Putin sprejel matere padlih ruskih vojakov – “Želim, da veste, da jaz osebno in celotno vodstvo države delimo to bolečino,” je dejal Putin – TOPNEWS.si

Putin sprejel matere padlih ruskih vojakov – “Želim, da veste, da jaz osebno in celotno vodstvo države delimo to bolečino,” je dejal Putin

Putin sprejel matere padlih ruskih vojakov – “Želim, da veste, da jaz osebno in celotno vodstvo države delimo to bolečino,” je dejal Putin

“Nič ne more nadomestiti izgube sina,” je dejal v svojih uvodnih besedah, prikazanih v ruskih državnih medijih. Več mater je članic prokremeljskih gibanj. Kritiki pravijo, da so bili skrbno izbrani za srečanje. V Rusiji nasprotovanje njegovi invaziji na Ukrajino narašča.Po vsej državi se skupine mater vojaških vojakov odkrito pritožujejo, da njihove sinove pošiljajo v boj slabo izurjene ter brez ustreznega orožja in oblačil, še posebej, ko se začenja hudo mrzla zima. Nekateri so tudi obtožili rusko vojsko, da je nasilno razporejene spremenila v “topovsko hrano”, po nizu hudih vojaških porazov v zadnjih mesecih.

Po besedah ​​najvišjega ameriškega generala Marka Milleyja je bilo od začetka vojne 24. februarja ubitih ali ranjenih približno 100.000 ruskih in 100.000 ukrajinskih vojakov .V redkih priznanjih je Kremelj septembra dejal, da so bile storjene napake pri mobilizaciji vojaških rezervistov.

Na petkovem srečanju v njegovi državni rezidenci v bližini Moskve so Putina prikazali sedečega za veliko mizo s skupino 17 mater. Nekatere med njimi so nosile temne naglavne rute – simbol žalovanja. “Želim, da veste, da jaz osebno in celotno vodstvo države delimo to bolečino,” je dejal predsednik. Neki materi je rekel, da je njen sin “dosegel svoj cilj” in “ni umrl zaman”.

Putin je dejal, da se želi z materami srečati iz oči v oči, da bi od njih iz prve roke izvedel o razmerah na terenu. In razkril je, da je od časa do časa neposredno govoril ruskim vojakom na bojišču in jih opisoval kot “junake”. Predsednik je ženske tudi pozval, naj ne verjamejo “ponaredkom” in “lažem” o divjajoči vojni na televiziji ali internetu.

Medtem ko je pridobivanje uravnoteženih novic o razmerah v Ukrajini v Rusiji težko zaradi nadzora Kremlja nad mediji, se je veliko ljudi obrnilo na uporabo virtualnih zasebnih omrežij (VPN), da bi obšli cenzuro. V prepisu srečanja, ki ga je Kremelj objavil nekaj ur kasneje, je bilo več žensk identificiranih kot del proputinovskih gibanj.

Ženske so bile iz različnih delov Rusije, vsaj ena je bila iz samooklicane Ljudske republike Lugansk v vzhodni Ukrajini, ki jo je Moskva v začetku tega leta razglasila za priključitev. Tam je bil tudi član Vseruske ljudske fronte, ki jo podpira Kremelj, in udeleženec organizacije Bojno bratstvo, ki zbira humanitarno pomoč za ruske vojake.

Na srečanju je bil po poročanju nekaterih opozicijskih medijev tudi poslanec iz vladne stranke Enotna Rusija. V zadnjih tednih so matere in žene Rusov, vpoklicanih v vojsko, objavljale kolektivna video sporočila, v katerih so se pritoževale nad tem, kako so njihove sinove in može poslali v vojno neizurjeni in slabo opremljeni. Nekatere ženske so se obrnile neposredno na predsednika Putina, vrhovnega poveljnika, naj uredi stvari.

Zdi se, da je dogodek “Putin srečal matere” poskus Kremlja, da prepriča Ruse, da njihovemu predsedniku ni vseeno za vojake, ki jih pošilja v bitko, pa tudi za njihove družine. “Razumemo, da nič ne more nadomestiti izgube sina, otroka,” je dejal gospod Putin. “Še posebej za mamo, ki smo ji vsi dolžni, da je spravila tega otroka na svet.” Glede na obseg smrti in uničenja v Ukrajini zaradi ruske invazije bodo te besede zagotovo razjezile Ukrajince.

Putin je skušal videti kot skrben vodja Kremlja. Vendar ne pozabite: za invazijo na Ukrajino je bila njegova odločitev. “Specialna vojaška operacija” je njegova ideja. In vsaj v javnosti mu ni žal.

Neki materi je rekel: “Nekateri ljudje umrejo zaradi vodke in njihova življenja ostanejo neopažena. Toda vaš sin je res živel in dosegel svoj cilj. Ni umrl zaman.” V petek je predsednik Putin izjavil, da je “življenje bolj zapleteno od tistega, kar prikazujejo na televiziji ali celo na internetu”.

Strinjal bi se z njim glede televizije v Rusiji, ki še naprej prikazuje kremeljsko vzporedno realnost dogodkov v Ukrajini, ugotavljajo pri britanskem BBC-ju.

COMMENTS

Wordpress (0)