Finsko zagonsko podjetje Cactos preoblikuje stare Tesline baterije v druge namene za shranjevanje energije – TOPNEWS.si

Finsko zagonsko podjetje Cactos preoblikuje stare Tesline baterije v druge namene za shranjevanje energije

Finsko zagonsko podjetje Cactos preoblikuje stare Tesline baterije v druge namene za shranjevanje energije

Cactos iz Finske daje alternativne namene izrabljenim baterijam za električna vozila. S programsko opremo, ki temelji na oblaku, startup omogoča optimizacijo porabe energije in pomaga stabilizirati prenosno omrežje.

Na splošno se akumulatorji za električna vozila zamenjajo, ko njihova zmogljivost shranjevanja pade na 70 % po osmih do desetih letih uporabe ali več kot 200.000 prevoženih kilometrih. Še vedno pa jih je mogoče uporabiti kot skladišče za obnovljive vire energije, preden jih recikliramo. Tu je vstopilo podjetje Cactos.

Cactos s sedežem v Muhosu na severu Finske upravlja floto porazdeljenih sistemov za shranjevanje energije, ki temeljijo na pametnih enotah za shranjevanje energije in storitvi računalništva v oblaku. Enote so izdelane iz rabljenih Tesla EV baterij. Finsko podjetje jih razstavi in ​​pretvori v hranilnike energije s 100 kWh in svojim strankam zagotavlja 10-letno življenjsko dobo.

Poleg tega želi Cactos z uporabo storitve računalništva v oblaku, ki temelji na algoritemih, optimizirati porabo energije in zagotoviti dosledno oskrbo z energijo med konicami povpraševanja ali izpadi. Podjetje je dejalo, da bi njegove energetske enote lahko zagotovile stabilnost prenosnega omrežja, saj enote samodejno odvajajo energijo v primeru primanjkljaja in absorbirajo energijo, če pride do presežne proizvodnje.

Enote za shranjevanje, ki izravnajo začasna neravnovesja

Po skoraj enem letu delovanja je generalni direktor podjetja Cactos Oskari Jaakola zadovoljen. »Energijski prehod in časovno neravnovesje v ponudbi in povpraševanju pomenita, da obstaja velika potreba po odzivu na povpraševanje in različnih načinih shranjevanja energije. Naš cilj je bil ustvariti rešitev za shranjevanje energije, ki je za uporabnika brezskrbna in lahko dostopna. Verjamem, da nam je to uspelo,« je poudaril.

Trenutne stranke podjetja so predvsem lastniki ali najemniki zgradb, ki se uporabljajo v poslovnih sektorjih, kot so vzdrževanje, industrija, gostinstvo ali maloprodaja. Cactos namerava zagotoviti shranjevanje lokalno proizvedene zelene energije, na primer iz sončnih kolektorjev, za oskrbo stavb, tudi ko ne sije sonce.

Poleg tega je podjetje poudarilo, da vse večje število električnih vozil ustvarja nove izzive za polnilne lokacije, kot so znatne konice porabe energije zaradi hitrega polnjenja. Finsko zagonsko podjetje želi pomagati s svojo storitvijo računalništva v oblaku, da omogoči začasne obremenitve, ki so večje od običajne velikosti povezave.

Cactos ponuja enote za shranjevanje energije in svoje storitve računalništva v oblaku po mesečni ceni. Podjetje je pravkar zbralo 2,5 milijona EUR kapitala in dolga za povečanje proizvodnih zmogljivosti. Cactos načrtuje več kot podvojitev velikosti svoje tovarne v začetku leta 2023, kar bo omogočilo skoraj desetkratno povečanje proizvodnje.

COMMENTS

Wordpress (0)