INA namerava v reški rafineriji proizvajati zeleni vodik – TOPNEWS.si

INA namerava v reški rafineriji proizvajati zeleni vodik

INA namerava v reški rafineriji proizvajati zeleni vodik

Hrvaška naftna in plinska družba INA namerava v svoji rafineriji nafte na Reki začeti proizvajati zeleni vodik na sončno energijo.
Rafinerija nafte in distributer goriv INA je v okviru svojih prizadevanj za preoblikovanje v diverzificirano energetsko družbo pred tem začela projekte sončne elektrarne, zdaj pa se obrača tudi na vodik kot eno glavnih rešitev za dekarbonizacijo industrije in prometa.

INA je na ministrstvo za gospodarstvo in trajnostni razvoj vložila zahtevo za presojo potrebe po presoji vplivov na okolje za objekt za proizvodnjo zelenega vodika in dve sončni elektrarni.

Zeleni vodik bodo proizvajali z elektrolizo s polimerno elektrolitno membrano (PEM) v 10 MW elektrolizerju (PEM EL), piše v prijavi.

Predvidena proizvodnja zelenega vodika je 4,5 tone na dan oziroma 1.500 ton na leto. Ideja je oskrbovati transportni sektor na Hrvaškem in ga porabiti za lastno porabo rafinerije. Naj omenimo, da INA že proizvaja in uporablja vodik v objektu, vendar je to sivi vodik – iz zemeljskega plina.

Vodik bo na isti lokaciji shranjen v ISO zabojnikih na skupno 2000 kvadratnih metrih.

COMMENTS

Wordpress (0)