Poslanska vprašanju v pričakovanju duela Golob – Mahnič – TOPNEWS.si

Poslanska vprašanju v pričakovanju duela Golob – Mahnič

Poslanska vprašanju v pričakovanju duela Golob – Mahnič

DZ se bo danes seznanil z odstopom notranje ministrice Tatjane Bobnar, ki je svojo odstopno izjavo premierju Robertu Golobu poslala v petek. Tudi sicer bo prvi dan plenarne seje minil v znamenju njenega odstopa. DZ bo namreč sejo začel s poslanskimi vprašanji premierju, ki se bodo tokrat nanašala na domnevno politično vmešavanje v policijo.

S seznanitvijo DZ z odstopom bo Bobnarjevi prenehala funkcija ministrice, vodenje ministrstva bo začasno prevzela ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik.

Sejo DZ bodo poslanci nato nadaljevali z vprašanji premierju Golobu. Ta se bodo nanašala na odstop notranje ministrice, ki je med razlogi za svojo odločitev navedla, da si ne more postaviti svoje ekipe, Golobu pa je očitala tudi politični pritisk na policijo.

Poslanec SDS Žan Mahnič bo predsedniku vlade zastavil vprašanje o “politizaciji slovenske policije”, podobno tudi poslanec iz vrst Golobove stranke Gibanje Svoboda Martin Premk, ki ga bo povprašal o navedenih očitkih. Vprašanje poslanke NSi Vide Čadonič Špelič pa se bo nanašalo na izpolnjevanje predvolilnih obljub o strokovnem kadrovanju. Uvod v Mahničevo  poslansko vprašanje vprašanje je naredil že Dejan Kaloh, ki je poslansko vprašanje naslovil že na Tatjano Bobnar in sicer ali je policija sodelovala pri pripravi Uredbe o varovanju predsednika vlade RS.

Golob je sicer v izjavi po zaostritvi odnosov z ministrico Bobnar menil, da pritiskov na policijo ni bilo. Iz njegovega kabineta so kot podkrepitev te navedbe kasneje posredovali dopis namestnika generalnega direktorja policije Igorja Ciperleta, ki je po pooblastilu Lindava na izrecno vprašanje Goloba navedel, da v mandatu te vlade ni bilo primera, da bi kdorkoli od ministrov, državnih sekretarjev ali drugih funkcionarjev želel pridobiti informacije o konkretnih postopkih, ki jih vodi policija, ali vplivati nanje.

Na zadnjem plenarnem zasedanju letos bodo sicer poslanci med drugim obravnavali vladni predlog zakona o pomoči gospodarstvu za omilitev posledic energetske krize, poslanci bodo odločali tudi o kandidatu za viceguvernerja Banke Slovenije Marku Pahorju.

COMMENTS

Wordpress (0)