(V ŽIVO) Saje in Zore ob odkritju zlorab in nasilja patra Marka Ivana Rupnika – TOPNEWS.si

(V ŽIVO) Saje in Zore ob odkritju zlorab in nasilja patra Marka Ivana Rupnika

(V ŽIVO) Saje in Zore ob odkritju zlorab in nasilja patra Marka Ivana Rupnika

Slovenska škofovska konferenca (SŠK) je danes v skupni izjavi obsodila vsa “čustvena, spolna in duhovna nasilna dejanja ter hudo zlorabo zakramenta sprave” patra Marka Ivana Rupnika. Škofje so poudarili, da so na strani žrtev, in javnost pozvali, naj ločuje med Rupnikovimi “nedopustnimi dejanji” in njegovim “izjemnim duhovno-umetniškim opusom”.

“Obžalujemo, da so nedopustna dejanja ostala prikrita toliko let in da so povzročila trpljenje žrtvam ter njihovim bližnjim. Obžalujemo opustitev dolžnih ravnanj odgovornih in prikrivanje dejstev spolnega in duhovnega nasilja ter zlorabe moči in avtoritete,” so zapisali škofje in dodali, da to ne leti le na Rupnikova dejanja, ampak na vse druge tovrstne primere doma in po svetu.

Kot so dejali na novinarski konferenci, na kateri so predstavili izjavo, se SŠK zavzema za večjo transparentnost in ničelno toleranco do vseh vrst nasilja, ne glede na to, da so nekatera dejanja s cerkveno-pravnega vidika zastarana. Zavezali so se, da bodo z večjo pozornostjo spremljali dogajanje v cerkvenih skupnostih, da v prihodnje do zlorab avtoritete ne bi prihajalo.

Kot so dejali, bodo utrdili “nujno potrebne strukture in opravili vse predpisane postopke ter hkrati poskrbeli za izobraževanje in ozaveščanje o problematiki spolnega in duhovnega nasilja”. Žrtve so pozvali, naj se obrnejo na javno objavljene naslove, kot je varuh@jezuiti.si, da bo “mogoče čim bolj celostno priti do resnice in pravične razsodbe”.

SŠK prosi tudi, naj ljudje ločujejo med Rupnikovimi “nedopustnimi in obsodbe vrednimi dejanji” ter njegovim “izjemnim duhovno-umetniškim opusom”, saj so ga sami, kot so dodali, poznali kot “izjemnega umetnika in pronicljivega duhovnega voditelja, ki je zaznamoval številna osebna življenja in skupnosti”.

Neimenovana nekdanja slovenska redovnica, ki je v začetku tega tedna za italijanski časopis Domani opisala več let spolnih zlorab in duhovnih manipulacij Rupnika, je sicer o tem dejala, da njegova “spolna obsedenost ni bila improvizirana, ampak globoko povezana z njegovim konceptom umetnosti in njegovim teološkim razmišljanjem”.

Patru Rupniku očitajo psihične in fizične zlorabe več redovnic ljubljanske skupnosti Loyola pred več desetletji. Omenjene obtožbe so bile vložene lani, a je pristojni cerkveni organ ugotovil, da so zastarale, zato je primer zaključil.

Vatikan je sprejel ukrepe proti Rupniku, sicer priznanemu sakralnemu umetniku. Že leta 2019 ga je začasno izobčil, ker je žensko, ki je imela z njim spolne odnose, odvezal greha. Kot je potrdil predstojnik svetovnega jezuitskega reda Arturo Sosa, pa so ukrep ekskomunikacije kasneje odpravili, ker je Rupnik greh priznal in se zanj pokesal.

Na vprašanje, če so bili leta 2019, ko je bil Rupnik izobčen, seznanjeni z obtožbami, s katerimi se je ta soočal, je predsednik SŠK Andrej Saje odgovoril, da ne oziroma da sami niso prejeli nobene prijave. Prav tako niso bili seznanjeni s tem, da je Rupnik zlorabil zakrament spovedi. To naj bi izvedeli šele iz medijev. Dodali so, da SŠK z Rupnikom ni bila v stiku, saj je ta večino časa preživel v Rimu, prav tako pa niso v stiku zdaj.

Dve leti po Rupnikovem izobčenju je Vatikan zaradi obtožb o zlorabah duhovnic patru prepovedal opravljati nekatere dejavnosti. Ti ukrepi sicer ostajajo v veljavi, a zaradi zastaranja zadeve kazenskega pregona ni bilo.

Rupnikova dejanja so med drugim obsodili slovenski jezuiti Slovenske province Družbe Jezusove. Tako kot škofje so tudi oni dejali, da stojijo na strani žrtev zlorab, in vse, ki so sedaj ali v preteklosti doživeli spolno, psihično ali duhovno zlorabo s strani jezuitov ali njihovih sodelavcev, pozvali, naj se obrnejo na delegata za varovanje.

Na današnji tiskovni konferenci je skupno izjavo, pod katero so podpisani vsi škofje konference, prebral predsednik SŠK in novomeški škof Saje, na njej pa je sodeloval tudi ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore. Pod izjavo so podpisani še soboški škof in podpredsednik SŠK Peter Štumpf, celjski škof in član stalnega sveta SŠK Maksimilijan Matjaž, mariborski nadškof metropolit Alojzij Cvikl, koprski škof Jurij Bizjak ter ljubljanska pomožna škofa Anton Jamnik in Franc Šuštar.

Izjava slovenskih škofov ob odkritju zlorab in nasilja p. Marka Ivana Rupnika 
22.12.2022 Ljubljana SŠK,

Slovenski škofje smo se ob odkritju zlorab s strani jezuita p. Marka Ivana Rupnika 21. decembra 2022 zbrali na izredni seji Slovenske škofovske konference v Ljubljani, kjer smo soglasno sprejeli naslednjo izjavo.

Z veliko žalostjo in prizadetostjo spremljamo razkrivanje raznovrstnih zlorab s strani p. Rupnika, ki so se dogajale daljše obdobje in za katere smo aktualni slovenski škofje izvedeli iz objav v medijih. Po tem, ko so jezuitski predstojniki potrdili verodostojnost dejstev, obsojamo vsa Rupnikova čustvena, spolna in duhovna nasilna dejanja ter hudo zlorabo zakramenta sprave. Podpiramo jih pri njihovem prizadevanju za iskanje resnice in pravičnosti. Žrtve nikoli niso krive! Smo na strani žrtev. Izražamo jim sočutje in bližino ter se zavezujemo, da jim bomo pomagali. Želimo stati ob strani tudi širši skupnosti.

Obžalujemo, da so nedopustna dejanja ostala prikrita toliko let in da so povzročila trpljenje žrtvam ter njihovim bližnjim. Obžalujemo opustitev dolžnih ravnanj odgovornih in prikrivanje dejstev spolnega in duhovnega nasilja ter zlorabe moči in avtoritete, pa ne le v primeru p. Rupnika, ampak tudi v vseh drugih primerih, ki so se zgodili v Sloveniji ali kjer koli drugje. Žal nam je, da žrtve desetletja niso bile zares slišane. Vsaka zloraba duhovne moči in avtoritete za izvajanje nasilja nad drugimi podrejenimi osebami je nedopustna in je zavržno dejanje.

Zavzemamo se za večjo transparentnost in ničelno toleranco do fizičnega, spolnega, psihičnega in duhovnega nasilja. Ne glede na to, da so nekatera dejanja s cerkveno-pravnega vidika zastarana, so vedno zavržna in vredna obsodbe. Zavezujemo se, da bomo z večjo pozornostjo spremljali dogajanje v naših cerkvenih skupnostih in da v prihodnje do zlorab avtoritete s strani oseb, ki imajo v Cerkvi kakršno koli vodstveno vlogo, ne bi prihajalo.

Žrtve p. Rupnika pozivamo, da se obrnejo na javno objavljene naslove (npr. varuh@jezuiti.si), da bo mogoče čim bolj celostno priti do resnice in pravične razsodbe. Obenem prosimo, da se javijo tudi ostale žrtve nasilnih dejanj v cerkvenih skupnostih s strani drugih storilcev. Vse prosimo, da prijavijo kakršne koli oblike zlorab in nasilja. Obenem vas naprošamo za potrpežljivost, da bomo lahko utrdili naše nujno potrebne strukture in opravili vse predpisane postopke ter hkrati poskrbeli za izobraževanje in ozaveščanje o problematiki spolnega in duhovnega nasilja. Samo s skupnimi močmi in s prekinitvijo molka, ki je zaveznik storilcev, lahko zaustavimo nepredstavljivo zlo.

Novica o zlorabah p. Rupnika je šokirala slovensko in tudi svetovno javnost. Žrtev njegovih dejanj je posredno tudi širša skupnost. P. Rupnika smo poznali kot izjemnega umetnika in pronicljivega duhovnega voditelja, ki je zaznamoval številna osebna življenja in skupnosti ter ustvaril veliko umetniških del in duhovne literature. Razumemo, da ste ob tej novici mnogi prizadeti in da se sprašujete, če je potrebno vse to zavreči. Prosimo vas, da ob tem tragičnem spoznanju ločujemo med njegovimi nedopustnimi in obsodbe vrednimi dejanji ter njegovim preostalim izjemnim duhovno-umetniškim opusom, ki je bil ustvarjen v mozaikih in na ostalih področjih. Našteta dejstva so velika preizkušnja naše vere in zaupanja v Boga.

Spoznanje zelo bolečih odkritij naj bo priložnost za očiščenje in prenovo Cerkve. Vabimo vas, da se povežemo v iskanju resnice in ustvarjanju skupne vizije prihodnosti. Smo pred božičnimi prazniki. Jezus prihaja, da nas odreši in očisti ter pride v naše temine. Prišel je, da bi bil luč ljudem. Ne dopustimo, da zmagujejo sile teme in laži.

Msgr. dr. Andrej Saje
Novomeški škof in predsednik SŠK

Msgr. dr. Peter Štumpf
Soboški škof in podpredsednik SŠK

Msgr. dr. Maksimilijan Matjaž
Celjski škof in član stalnega sveta SŠK

Msgr. Stanislav Zore
Ljubljanski nadškof metropolit

Msgr. Alojzij Cvikl
Mariborski nadškof metropolit

Msgr. dr. Jurij Bizjak
Koprski škof

Msgr. dr. Anton Jamnik
Ljubljanski pomožni škof

Msgr. dr. Franc Šuštar
Ljubljanski pomožni škof

 

Novinarska konferenca Slovenske škofovske konference (SŠK), na kateri bosta predsednik SŠK Andrej Saje in ljubljanski nadškof Stanislav Zore predstavila izjavo slovenskih škofov ob odkritju zlorab in nasilja patra Marka Ivana Rupnika, bo danes ob 15. uri v prostorih Galerije Družina na Krekovem trgu 1.

COMMENTS

Wordpress (0)