Električna energija iz rastlin – Znanstveniki proizvedli elektriko iz grma v novem preboju obnovljivih virov energije – TOPNEWS.si

Električna energija iz rastlin – Znanstveniki proizvedli elektriko iz grma v novem preboju obnovljivih virov energije

Električna energija iz rastlin – Znanstveniki proizvedli elektriko iz grma v novem preboju obnovljivih virov energije

Ko svet prehaja na obnovljive vire energije, so vetrne turbine in sončni kolektorji vse pogostejši prizor. Toda ali bi lahko nekega dne izkoristili rastline – pa tudi veter in sonce – za pridobivanje čiste energije?

Morda se zdi kot znanstvenofantastična tema, vendar so znanstveniki uspešno uporabili sočno rastlino za ustvarjanje žive “biosončne celice”, ki deluje na fotosintezo. Ta (dobesedna) zelena energija bi lahko omogočila razvoj prihodnjih trajnostnih tehnologij, upajo raziskovalci.

Kako deluje rastlinska moč?

V vseh živih celicah naravni biokemični procesi premikajo elektrone – električno nabite delce, ki jih najdemo v vseh atomih – okoli in okoli. Ta proces se dogaja pri ljudeh, bakterijah, rastlinah in glivah. Toda da bi izkoristili to energijo, morajo raziskovalci ugotoviti, kako “ujeti” ta tok.

Za to je Ameriško kemijsko društvo uporabilo moč fotosinteze. Fotosinteza je naravni proces, s katerim rastline sončno svetlobo pretvarjajo v hrano. »Med fotosintezo svetloba poganja tok elektronov iz vode, kar na koncu povzroči nastanek kisika in sladkorja,« piše v izjavi Ameriškega kemijskega društva. “To pomeni, da žive fotosintetske celice nenehno proizvajajo tok elektronov, ki jih je mogoče potegnili proč kot” fototok “in jih uporabiti za napajanje zunanjega tokokroga, tako kot sončna celica.” Da bi “odstranili” celice, so raziskovalci vstavili električne prevodnike v liste sočne Corpuscularia lehmannii, imenovane tudi “ledena rastlina”. Vse rastline vsebujejo vodo, vendar so te rastline še posebej bogate z vodo, zaradi česar so idealen kandidat za poskus.

Ugotovili so, da je napetost posameznega lista 0,28 V. Za primerjavo, običajna avtomobilska baterija ima električni potencial 12,6 voltov. Čeprav je ta moč manjša kot pri alkalni bateriji, raziskovalci poudarjajo, da bi serijsko povezovanje več listov lahko povečalo napetost.

COMMENTS

Wordpress (0)