(V ŽIVO) Dražgoše: Slavnostni govornik letos poslanec Gibanja Svoboda Borut Sajovic – TOPNEWS.si

(V ŽIVO) Dražgoše: Slavnostni govornik letos poslanec Gibanja Svoboda Borut Sajovic

(V ŽIVO) Dražgoše: Slavnostni govornik letos poslanec Gibanja Svoboda Borut Sajovic

Ob 81. obletnici dražgoške bitke bo danes opoldne v Dražgošah osrednja spominska slovesnost, na kateri bo slavnostni govornik poslanec Gibanja Svoboda Borut Sajovic. Prireditev, ki je leta 2021 zaradi covida-19 odpadla, lani pa so jo omejevali epidemiološki ukrepi, bo tokrat znova lahko potekala v polnem obsegu.

 

Kot je sporočil predsednik organizacijskega komiteja, upokojeni generalmajor Ladislav Lipič, slovesnost v spomin na zgodovino uporništva slovenskega naroda organizirajo ponosno in s pogledom v preteklost ter prihodnost, in sicer predvsem zato, da mlade opominjajo, kako je treba braniti domovino ko so ogroženi njena ozemeljska celovitost, jezik kultura in obstoj naroda.

S tokratno slovesnostjo se bodo ob stoletnici njegovega rojstva poklonili tudi partizanskemu pesniku Karlu Destovniku Kajuhu in, kot je poudaril Lipič “njegovi navdihujoči pesniški ustvarjalnosti, namenjeni partizanskim borcem  in še danes vsem nam, ki sta nam svoboda in žlahtna tradicija  slovenskega uporništva nepogrešljivi  vrednoti našega življenja in delovanja tudi danes.”
“Temu primerna so tudi naša pričakovanja glede tistih politikov, ki se niti ob državnih praznikih ne morejo zadržati, da ne bi udarili po bobnih sovraštva in delitev.  Zato naj bo sporočilo  ob letošnji slovesnosti  “Bodimo enotni v prihodnosti” , je dejal Lipič .

Dražgoška bitka, ki se je odvijala med 9. in 11. januarjem 1942 in v kateri se je Cankarjev bataljon spopadel z Nemci, je bila ena večjih bitk med drugo svetovno vojno v Sloveniji. Partizani so se ob izgubi devetih tovarišev umaknili na Jelovico, Nemci pa so v odgovor pobili 41 domačinov in vas požgali.

Običajno se na spominski slovesnosti, ki jo pripravlja Združenje borcev za vrednote NOB Škofja Loka, zbere več tisoč ljudi, pri čemer se mnogi v vas na pobočjih Jelovice podajo peš.

Dogajanje v Dražgošah bomo v živo prenašali na Topnews.si in YouTube Kanalu TopTV.si ob 12 uri.

COMMENTS

Wordpress (0)