“Imava v marsičem različne poglede” – Golob, po pogovoru z Bobnarjevo, do srede od v.d. direktorja Boštjana Lindava pričakuje pojasnila o morebitnih pritiskih nanj – TOPNEWS.si

“Imava v marsičem različne poglede” – Golob, po pogovoru z Bobnarjevo, do srede od v.d. direktorja Boštjana Lindava pričakuje pojasnila o morebitnih pritiskih nanj

“Imava v marsičem različne poglede” – Golob, po pogovoru z  Bobnarjevo, do srede  od v.d. direktorja Boštjana Lindava pričakuje  pojasnila o morebitnih pritiskih nanj

Predsednik vlade Robert Golob je po današnjem pogovoru z notranjo ministrico Tatjano Bobnar dejal, da imata v marsičem različne poglede. O tem bodo po njegovih besedah posredovali sporočilo, je dejal ob robu srečanja s predsednikom Evropskega sveta Charlesom Michelom na gradu Strmol.

Med drugim sta se pogovarjala tudi o migracijah, kjer ni bilo nobenih razhajanj, je ocenil Golob. Verjame, da je bilo na področju migracij celotno delovanje v zadnjih mesecih popolnoma ustrezno in da bo tudi naprej ustrezno, je dejal.

“Sva se pa sicer danes pogovarjala o marsičem, imava v marsičem različne poglede, ampak o tem bo pa sporočilo posredovano kasneje,” je še dodal.

Kot so sporočili iz kabineta predsednika vlade Golob od v. d. generalnega direktorja policije Boštjana Lindava do srede pričakuje pojasnila, kdo in kdaj je v času mandata te vlade izvajal politični pritisk nanj ali na policijo, vključno z ministrico za notranje zadeve Tatjano Bobnar, so sporočili iz kabineta predsednika vlade.

Predsednik vlade se je z namenom dodatne razjasnitve obrnil na v. d. generalnega direktorja policije, da do srede, 7. decembra, pojasni, kdo in kdaj je v času mandata te vlade izvajal politični pritisk nanj osebno ali na policijo in njene predstavnike. Predsednik vlade je v. d. generalnega direktorja policije zaprosil tudi za pojasnila, ali je kdorkoli od ministrov, državnih sekretarjev in drugih funkcionarjev, vključno z ministrico za notranje zadeve, želel pridobiti informacije o konkretnih postopkih, ki jih vodi policija, oz. vplivati nanje, so zapisali.

Dopoldne se je sicer premier sestal z notranjo ministrico Tatjano Bobnar, s katero sta ugotovila, da “se strinjata v marsičem, razhajata pa se glede očitkov o politizaciji dela policije”, so zapisali v premierjevem kabinetu.

V zadnjih dneh so vse glasnejša ugibanja, ali bi lahko ob uveljavitvi sprememb zakona o vladi prišlo še do drugih menjav v ministrski ekipi premierja Roberta Goloba. V središču teh se je znašla ministrica za notranje zadeve Tatjana Bobnar, ki na vladi ni uspela s predlogom za imenovanje Boštjana Lindava na mesto generalnega direktorja policije s polnim mandatom.

Po vnovičnem imenovanju Lindava kot v. d. generalnega direktorja je ministrica v izjavi za medije poudarila, da se mora politika končati pred vrati generalnega direktorja policije. Na tem stališču bo vztrajala, četudi jo bo to stalo ministrskega mesta, je napovedala.

V Forumu za demokracijo  pa opozarjajo, da bi bila menjava ministrice za notranje zadeve Tatjane Bobnar neutemeljena in nevarna. Dogajanje ob neimenovanju Boštjana Lindava za generalnega direktorja policije razumejo, kakor da predsednik vlade Robert Golob po nekaj mesecih mandata in prestani interpelaciji izreka svojevrstno nezaupnico Bobnarjevi.

Člani Foruma za demokracijo in drugi podpisniki so v izjavi za javnost zapisali, da “z veliko osuplostjo” spremljajo dogajanje. Ob tem premierja Goloba pozivajo k nevmešavanju v delo policije.

V zadnjih dneh so namreč vse glasnejša postala ugibanja, ali bi lahko ob uveljavitvi sprememb zakona o vladi prišlo še do drugih menjav v ministrski ekipi premierja Roberta Goloba. V središču teh se je znašla ministrica Bobnar, ki na vladi ni uspela s predlogom za imenovanje Boštjana Lindava na mesto generalnega direktorja policije s polnim mandatom.

Kakšna bo usoda Tatjane Bobnar? Ministrica naj bi izgubljala podporo predsednika vlade, razlog pa …
V Forumu za demokracijo so ob tem zapisali, da se je težko znebiti vtisa, da želi premier ob zavračanju imenovanja Lindava na mesto generalnega direktorja policije disciplinirati ministrico, vedno močnejše pa so tudi govorice, da bi jo rad zamenjal. “Razloga ne poznamo, beremo zgolj o ugibanjih in tem, da naj bi bil Lindav neprimeren, ker ni dovolj ‘počistil’ s kadri prejšnje Janševe garniture, tako se je pred kamerami izrazil sam,” so zapisali.

“Takšno navodilo zveni silno nenavadno in predstavlja obliko politične intervencije v strokovno delovanje ministrstva in policije, pri čemer omenjena nezaupnica kaže na nevaren vzorec, ki mu je sledila prejšnja avtoritarna Janševa vlada,” opozarjajo.

Politični uspeh Golobove vlade je po njihovi oceni v večji meri posledica civilnodružbenega vrenja zoper nedemokratični režim, ki ga je želel vpeljati predsednik SDS in ga v neki meri tudi je, so ocenili. “Trenutno pa se zdi, da bi nekdo rad s civilno družbo instrumentalizirano manipuliral in se ob tem sklicuje na ‘revanšistične’ potrebe,” so zapisali.

Menijo, da zadrževanje imenovanja generalnega direktorja policije spominja na Janševo zavlačevanje z imenovanjem t. i. evropskih tožilcev iz Slovenije.

Prizadevanje za strokovno in zakonito delo ministrstva za notranje zadeve in policije podpirajo tudi v Pravni mreži za varstvo demokracije. V nedavni izjavi za javnost so zapisali, da nasprotujejo vsakemu političnemu vmešavanju v delo represivnih organov, saj to predstavlja grožnjo spoštovanju človekovih pravic in temeljnih svoboščin ter vladavini prava.

 

COMMENTS

Wordpress (0)