(VIDEO) Katera beseda nas bo čez čas spomnila na leto 2022? – Med predlogi tudi zdaj že ponarodela izjava Roberta Goloba “plešimo,” ki desnemu delu tvitosfere še vedno “naježi kožo”, vendar ni med finalisti – TOPNEWS.si

(VIDEO) Katera beseda nas bo čez čas spomnila na leto 2022? – Med predlogi tudi zdaj že ponarodela izjava Roberta Goloba “plešimo,” ki desnemu delu tvitosfere še vedno “naježi kožo”, vendar ni med finalisti

(VIDEO) Katera beseda nas bo čez čas spomnila na  leto 2022? – Med predlogi tudi zdaj že ponarodela izjava Roberta Goloba “plešimo,” ki desnemu delu tvitosfere še vedno “naježi kožo”, vendar ni med finalisti

ZRC SAZU Inštitut za slovenski jezik Frana Ramovša tudi letos Išče besedo, ki pooseblja prav leto 2022 in ki smo jo v tem letu še posebej pogosto uporabljali. Najboljše kandidatke so besede, ki so nove ali pa so v tem letu dobile nov pomen. Tudi besedna zveza ali kratica je lahko beseda leta, ne morejo pa to postati lastna imena. Finalistke za izbor besede leta so tokrat : bot, draginja, energent, femicid, gasilec, povzemalnik, predator, predsednica, supervolilno leto, svoboda in vojna.Strokovna komisija ZRC SAZU pa bo rezultat glasovanja ljudstva izdala 20. januarja.

Naj spomnimo, da so  lanske finalistke bile: dolgi kovid, komunikacija, kronometer, odlok, PCT, poživitven, proticepilec, samotestiranje, sledilnik, stroka in voda. Tudi beseda leta je v tem bila tem slogu, saj je postala beseda leta  PCT (»prebolel, cepljen, testiran«). Dosedanje besede leta so bile leta 2016: begunec, 2017: evropski prvaki, 2018: čebela, 2019: podnebje, 2020: karantena, 2021: PCT. Katera beseda nas bo čez čas spomnila na to leto lahko odločate z glasovanjem na spletni strani beseda-leta.si. ” Glede na to, da je leto 2022 zaznamoval vojna v Ukrajini bi si upali staviti, da bo “vojna” zmagovalka leta 2022.

V zadnjih decembrskih dneh zaskrbljeno preverjamo cene živil in storitev, sočustvujemo z Ukrajinci, znižujemo temperaturo sobnega gretja in iščemo osebne zdravnike. Prav res, ob koncu leta 2022 so med nas spet priplavale besede, ki smo jih zaradi njihove samoumevnosti že skoraj imeli za patetične: mir, zdravje, toplina – če ne kar toplota, in to tista iz radiatorjev,« je ob razglasitvi finalistk zapisala Agata Tomažič, članica strokovne komisije za izbor besede leta pri ZRC SAZU.

Med predlogi tudi zdaj že izjava Roberta Goloba “plešimo,” ki desnemu delu tvitosfere še vedno “naježi kožo”, vendar ni med finalisti.

 

Na družbenih omrežjih pa očitno že razmišljajo, kaj bodo ključne besede in ključne teme, ki jih bodo novinarji imeli na tipkovnici leta 2023.

 

In kakšne so vaše napovedi za leto 2023? Vsekakor bo to lahko bila beseda  “permamentna kriza” . Kriza je namreč postala stalnica – permanentno stanje.

 

COMMENTS

Wordpress (0)