“V sedanji fazi iskanja rešitev pa se mi zdi popolnoma neproduktivno, da bi o tem, kje so bili različni pogledi, razglabljal v javnosti” – Robert Golob o tem, “da v so na Brdu večino časa iskali skupne točke in skupne rešitve” – TOPNEWS.si

“V sedanji fazi iskanja rešitev pa se mi zdi popolnoma neproduktivno, da bi o tem, kje so bili različni pogledi, razglabljal v javnosti” – Robert Golob o tem, “da v so na Brdu večino časa iskali skupne točke in skupne rešitve”

“V sedanji fazi iskanja rešitev pa se mi zdi popolnoma neproduktivno, da bi o tem, kje so bili različni pogledi, razglabljal v javnosti” – Robert Golob o tem, “da v so na Brdu večino časa iskali skupne točke in skupne rešitve”

Poslanci in ministri vladnih strank Gibanje Svoboda, SD in Levica so sevčeraj popoldne sestali na prvem rednem koalicijskem vrhu. Kot je v izjavi za medije dejal premier Robert Golob, so se seznanili z opravljenim delom. Nekateri koalicijski cilji so že realizirani, druge so začeli izpolnjevati, je dejal in pozval na prihajajoče volitve in referendume.

“Začeli smo odstranjevanje žice z meje, odstopili smo od pogodbe za boxerje, pripravili smo izhodno covidno strategijo, sprejeli smo interventni zakon na področju zdravstva, zato da bomo lahko odpravljali čakalne vrste,” je med izpolnjenimi cilji naštel prvak največje vladne stranke Gibanje Svoboda Golob.

Osnovna cilja za letošnjo jesen sta bila sicer področje draginje in obvladovanje epidemije covida-19.

Pri prvem je izpostavil, da je bila ob nastopu te vlade letna inflacija 10,8-odstotna, danes je 9,9-odstotna. “V istem obdobju je v evrskem območju inflacija z osmih odstotkov zrasla na skoraj 11, kar pomeni, da je Slovenija obrnila trende na področju inflacije z odločno in premišljeno politiko hitreje od trendov v evrskem območju. To je najboljši dokaz tega, da so bili naši ukrepi pravočasni in učinkoviti,” je dejal Golob.

Glede epidemije pa je ugotavljal, da “družba normalno deluje, da so najranljivejše skupine zaščitene in da smo se na nek način navadili živeti s covidom-19”. Ta dosežek je po njegovi oceni eden od pomembnejših te vlade. “Enako kot smo normalizirali politično ozračje skozi spoštljiv dialog, tako nam je uspelo tudi sprostiti ozračje z vidika ogroženosti in razkolov med prebivalstvom na področju soočanja z epidemijo,” je navedel. Bistveno spremenjeno ozračje pa omogoča, da “se ljudje namesto s svojimi stiskami pretežno lahko ukvarjajo s tem, kako bi realizirali tiste svoje potenciale, ki jih mogoče v zadnjih dveh letih niso uspeli”.

Glede strahov o zamiranju gospodarske rasti, pa je navedel, da “kamorkoli v gospodarstvu danes pridemo, nihče ne izpostavlja nobene druge težave razen pomanjkanja delovne sile”.

Koalicija je spregovorila tudi o prihajajočih referendumih in obravnavah interpelacij ministric za zunanje in notranje zadeve Tanje Fajon in Tatjane Bobnar v DZ, ki se obetata. Glede slednjih je koalicija “popolnoma enotna, jasna in odločna”, “koalicija trdno stoji za obema ministricama”. Enako bo veljalo, če pride do interpelacije ministrice za kulturo Aste Vrečko, ki jo omenjajo v NSi zaradi združitve Muzeja slovenske osamosvojitve z Muzejem za novejšo zgodovino. O slednjem danes sicer po Golobovih besedah niso razpravljali.

Glede referendumov pa je pozval ljudi, naj gredo na volišče in obkrožijo trikrat za, za dostojno in varno prihodnost starejših, za učinkovito in javno Radiotelevizijo Slovenija in za učinkovito in razvojno orientirano vlado. Volivce je pozval tudi k udeležbi na predsedniških in lokalnih volitvah. “Res je pomembno, da se volivke in volivci v čim večjem številu udeležite vseh glasovanj. Zato, da jasno pokažemo, da večina Slovenk in Slovencev želi gledati v prihodnost, da bo ta vlada lahko normalno delala, da bo lahko uresničila cilje, ki smo jih napovedali že pred volitvami, in da bomo končno dobili prostor, da bomo lahko svoje delo normalno opravljali brez blokad v parlamentu s strani opozicije,” je dodal premier.

Glede slednjega sta mu pritrdila tudi podpredsednika vlade, predsednica SD Tanja Fajon in koordinator Levice Luka Mesec. Oba sta poudarila tudi, da lahko stranki v tej koaliciji in vladi izpolnjujeta svoje volilne obljube in koalicijske zaveze.

Fajonova je poudarila, da je zadovoljna z ukrepi na področju zdravstva, na področju zunanje politike pa je izpostavila, da so Slovenijo uspeli uvrstiti nazaj v jedro EU. Kot prioriteto so uspeli postaviti projekt kandidature Slovenije v Varnostnem svetu Združenih narodov, je dejala.

Mesec je kot največji uspeh te vlade izpostavil to, da smo tako rekoč že vsi pozabili, v kakšni državi smo živeli zadnji dve leti. Po številnih kazalcih smo najuspešnejši v Evropi s spopadanjem z draginjsko krizo, ocenjuje Mesec. Ob zmanjšanju inflacije so pomagali tudi najrevnejšim, je dejal in spomnil na že sprejete in napovedane ukrepe za blaženje energetske krize za gospodinjstva in gospodarstvo, pa tudi predlagan dvig minimalne plače.

Naslednje leto bo reformno leto, je napovedal Mesec. Pripravljajo zakon o dolgotrajni oskrbi, pokojninsko reformo, davčno reformo, posvetili se bodo tudi stanovanjski politiki.

O tem, na katerih točkah prihaja v koaliciji do razhajanj, predsedniki treh vladnih strank na novinarski konferenci niso želeli govoriti. “V današnji razpravi smo večino časa iskali skupne točke in skupne rešitve. Seveda smo soočili tudi različne poglede na nekatere točke in s tem ni nič narobe, saj je koalicijski vrh namenjen tudi temu. Zato, da bomo v prihodnje našli boljše rešitve. V tej koaliciji bo vedno prostor za demokratičen dialog. V sedanji fazi iskanja rešitev pa se mi zdi popolnoma neproduktivno, da bi o tem, kje so bili različni pogledi, razglabljal v javnosti,” je dejal premier Golob.

COMMENTS

Wordpress (0)