“The Best Of” letošnje kampanje za lokalne volitve – Potem, ko naj bi župan Radencev Roman Leljak zažgal nežigosano glasovnico, ga sedaj bremenijo še za lažno alarmiranje gasilcev – V SDS-u v Brežicah pa nudijo skok v bazen, ki ga ni – TOPNEWS.si

“The Best Of” letošnje kampanje za lokalne volitve – Potem, ko naj bi župan Radencev Roman Leljak zažgal nežigosano glasovnico, ga sedaj bremenijo še za lažno alarmiranje gasilcev – V SDS-u v Brežicah pa nudijo skok v bazen, ki ga ni

“The Best Of” letošnje kampanje za lokalne volitve – Potem, ko naj bi  župan Radencev Roman Leljak zažgal nežigosano glasovnico, ga sedaj bremenijo še za lažno alarmiranje gasilcev – V SDS-u v Brežicah pa nudijo skok v bazen, ki ga ni

Potem, ko je a predčasnem glasovanju za lokalne volitve v Občini Radenci je v sredo po navedbah Gibanja Svoboda, ki se sklicuje tudi na uradni zaznamek, prišlo do hude kršitve volilne zakonodaje s tem, ko naj bi župan in kandidat za vnovično izvolitev Roman Leljak vzel eno nežigosano glasovnico, jo obkrožil, objavil in pozneje raztrgal, je leljak danes prišel v medije z novo zgodbo.

Vendar lepo po vrsti. Kot je razvidno iz uradnega zaznamka občinske volilne komisije Občine Radenci, ki ga je ob sporočilu za javnost posredovalo Gibanje Svoboda, je Leljak v sredo okoli 13. ure prišel v pisarno tajnice volilne komisije Sabine Gutalj.

“Nepooblaščeno in nezakonito je iz kupa glasovnic vzel eno nežigosano glasovnico za župane, odšel v sosednjo pisarno ter na njej obkrožil svoje ime. To nežigosano glasovnico je fotografiral in fotografijo pozneje objavil na družabnem omrežju. Glasovnico je pozneje raztrgal. Gre za hudo kršitev volilne zakonodaje, saj je nepooblaščena oseba dobila nezakonit dostop do volilnega materiala in lahko pod vprašaj postavi zakonitost županskih volitev v Občini Radenci,” so zapisali pri Gibanju Svoboda.

Policijska uprava Murska Sobota  pa preverja morebiten sum storitve kaznivega dejanja zlorabe znamenj za pomoč in nevarnost v povezavi s sproženim alarmiranjem gasilcev 8. novembra. V dogajanje je vpleten župan Občine Radenci Roman Leljak, ki trdi, da občina ni organizirala lažne gasilske vaje in da je bila o vaji prej obveščena policijska postaja.

Da je s klicem na 112 sprožil gasilsko vajo za vsa društva v občini, je Leljak javnost sam obvestil z objavo na družbenem omrežju Facebook 8. novembra ob 9.20. To je manj kot eno uro po tistem, ko je po lastnih navedbah klical na 112.

V objavi je zapisal, da je bil o vaji obveščen samo “komandir policije”, ter navedel, kako hitro so se na poziv odzvala posamezna gasilska društva. Ob tem je gasilcem čestital za pripravljenost in humanitarno delo, občanom pa se opravičil za vznemirjanje. V objavi so dodane tudi fotografije, ki med drugim prikazujejo zadimljeno območje ob Vili Marija v Radencih.

Po informacijah pomurskega Vestnika, ki je o tem prvi poročal, Gasilska zveza Radenci o domnevni vaji, ki jo je sprožil župan, ni bila obveščena in tako gasilci, ko so prejeli poziv, niso mogli vedeti, da gre za vajo. Po podatkih poveljnika Gasilske zveze Radenci Borisa Ivaniča se je na klic odzvalo 35 gasilcev, od teh je bilo 11 takih, ki so bili takrat v službi, a so vseeno odšli na intervencijo. Eno od gasilskih društev je zaradi prekoračitve hitrosti med vožnjo na intervencijo prejelo od policije obvestilo o prekršku, je še poročal Vestnik.

Na Policijski upravi Murska Sobota so danes za STA potrdili, da policisti preverjajo morebiten sum storitve kaznivega dejanja zlorabe znamenj za pomoč in nevarnost, katerega storilec se preganja po uradni dolžnosti. O tem je obveščena tudi okrožna državna tožilka, ki usmerja postopek. O ugotovitvah bodo policisti po vseh zbranih obvestilih obvestili Okrožno državno tožilstvo v Murski Soboti.

Na vprašanje, ali drži, da je bila policijska postaja o vaji vnaprej obveščena, pa so na Policijski upravi Murska Sobota odgovorili, da je bil “v tem primeru sprožen notranjevarnostni postopek”.

Leljak, sicer eden od dveh kandidatov za župana Radencev na nedeljskih lokalnih volitvah, je danes v pisnem odzivu  zapisal, da občina ni organizirala lažne gasilske vaje in da je bila “enodnevna taktična vaja” izvedena v skladu s postopkom, določenim v zakonu. Zatrdil je še, da je bila o vsebini vaje pet dni prej obveščena policijska postaja.

“Alarmiranje se je v skladu z elaboratom izvedlo preko Regijskega centra za obveščanje po poslanem telefonskem klicu, v katerem se mora jasno navesti, da se aktivirajo samo gasilska društva v Občini Radenci,” je zapisal Leljak.

Dodal je, da je bil točno tako tudi sprožen telefonski klic, da so bili tako obveščeni tudi gasilci in da regijski gasilci niso bili aktivirani. Zagotovil je tudi, da bodo v skladu z dogovorom vsem društvom, ki so se “v polni sestavi” odzvala na taktično vajo, povrnjeni stroški v višini 1000 evrov ter da so bili gasilci o tem obveščeni na vaji.

Leljak je v odgovoru še zapisal, da je občina iz občinskega proračuna v njegovem mandatu gasilska društva financirala v skupni višini skoraj 300.000 evrov. “Dovoljeno nam je, da v skladu zakonom in statutom postopamo,” je zapisal. V občini je sedem gasilskih društev, šest jih je po Leljakovih besedah vajo opravilo z odliko, eno pa je na vajo poslalo “samo avto s šoferjem”.

Leljak trdi, da je policijska preiskava dogodka končana in da ni znakov kaznivega dejanja. A na Policijski upravi Murska Sobota so  danes to zanikali in navedli, da policijska preiskava še poteka.

Vaje na področju varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami se pripravijo in izvedejo na podlagi področnega pravilnika, prav tako je Uprava RS za zaščito in reševanje izdala smernice za pripravo in izvedbo vaj, je v pisnem odgovoru spomnil poveljnik Gasilske zveze Slovenije Franci Petek.

Glede na to so vaje lahko napovedane ali nenapovedane, treba pa je pripraviti načrt vaje in ustrezno seznaniti vse sodelujoče, prav tako je vajo treba vsaj 24 ur pred izvedbo javiti pristojnemu regijskemu centru za obveščanje, za kar gasilske enote uporabljajo dogovorjen obrazec, je zapisal Petek.

“Vsekakor imajo župani kot odgovorni za izvajanje priprav za varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami v lokalni skupnosti pravico do preverjanja sil za zaščito in reševanje, vendar pa morajo pri tem upoštevati veljaven pravilnik. Načrt vaje na nivoju lokalne skupnosti se pripravi v sodelovanju z občinskim poveljstvoma ali poveljstvom gasilske zveze,” je še zapisal Petek, ki sicer v pisnem odzivu konkretnega primera ni komentiral.

 

V volilni kampanje je kot kaže vse dovoljeno. Najlažje je obljubljati, le redki se spomnijo kaj so nam vse politiki obljubljali in nikoli izpolnili. Za originalno novost so poskrbeli v Brežicah, kjer so na letaku, ki ga delijo po gospodinjstvih vabijo občane na otvoritev rekreacijskih površin v Vrbini, obiskovalcem mesta ponujajo da svoje jeklene konjičke parkirajo v moderni novi garažni hiši sredi mesta, nato pa se v vročih dneh lahko ohladijo v mestnem bazenu, ki ga je zgradila omenjena stranka, ki ves čas podpira sedanjega župana in županskega kandidata Molana.

Vse lepo in prav, a v Brežicah ne obstajajo rekreacijske površin v Vrbine, tudi garažne hiše nikjer ne boste našli, bazena prav tako. Nič od tega s čemer se hvalijo na letaku SDS ne obstaja, razen v neizpolnjenih volilnih obljubah. Drzna in nedopustna manipulacija naivnih volilcev, ali samo nedolžna »marketinška domislica«, presodite sami

COMMENTS

Wordpress (0)