“Hiša iz kart ali kaj je to zdej ena štala?” – Sporočilo za javnost, po srečanju Golob – Bobnar, ni pomirilo družbenih omrežij – TOPNEWS.si

“Hiša iz kart ali kaj je to zdej ena štala?” – Sporočilo za javnost, po srečanju Golob – Bobnar, ni pomirilo družbenih omrežij

“Hiša iz kart ali kaj je to zdej ena štala?” – Sporočilo za javnost, po srečanju Golob – Bobnar, ni pomirilo družbenih omrežij

Odnos med notranjo ministrico Tatjano Bobnar in predsednikom vlade Robertom Golobom, ki ga je slednji opisal z besedami:
“….sva se pa sicer danes pogovarjala o marsičem, imava v marsičem različne poglede, ampak o tem bo pa sporočilo posredovano kasneje,” je bil sinoči predmet glavnih televizijskih dnevnikov. Sporočilo, ki je bilo posredovano medijem je namesto odgovora sprožilo nova ugibanja.

Spoštovani, pošiljamo vam izjavo za javnost:

Predsednik vlade dr. Robert Golob se je danes srečal z ministrico za notranje zadeve Tatjano Bobnar. Ugotovila sta, da se strinjata v marsičem, razhajata pa se glede očitkov o politizaciji dela policije.Predsednik vlade se je z namenom dodatne razjasnitve obrnil na v. d. generalnega direktorja Policije, da do srede, 7. decembra, pojasni, kdo in kdaj je v času mandata te vlade izvajal politični pritisk nanj osebno ali na Policijo in njene predstavnike. Predsednik vlade je v. d. generalnega direktorja Policije zaprosil tudi za pojasnila, ali je kdorkoli od ministrov, državnih sekretarjev in drugih funkcionarjev, vključno z ministrico za notranje zadeve, želel pridobiti informacije o konkretnih postopkih, ki jih vodi Policija, oz. vplivati nanje. Z lepimi pozdravi,”  so zapisali v premierjevi Služba za odnose z javnostmi. Sporočilo za javnost ni pomirilo  družbenih omrežij.

Žiga Turk , eden od kritičnih intelektualcev, ki sicer ne skriva simpatij do politične desnice, je zadevo komentiral na kratko, z ilustrativnim naslovom “House of Cards”.

Gre sicer za Neflixovo adaptacija istoimenske mini-serije, ki jo je producirala BBC leta 1990 in temelji na istoimenskem romanu britanskega konservativnega politika Michaela Dobbsa, spremlja Francisa Underwooda (Kevin Spacey) in njegovo ženo Claire (Robin Wright) pri povzpenjanju na najvišje stopničke ameriške družbe – na predsedniške stopničke. Frank Underwood je demokratski kongresnik iz Južne Karoline, ki si obeta mesto zunanjega ministra.

Novoizvoljeni predsednik ZDA ga, kljub obljubam, zavrne in nastavi drugega človeka, kar Franku in Claire popolnoma poruši načrte za prihodnost. Toda s pragmatizmom, nemilostjo in manipulacijami hitro skujeta načrt, ki ju pripelje do položaja z večjo močjo, na poti do zastavljenega cilja pa pomečeta z vsemi, ki so jima bili nezvesti ali v napoto, so v recenziji napisali v reviji Mad About Film (MAF)

“Že naslov, Hiša iz kart, razkriva krhko sliko, ki se lahko ob šibkem vetriču nemudoma sesuje. Kariera politika je zgrajena na všečni javni predstavi, ki se ob pravi priložnosti lahko hitro skruni, upravičeno ali neupravičeno. Pri tem igrajo mediji glavno vlogo, kar Hiša iz kart nazorno prikazuje. Povezanost novinarjev in politikov ter medsebojna odvisnost je glavna tematika prve sezone in zato je tudi najboljša. Med drugim se dotika vprašanja sprememb in prihodnosti današnjih medijev; kako mediji ustvarjajo predstave o ljudeh, ki so velikokrat popolnoma napačne. Tudi sicer se Fincher v svojih filmih pogosto ukvarja s tovrstno tematiko, še posebej v svojem zadnjem celovečercu Ni je več (Gone Girl, 2014), kjer mož (Ben Affleck) po petih letih skupnega življenja šele spozna pravi obraz svoje žene (Rosamund Pike). Ta odlično manipulira z ljudmi, vključeno z njenim možem, in spretno uporabi medije, ki ji »nevedno« pomagajo pri očrnitvi moža. Hiša iz kart prav tako problematizira javne podobe, s čimer zastavlja vprašanja o odgovornosti; so glavni krivci za napačne podobe pokvarjeni politiki, neodgovorni novinarji, ki predvsem iščejo novo senzacijo in se pri tem požvižgajo na integriteto, ali mi sami, volivci in gledalci, ki vedno znova raje klikamo na senzacionalne članke ter brez kritičnega razmišljanja naivno verjamemo vse, kar je na internetu ali na televiziji?”

“Od policije in njenega generalnega direktorja lahko zahteva pojasnila ali celo poročila le minister, ne predsednik vlade. “pa je na Twitterju  zapisal Davorin Kopše, sicer član Janševe SDS.

 

Sicer pa Bobnarjevi mediji že ponujajo “way out” – mesto svetovalke v kabinetu predsednice države Nataše Pirc Musar.

 

COMMENTS

Wordpress (0)