(VIDEO) Na pogreb zaslužnega papeža Benedikta XVI v Rim predsednica Nataša Pirc Musar in Stanislav Zore – TOPNEWS.si

(VIDEO) Na pogreb zaslužnega papeža Benedikta XVI v Rim predsednica Nataša Pirc Musar in Stanislav Zore

(VIDEO) Na pogreb zaslužnega papeža Benedikta XVI v Rim predsednica Nataša Pirc Musar in Stanislav Zore

 

V Vatikanu bodo danes pokopali zaslužnega papeža Benedikta XVI. Pogrebne slovesnosti bo prvič v zgodovini vodil naslednik umrlega papeža, sedanji papež Frančišek. Čeprav pogreb ne bo državniški, saj Benedikt XVI. ni bil aktualni papež, se ga bodo poleg vernikov in predstavnikov Cerkve udeležili tudi državniki, med njimi slovenska predsednica.

Pogreb Benedikta XVI., ki je umrl na silvestrovo v 96. letu starosti, bo na željo pokojnika slovesen, a preprost, a kljub temu brez primere v zgodovini. Prvič se bo namreč zgodilo, da bo pogrebne slovesnosti vodil naslednik umrlega papeža.

V nasprotju s pogrebi aktualnih papežev pri Benediktu XVI. ne bo devetdnevnega žalovanja. Prav tako ne bo volitev novega papeža, saj je Benedikt XVI. leta 2013 kot prvi papež po 600 letih odstopil s položaja, na katerem ga je nasledil sedanji papež Frančišek.

Zaslužni papež bo po svoji želji pokopan v kripti bazilike svetega Petra, v tamkajšnji nekdanji grobnici Janeza Pavla II., katerega posmrtne ostanke so ob njegovi beatifikaciji leta 2011 prenesli v zgornji del bazilike. Tja bodo Benedikta XVI. v krsti skupaj z več spominskimi predmeti položili takoj po pogrebni slovesnosti.

Ker Benedikt XVI. ni bil aktualni papež, njegov pogreb ne bo državniški. Na njem pričakujejo okoli 70.000 vernikov in cerkvene dostojanstvenike, pa tudi državnike in kronane glave.

Iz Slovenije se bodo pogreba po napovedih udeležili predsednica republike Nataša Pirc Musar, slovenski veleposlanik pri Svetem sedežu Jakob Štunf ter ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore.

Ob pogrebu bodo veljali strogi varnostni ukrepi. Med drugim bo zaprt zračni prostor nad Vatikanom, za varnost bo skrbelo več kot 1000 rimskih policistov.

COMMENTS

Wordpress (0)