Sergej Lavrov ZDA in Nato obtožil “neposredne in nevarne vloge” v vojni, ne le z dobavo orožja, ampak tudi z usposabljanjem osebja – “Vi usposabljate (ukrajinsko) vojsko na svojem ozemlju” – TOPNEWS.si

Sergej Lavrov ZDA in Nato obtožil “neposredne in nevarne vloge” v vojni, ne le z dobavo orožja, ampak tudi z usposabljanjem osebja – “Vi usposabljate (ukrajinsko) vojsko na svojem ozemlju”

Sergej Lavrov ZDA in Nato obtožil “neposredne in nevarne vloge” v vojni, ne le z dobavo orožja, ampak tudi z usposabljanjem osebja – “Vi usposabljate (ukrajinsko) vojsko na svojem ozemlju”

Ruski zunanji minister Sergej Lavrov je ZDA in Nato obtožil neposredne in nevarne vloge v vojni v Ukrajini in dejal, da je Washington spremenil Kijev v eksistencialno grožnjo Moskvi, ki je ne more prezreti.

Najvišji ruski diplomat je v četrtek na svoji letni tiskovni konferenci v Moskvi tudi obtožil ZDA in Nato, da poskušata povečati napetosti v Južnokitajskem morju in da poskušata spodkopati vse regionalne organe, namenjene spodbujanju dialoga, kot je OVSE v Evropi in ASEAN v Aziji.

Zagovarjal je tudi rusko kampanjo, ki je uporabila napade iz zraka, brezpilotnih letal in raket za uničenje ukrajinske infrastrukture, napade, ki sta jih Kijev in Zahod označila za vojne zločine.

“Onemogočamo energetske objekte (v Ukrajini), ki vam (Zahodu) omogočajo črpanje smrtonosnega orožja v Ukrajino za ubijanje Rusov,” je dejal Lavrov.

“Torej ne recite, da ZDA in Nato niso udeleženci v tej vojni – vi neposredno sodelujete. Vključno ne le z dobavo orožja, ampak tudi z usposabljanjem osebja – vi usposabljate (ukrajinsko) vojsko na svojem ozemlju .”

Rusija, ki je obvladovala Ukrajino pred razpadom Sovjetske zveze leta 1991, svoje posredovanje v svoji sosedi imenuje “posebna vojaška operacija” za zaščito varnosti Moskve. Lavrov je dejal , da je ob razpadu Sovjetske zveze Nato štel 16 članov, sedaj pa jih ima 30, klamulu pa se bosta pridružili še dve državi.

Lavrov je izrekel svojo protizahodno tirado, ko je ruska invazija na Ukrajino trajala že deseti mesec , na vzhodu pa divjajo boji, uradniki v delih Ukrajine pa se še vedno borijo za ponovno vzpostavitev oskrbe z elektriko, ki so jo prekinili ruski napadi. Lavrov je Zahod obtožil, da poskuša konflikt izkoristiti za uničenje Rusije. “Govorjenje o tem, da se Zahod zanima za nekakšno mirno rešitev, na nas ne naredi vtisa,” je dejal.

“Zahod je javno oznanil, da ne želi samo poraza Rusije na bojišču. Rekel je, da je treba Rusijo popolnoma uničiti kot igralca. Nekateri celo organizirajo posebne konference, na katerih špekulirajo o tem, na koliko delov razdeliti Rusijo in kdo bo vodil kateri del.”

Zdelo se je, da se njegove pripombe nanašajo na dejstvo, da so nekateri zahodni politiki rekli, da želijo zagotoviti, da Rusija v prihodnosti ne more predstavljati grožnje sosednjim državam, in na pripombe nekaterih ukrajinskih politikov, ki so ugibali, kako dolgo bo Rusija lahko zdržala skupaj kot ena država .

Rusija je pripravljena prisluhniti vsem, ki se želijo pogovarjati, je dejal. Nikoli se ni izogibala morebitnim stikom med ameriškim predsednikom Joejem Bidnom in ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom in je pokazala pripravljenost s sprejemom nemških in francoskih voditeljev, ko so želeli razpravljati o Ukrajini.

Ukrajina je dejala, da bo pripravljena na pogovore šele, ko se bo Rusija umaknila z njenega ozemlja, tudi s Krima, ki si ga je Moskva priključila leta 2014.Kijev je dejal, da bo Rusija pogovore izkoristila le kot priložnost za nakup časa in obnovo svojih oboroženih sil.

Lavrov je dejal, da je to “absurdno” in se pritožil nad, kot je dejal, “naivnim” ameriškim pričakovanjem, da bo Rusija nadaljevala pogovore o jedrski stabilnosti v času, ko je dejal, da Zahod uporablja Ukrajino za uničenje Rusije. Moskva se je ta teden umaknila iz načrtovanih pogovorov o novi jedrski pogodbi START med državama.

“Za zdaj ne slišimo nobenih smiselnih idej,” je dejal Lavrov. “(Toda) če bodo predlogi predsednika (Bidena) in drugih članov njegove administracije, se nikoli ne bomo izogibali stikom.”

 

COMMENTS

Wordpress (0)