Republikanci na nedavnih vmesnih volitvah v ZDA dobili dovolj sedežev za prevzem večine v predstavniškem domu kongresa – TOPNEWS.si

Republikanci na nedavnih vmesnih volitvah v ZDA dobili dovolj sedežev za prevzem večine v predstavniškem domu kongresa

Republikanci na nedavnih vmesnih volitvah v ZDA dobili dovolj sedežev za prevzem večine v predstavniškem domu kongresa

Ameriške televizijske mreže so sinoči napovedale, da so republikanci na nedavnih vmesnih volitvah dobili dovolj sedežev za prevzem večine v predstavniškem domu kongresa. Odločilni 218. sedež jim je sinoči zagotovil republikanski kongresnik v Kaliforniji Mike Garcia.

“To ni rdeči val, ki so si ga zamislili republikanci, vendar bo stranki omogočil, da začne preiskave Bidnove administracije in blokira njegov načrt,” poroča CNN.

Prednost republikancev se lahko še poveča, saj osem tekem še ni odločenih. Na volitvah za predstavniški dom so doslej zbrali okrog 53 milijonov glasov, demokrati pa 49 milijonov, kar znaša približno 51 proti 47 odstotkom za republikance.

Predstavniški dom ima 435 sedežev, republikanci so si jih do sinoči zagotovili 218, demokrati pa 209. Republikanci so morali za prevzem večine demokratom odvzeti pet sedežev, do sinoči so jih uspeli pridobiti osem.

Republikanska večina v novem predstavniškem domu od januarja prihodnje leto bo sicer precej manjša od predvolilnih napovedi. Demokrati so ob tem uspeli zadržati večino v senatu, na guvernerskih volitvah pa so pridobili dva položaja. Demokrati so republikancem odvzeli večino tudi v najmanj treh državnih kongresih.

V naslednjih dveh letih se po vmesnih volitvah v ZDA pričakujejo blokade načrtov demokratskega predsednika Josepha Bidna, konec preiskav nekdanjega predsednika Donalda Trumpa in začetek preiskav Bidna in njegove vlade.

Republikanska večina med drugim najverjetneje pomeni konec Bidnovih pobud na področju zaščite okolja in prizadevanj za zaščito pravice do splava. Biden bo lahko kaj dosegel le še z izvršnimi ukazi, ki imajo omejen rok trajanja – dokler položaja ne prevzame nov predsednik ZDA.

COMMENTS

Wordpress (0)