napredne polprevodniške tehnologije, namenjene Kitajski, realnost , Nizozemska in Japonska pa sta pozvani, naj sledita zgledu, število kitajskih subjektov na črni listi pa ves čas narašča. Globalna podjetja se sprašujejo, ali je treba – in kako – preoblikovati zapletene dobavne verige, ki so se gradile desetletja.

Najbolj zaskrbljujoča posledica vseh teh šokov je bila vrnitev inflacije . Centralne banke, ki so prezrle prve žerjavice, so se lani močno preusmerile v gašenje in sprožile najhitrejše, najbolj sinhronizirano zaostrovanje denarne politike v dveh generacijah.

Več kot 90 centralnih bank je spomladi in poleti 2022 zvišalo obrestne mere, od tega vsaj polovica za tri četrt odstotne točke v eni sami meji. To je imelo enako dramatičen učinek na dolgoročne stroške zadolževanja za podjetja, potrošnike in vlade.

Na začetku leta 2022 je bil donos 10-letne referenčne državne obveznice ZDA okoli 1,5 %, trg pa je pričakoval, da bodo obrestne mere zveznih skladov ostale pod 1 %. Namesto tega je leto končal nad 4 %, pri čemer se pričakuje, da 10-letni donosi ne bodo daleč od te ravni v letu 2023.

Zgodovinski ni samo obseg premika, ampak tudi hitrost. V Združenem kraljestvu se je obrestna mera za petletno hipoteko s fiksno obrestno mero potrojila, z 2 % na 6 % , v komaj dveh mesecih – to je po več kot dveh desetletjih, v katerih so se gospodinjstva, podjetja in vlagatelji navadili na idejo, da obresti stopnje so lahko vedno nižje.

Eno perečih vprašanj za leto 2023 je, kako bo skok cen zadolževanja vplival na poslovne naložbe, potrošnjo in državne proračune. Drugo ključno vprašanje je, kako se bodo korporacije odzvale na svet, v katerem se zdaj zdi, da tok zgodovine teče proti njim.

Vemo, da cene stanovanj padajo, saj se cene nepremičnin v mnogih državah spreminjajo zaradi višjih hipotekarnih stroškov. Po podatkih Bloomberg Economics so cene stanovanj v Združenem kraljestvu zdaj 20 % višje , kot bi pričakovali temeljni podatki. Številka za ZDA je 10 %. Prilagoditev že poteka v številnih državah. Hongkong bi lahko izgubil naslov najdražjega nepremičninskega trga na svetu.

Ali je mogoče, da gospodarstva še naprej rastejo, medtem ko obrestne mere in brezposelnost rastejo, realni dohodki in cene stanovanj pa padajo? To bomo izvedeli. V ZDA smo občasno videli “mehke pristanke”. Toda tisti, ki so vključevali upočasnitev gospodarstva na bolj vzdržno stopnjo rasti, niso dovolj močno zavirali, da bi zvišali stopnjo brezposelnosti.

Finančne krize v Mehiki in azijskih nastajajočih tržnih gospodarstvih, potem ko so ZDA sredi devetdesetih let prejšnjega stoletja začele zviševati obrestne mere, so pokazale, da lahko celo mehak pristanek v ZDA udari druge dele sveta, zlasti če ga spremlja skokovit dolar. Evropa in Združeno kraljestvo sta že v recesiji. Globalno Bloomberg Economics za leto 2023 napoveduje rast v višini 2,4 % . Če izvzamemo krizni leti 2009 in 2020, je to najpočasnejša stopnja po letu 1993.

Če povzamem: zastonj denarja ni več; oblikovalci makroekonomskih politik so na preizkušnji; in osnovne geopolitične predpostavke, na katerih temelji več kot 30 let svetovnega gospodarskega povezovanja, so vržene v zrak.

Če se je tudi dolgoročno razmerje med gospodarsko aktivnostjo in inflacijo v razvitih gospodarstvih trajno spremenilo, se lahko ti trendi še poslabšajo. Obrestne mere bi bile višje, dlje časa, saj centralne banke ugotavljajo, kaj se dogaja, in gospodinjstva začnejo pričakovati, da se bo inflacija ohranila. Gospodarstva bi se soočila z globljo recesijo, ki ji je težje ubežati. Politiki, ki se borijo z omejenimi možnostmi, bi se bolj verjetno vrnili k kratkoročnim izolacionističnim rešitvam.

Resnično mračni pogledi. Toda tako kot so leta 2022 svet spremenili nepričakovani dogodki, bi ga lahko v naslednjih 12 mesecih spet preoblikovali.

S svojim močnim trgom dela in še vedno zdravimi potrošniškimi bilancami bi se lahko ZDA komaj izognile recesiji ali pa le za kratek čas doživele krčenje proizvodnje. Razmeroma mila zima v Evropi bi se lahko nadaljevala, zaradi česar bi imela dovolj plina za poletje . Gospodinjstva, ki se soočajo z najhujšim znižanjem življenjskega standarda od sedemdesetih let prejšnjega stoletja, bi si lahko le oddahnila.

Nastajajoča tržna gospodarstva bi lahko kot skupina kljubovala zgodovini in se izognila velikim odlivom kapitala in nizu kriz. Glavni ekonomist za nastajajoče trge pri Bloomberg Economics Ziad Daoud meni, da je tveganje razširjenih neplačil zaradi višjih globalnih stroškov izposojanja zdaj veliko manjše kot v osemdesetih letih prejšnjega stoletja, najbolj ranljive države pa predstavljajo veliko manjši delež svetovnega gospodarstva .

Najpomembnejši del te svetlejše alternativne prihodnosti je zdaj najbolj negotov: Kitajska. Nenadna opustitev politike Covid Zero v zadnjih tednih leta 2022 je šokirala opazovalce v državi in ​​zunaj nje ter povzročila skokovit porast števila okužb . Nihče ne ve, kako se bo to izšlo.

Neurejeno vrtenje bi lahko imelo nepredvidljive politične posledice, glede na to, koliko je Xi osebno vložil v zaščito prebivalstva pred virusom . Lahko pa bi okrepil gospodarsko rast v drugi polovici leta, ko se bodo stopnje okužb umirile. To pa bi lahko zvišalo cene energije, zaradi česar bi bilo težje krotiti inflacijo v ZDA in Evropi. Bloomberg Economics verjame, da bi hitrejše ponovno odpiranje lahko dvignilo rast BDP Kitajske v letu 2023 na 5,1 % in dodalo približno 1 odstotno točko svetovni inflaciji v primerjavi s ponovitvijo 3-odstotne rasti, ki je Kitajski uspela v letu 2022. Navzgor usmerjen scenarij 6,3-odstotne rasti bi lahko dvignil svetovno inflacijo kar za 1,7 odstotne točke.

Bi lahko svetovna rast presenetila tudi navzgor? Sanje o razširjeni produktivnosti zaradi Covid-19 – zahvaljujoč delu na daljavo in hitrejšemu prevzemu avtomatizacije – se zdaj zdijo malce domišljijske. Toda kratkoročni pritiski v dobavni verigi so le delček tistega, kar so bili pred letom dni. Kljub temu, da se govori o deglobalizaciji, gonila, za katera se je še pred nekaj leti zdelo, da bodo preoblikovala svetovno gospodarstvo – na primer digitalizacija globalnih storitev, prehod na ničelno neto gospodarstvo in porast avtomatizacije – niso izginila.

Pod površjem ti trendi večinoma še vedno kažejo na bolj integrirane trge – čeprav politiki v ZDA in na Kitajskem odločno korakajo v drugo smer. Mikroekonomska zgodba leta 2023 se bo nanašala na to, kako bodo podjetja skušala skleniti ta krog, približati in diverzificirati dobavitelje, da se zavarujejo pred motnjami v dobavni verigi, ter lobirati in upirati se, kjer lahko, prizadevanjem vlade za ustvarjanje razkola med trgovinskimi partnerji.

Kljub agresivnemu nastopu se zdi, da mnoga podjetja in vlagatelji stavijo, da bo globalizacija – v neki obliki – tukaj obstala in da bodo kratkoročni stroški resničnega razpada previsoki, da bi jih politiki zdržali. To upanje se lahko izkaže tudi za domišljijo, glede na hladen veter, ki piha skozi geopolitiko. Toda če lahko centralne banke v 12 mesecih spravijo inflacijo pod nadzor, je skoraj vse mogoče – in skoraj vse bo lažje.

COMMENTS

Wordpress (0)