(VIDEO)Katar: “Gospod, povabili ste ves svet sem. Zakaj ne moremo snemati?” – TOPNEWS.si

(VIDEO)Katar: “Gospod, povabili ste ves svet sem. Zakaj ne moremo snemati?”

(VIDEO)Katar: “Gospod, povabili ste ves svet sem. Zakaj ne moremo snemati?”

“Zakaj ne moremo snemati?” Katarsko varnostno osebje je grozilo danski snemalni ekipi v živo med oddajo v Dohi pred svetovnim prvenstvom v nogometu. Pravzaprav je RSF uvrstil Katar na 119. mesto med 180 državami na svojem indeksu svobode tiska za leto 2022 . “Lahko rečemo, da svoboda tiska v Katarju ni varna in ni zaščitena,” je dejal Jonathan Dagher, vodja oddelka RSF za Bližnji vzhod.

Gostiteljica svetovnega prvenstva v nogometu leta 2022 se prikazuje kot odprta država, kjer lahko mediji delujejo “svobodno brez vmešavanja”. Toda preverjanje dejstev DW kaže, da temu ni tako.

Novinar, ki je poročal v živo za danski televizijo, ko se pripelje voziček za golf in varnostniki so položili roko pred kamero. Slika postane črna. “Gospod, povabili ste ves svet sem. Zakaj ne moremo snemati? To je javno mesto,” je bilo slišati televizijskega novinarja.

To je bila izkušnja Rasmusa Tantholdta in snemalne ekipe TV2 pred nekaj dnevi med poročanjem s svetovnega nogometnega prvenstva v Katarju. Posnetek se nadaljuje in prikazuje Tantholdta, kako uradnikom daje medijsko akreditacijo in se odziva na njihove grožnje, da bo uničil kamero. Katarske oblasti so se pozneje opravičile za incident. Ne glede na to pa postavlja vprašanje: ali lahko mediji svobodno poročajo v Katarju med svetovnim prvenstvom ?

Vlada je trdila, da so mediji v Katarju svobodni, vključno z nedavnim tvitom nacionalnega odbora za svetovno prvenstvo: “Na tisoče novinarjev vsako leto svobodno poroča iz Katarja brez vmešavanja. Na podlagi raziskave DW se država res vmešava v medijsko poročanje v Katarju. Sam pravni okvir postavlja omejitve glede tega, kaj lahko novinarji poročajo.

To vključuje zakon o tisku iz leta 1979, ki prepoveduje kritiziranje emirja in poročanje o temah, vključno z “vsem, kar bi lahko ogrozilo varnost vlade”.

Mednarodna zveza novinarjev opozarja tudi na revizijo kazenskega zakonika iz leta 2020 , ki “za vsako širjenje lažnih novic ali govoric predvideva zelo visoke denarne kazni in do pet let zapora”, kot je opisala Pamela Moriniere iz trgovinskega združenja.

Novinarji, ki iščejo akreditacijo za svetovno prvenstvo, se morajo strinjati, da ne bodo snemali ali fotografirali v “stanovanjskih posestvih, zasebnih podjetjih in industrijskih conah”, kot je navedeno v pogojih dovoljenja. Tudi vladne stavbe, bolnišnice in verski kraji so prepovedani za novinarje.

Ti izrazi jasno namigujejo “na občutljiva področja, kjer so novinarji v preteklosti poročali o kršitvah pravic delavcev migrantov ,” je v izjavi zapisala skupina za svobodo tiska Novinarji brez meja (RSF) .

Nepalski delavci na stadionu Lusail v Dohi nosijo maske proti prahu in vročiniNepalski delavci na stadionu Lusail v Dohi nosijo maske proti prahu in vročini.

Katar je na seznamu uvrščen višje od večine svojih bližnjevzhodnih sosed, kar po Dagherjevih besedah ​​odraža dejstvo, da tam noben novinar ni v dolgotrajnem zaporu in da obstaja določena stopnja medijskega pluralizma.

“To nikakor ne pomeni, da je svobodo tiska v Katarju mogoče opisati kot ‘dobro’,” je dejal. “Novinarji želijo poročati tudi po tekmah,” je dejal Moriniere. “Slišali smo že za situacije, ko so bili novinarji aretirani zaradi poročanja o delavcih migrantih,” je dodala. “To nas zelo skrbi.” Konec leta 2021 sta bila na primer dva norveška novinarja aretirana, ko sta poročala o razmerah gostujočih delavcev med gradnjo svetovnega prvenstva.

Podobna usoda je doletela Floriana Bauerja, novinarja javne televizije v Nemčiji, ki je dobro desetletje delal v Katarju. Leta 2015, ko je katarska vlada zavrnila izdajo dovoljenj za medijsko poročanje, je nemška ekipa vseeno nadaljevala in snemala v industrijski coni, med drugim so jo delavci povabili na svoje domove, ko jih je pridržala katarska obveščevalna služba.

“Zasliševali so nas več kot 14 ur, pripeljali so nas pred državnega tožilca in več kot pet dni nam niso dovolili zapustiti države,” je dejal Bauer. “Nemško veleposlaništvo je moralo prepričati zunanjega ministra Katarja, da nam je dejansko dovolil zapustiti državo,” je dodal.

Septembra lani je bil Bauer znova pod drobnogledom v Katarju. Povedal je, da sta se s kameralno ekipo odpeljala v industrijsko območje, ko je opazil, da ju spremljajo agenti katarske obveščevalne službe. “Temu jaz pravim ustrahovanje,” je dejal.

Dagher je dejal, da je RSF prejel tudi poročila o novinarjih, ki so menili, da so pod nadzorom ali jim sledijo v Katarju. “Obstajajo določene teme, ki so rdeče črte,” je dejal Dagher. “Veliko je samocenzure.”

V intervjuju za Sky News po incidentu pred nekaj dnevi je danski televizijski poročevalec Tantholdt razmišljal, da je bila kamera posadke na koncu varna in da so lahko nadaljevali, čeprav ni pričakoval, da se bo soočil med tako nekontroverznim snemanjem.

“Zame tudi to kaže, kakšen je Katar, ko ni svetovnega prvenstva,” je dejal in izrazil zaskrbljenost zaradi razmer za novinarje po koncu prvenstva.

Novinarje in strokovnjake skrbi stanje medijev v Katarju po koncu svetovnega prvenstvaSlika: Marko Djurica/REUTERS
Dagher je razmišljal tudi o splošnih posledicah. “Čeprav se ne strinjamo, da lahko novinarji delajo v Katarju brez vmešavanja, lahko priznamo, da so bili sprejeti nekateri koraki,” je dejal. “Upamo, da bodo ti koraki narejeni do konca in da bodo tam ostali tudi po svetovnem prvenstvu.”

COMMENTS

Wordpress (0)