“Žalostni smo”- V Inštitutu 8. marec žalostni, ker je udeležba na predčasnih volitvah nizka – TOPNEWS.si

“Žalostni smo”- V Inštitutu 8. marec žalostni, ker je udeležba na predčasnih volitvah nizka

“Žalostni smo”- V Inštitutu 8. marec žalostni, ker je udeležba na predčasnih volitvah nizka

 Pred nedeljskim referendumom  divja prava vojna, kjer se ne izbirajo sredstva. Tako  v koalicijskih strankah opozarjajo, da se na družbenih omrežjih pojavljajo zavajajoče objave, ki so tipografsko, barvno in grafično podobne njihovi skupni referendumski kampanji 3xZA. Avtorji skušajo pod pretvezo, da gre za objavo koalicijskih strank, nagovarjati volivce, da na referendumih glasujejo proti, navajajo v Gibanju Svoboda, SD in Levici.

“Gre za nedopustno manipulacijo in krajo logotipov, zato bomo vložili kazensko ovadbo, saj gre za sum kaznivega dejanja po 151. členu kazenskega zakonika,” so napovedali.

Kot ugotavljajo, negativno kampanjo in manipulacije uporabljajo le nasprotniki novel zakonov o vladi, o dolgotrajni oskrbi in o Radioteleviziji Slovenija, o katerih bomo odločali v nedeljo. Ob tem so omenili, da je stranka SDS že med kampanjo zbiranja podpisov za razpis referendumov pri oglaševanju uporabljala barve in pisavo, ki so zelo spominjale na celostno grafično podobo Gibanja Svoboda. To zagotovo ni bilo naključno, menijo.

“V koaliciji se – za razliko od pobudnikov referenduma – nedeljskega izida ne bojimo in naša kampanja bo, tako kot je doslej, poštena. Temeljila bo na argumentih, dejstvih in spoštljivi komunikaciji,” so zagotovili.

“Žalostni smo.S terena nam poročajo, da je bila udeležba na predčasnih volitvah nizka,” so na Facebooku sporočili iz Inštitutu 8. marec, ki je  danes predčasno glasoval na Gospodarskem razstavišču.

Prostovoljci in prostovoljke nam poročajo, da večina ljudi ne ve, da nas čaka referendumska nedelja. Sprašujejo nas, zakaj mediji o referendumih ne poročajo.Ne razumejo, zakaj na prvih straneh Dela, Dnevnika in Večera ni novic o predčasnem glasovanju…,” so na Facebooku sporočili v Inštitutu 8. marec, ki so danes predčasno glasovali na Gospodarskem razstavišču.

 

 

Na današnji okrogli mizi Zbora za republiko v okviru referendumske kampanje z naslovom Zakaj smo proti so nekdanja ministra Aleš Hojs in Žiga Turk ter dolgoletni zdravnik in poznavalec zdravstva Janez Remškar volivce pozvali, naj na nedeljskih referendumih glasujejo trikrat proti.

Pri spremembah zakona o Radioteleviziji Slovenija (RTVS) sta po mnenju Žige Turka dva ključna problema. Prvi je sprejemanje zakona po nujnem postopku, saj se tako sprejemajo le zakoni, ki so nujni za delovanje ali obrambo države, zakon o RTVS pa ne sodi v nobeno izmed teh kategorij, je pojasnil.

Drugi problem vidi v tem, da se pretvarja, da je bistvo zakona v vsebini in tem, kakšne organe upravljanja se postavlja na RTV. Sam meni, da je bistvo povsem drugje, da prenehajo mandati vseh organov upravljanja in nadzora, torej programskega sveta, nadzornega sveta, generalnega direktorja, direktorjev radia in televizije. To je bil po njegovem mnenju tudi razlog, da je vladna koalicija sprejela ta zakon. Prepričan je, da je zavrnitev zakona pomembna tudi zato, da bo RTV kritičen do vlade tudi takrat, ko ta vlada ni desno usmerjena.

Remškar je poudaril, da je novela zakona o dolgotrajni oskrbi popolnoma nesprejemljiva. Dejal je, da bodo volivci z glasovanjem proti noveli pripomogli k uveljavitvi zakona, ki je bil sprejet decembra 2021. “S tem zakonom bomo končno prekinili kalvarijo vseh, tistih, ki so v domovih za ostarele in ki imajo neustrezno oskrbo, in tudi tistih, ki želijo in imajo možnost oskrbe na domu. Skratka, realizirali bomo tisto, na kar nas Evropa opozarja praktično deset let,” je povedal. Geslo sedanje vlade “za varno starost” pa je označil za ukano.

Da naj volivci na referendumu glasujejo proti spremembi zakona o vladi, je poudaril Hojs. Omenjeni zakon sicer po njegovih besedah ni tako pomemben kot zakona o dolgotrajni oskrbi in o RTV, vendar bo kljub temu vplival na javnost, predvsem finančno. Da sprememba zakona ne bo imela finančnih posledic, kar trdi vlada, po njegovem ne drži. Pri tem je opozoril, da predlagano število ministrstev ne sledi splošnemu številu ministrstev v drugih državah, in dodal, da je predlagana delitev ministrstev nelogična in v ničemer ne bodo pripomogla k boljšemu delovanju vlade. “Novih ministrstev ne želijo zaradi dejanskih potreb, ampak za delitev stolčkov tistim, ki so jim volivci rekli ne,” je še poudaril.

 

COMMENTS

Wordpress (0)