Rosvita Pesek je sinoči obrtniško spretno izpostavila oba protagonista drugega kroga predsedniških volite, Anžeta Logarja in Natašo Pirc Musar – “Drti Jobs” ali “umazano delo” je prepustila njima, saj ga lahko najbolje “opravita” sama – TOPNEWS.si

Rosvita Pesek je sinoči obrtniško spretno izpostavila oba protagonista drugega kroga predsedniških volite, Anžeta Logarja in Natašo Pirc Musar – “Drti Jobs” ali “umazano delo” je prepustila njima, saj ga lahko najbolje “opravita” sama

Rosvita Pesek je sinoči obrtniško spretno izpostavila oba protagonista drugega kroga predsedniških volite, Anžeta Logarja in Natašo Pirc Musar – “Drti Jobs” ali “umazano delo” je prepustila njima, saj ga lahko najbolje “opravita” sama

Konceptualno se je  voditeljica sinočnjega soočanja Rosvita Pesek  morda prvič  približala tipu predsedniškega soočanja, kjer sta v soju studijskih luči ali v ospredju protagonista, ne pa novinarji ali medij v katerem nastopata.  Vloga novinarjev v velikih predsedniških soočanjih je, da odpirajo vprašanja in  teme, ostalo morata v pogovoru narediti protikandidata. Seveda se ne bi spuščali v to, katere teme je odpirala voditeljica Rosvita Pesek, vendarle ji je uspelo to, kar do sedaj,  v prvem krogu, ni uspelo nobenemu mediju,  da bi bili v ospredju predsedniški kandidati, sinoči  Anže Logar in Nataša Pirc Musar, ne pa da se “vun mečejo,”  kot bi rekli po domače in da  je vodenje predsedniškega soočanja pomembno zaradi njihovih “pet minut slave,” ne pa zardi vsebine in akterjev.

Prvi pravih predsedniških soočanjih v tujini se običajno štabi predsedniških kandidatov dogovorijo  na katerem mediju bodo nastopili in katera vprašanja bodo odprli ter predvsem, kdo bo vodil predsedniško soočanje. Pri nas pa jih, kot “pse na vrvici,” vodijo od enega do drugega še tako obskurnega medija, kjer si  potem domišljajo kako pomembni so, ker so imeli predsedniško soočanje.  Ampak to je predvsem vprašanje za kandidate, ki na to pristajajo, o voditeljih takih soočanj pa ne bom izgubljal besed.

V soočanju na TV Slovenija so  sinoči med drugim predvajali izjavi prvakov dveh največjih strank po prvem krogu predsedniških volitev. Premier in predsednik stranke Gibanje Svoboda Robert Golob je dejal: “Zagotovo ne bomo dovolili, da se kandidat SDS-a zavihti v predsedniško palačo. To bi bilo nekaj, kar bi Slovenijo vrnilo v mračne čase zadnjih dveh let, in tega si zagotovo nihče ne želi.”

Predsednik SDS-a Janez Janša pa: “Če bo to spopad dvojih vrednot, bodo na eni strani vrednote slovenske osamosvojitve in ustavnosti, na drugi pa vrednote davčnih oaz.” Voditeljica je kandidata pozvala h komentarju teh izjav.

Pirc Musarjeva je v oceni izjave Roberta Goloba dejala, da sama zagotovo ne bi uporabila takšnega besednjaka. “Zdi se, da je bil malce preagresiven, morda je njegov primorski temperament prišel na plano, ampak mene je bolj zaskrbela izjava gospoda Janeza Janše. Iz vseh njegovih odgovorov kadarkoli se oglasi veje neka jeza, neko sovraštvo nek cinizem. Mislim , da je tudi v izjavi gospoda Janše   in gospoda Goloba ravno v tem ta bistvena razlika…. Tudi vi ste sicer gospod  Anže Logar obsodili napad na Niko Kovač in n vašega poslanskega kolega  gospoda Grimsa. Nisem pa zasledila, da bi svoje volivke in volivce opozorili in pozvali na na družbenih omrežjih ne širijo tako kruto in grb sovražnih besed kot smo jim priča predvsem na Twitterju.”

“Se ne strinjam z izjavami obeh prvakov in se tudi ne strinjam s tem, da iz ene strani prihaja. Mislim, da je kar enakovredno razdeljena ta  nestrpnost in moj predlog bi bil , da se politika usede skupaj in da se zaveže k nekemu strpnemu dialogu. Jaz sem v besedah gospoda Golob začutil kar nekaj nestrpnosti. In lahko rečem , da z neke distance to pripisujem prvemu odzivu  povolilne kombinatorike, namreč kandidat že drugi zapored za katerega je rekel da je to najboljši kandidat je dobil 16 odstotkov , čeprav so prej vseskozi govorili , da se trije resno spopadamo za prvo mest se je potem tudi volilni rezultat pokazal , da sta se v bistvu za to na nek način potegovala samo dva…”

Pirc Musar ga je spomnila, da tišina v politiki pomeni strinjanje. Obtožila  je Logarja , da ko še ni bil predsedniški kandidat, praktično nikoli ni opozarjal na grob govor njegovih strankarskih kolegov in predsednika njegove stranke Janeza Janše. Logar je protikandidatki odvrnil, da se poznata samo štiri mesece in da ne pozna njegovih ravnanj, izjav pred tem. Zatrdil je, da že 23 let opozarja na iste stvari “znotraj posameznega kroga”.

Logar: “Moja celotna pot, pa tudi tisti, ki me poznajo, vam bodo znali povedati, da sem vedno opozoril na zdrse in slabe besede oziroma nestrpne besede. Res, morate mi verjeti, težko prenesem ta oster dialog, ki se je zdaj zažrl v slovensko politiko in bom naredil vse, kar je v moji moči, da do tega ne pride in to je bil tudi eden od razlogov, da sem se odločil kandidirati za predsednika republike, ker iz te funkcije bistveno lažje vplivaš na to, da se pomiri …”
Pirc Musarjeva: “A se lahko samo malce pošalim? Če vam bo to uspelo tudi znotraj vaše stranke, gospod Anže Logar, vam bom tudi jaz kot predsednica republike podelila odlikovanje.”
Logar: “A se lahko ne pošalim? Ne bo treba, ker bom kot predsednik republike z vsemi predsedniki ravnal enako.”
Pirc Musarjeva: “Če ne boste predsednik, bi si želela, da boste znotraj stranke zastavili to svojo moralno avtoriteto. Namreč, ta polarizacija znotraj slovenske družbe je odgovornost politike in je odgovornost tudi vaše stranke.”
Logar: “Vseh strank.”

Voditeljica je oba kandidata povprašala tudi za mnenje o izjavi ljubljanskega župana Zorana Jankovića, ki jo je izrekel na spominski slovesnosti na sv. Urhu pri Ljubljani.in ki je med drugim dejal : “Gospod Logar je oseba, ki se poskuša prikazati, kot da včeraj ni bil član SDS-a, to je stranka, ki prinaša trpljenje v to domovino, ki uničuje javne medije, in dokazuje pravico s solzivcem in vodnimi topovi”.

“Tako goreče in s temi besedami sama ne bi povedala vsebine, ki jo je podal gospod Janković, a vsebina je vendarle povedna. Večkrat sem sama podobno razlagala, da je bila vladavina gospoda Janeza Janše zadnji dve leti nekaj, kar je povzročilo hud zdrs v demokraciji, padec vladavine prava, napad na medije … Vse to je poudarjal tudi Janković. To je nekaj, česar res ne bi želela pozabiti in bom na to vedno opozarjala, tudi če bom izvoljena za predsednico,” se je odzvala Nataša Pirc Musar.

“Gre za bistveno razliko med menoj in vami gospod Anže Logar. Večkrat sem imela občutek, da v tej kampanji ne želite jasno izražati svojih stališč, da ste se izogibali odgovorom na konkretna vprašanja. Sprejemam to kot del vaše taktike v predvolilni kampanji. A ne morete izbrisati svojih 20 let dela v politiki gospoda Janeza Janše in v SDS-u, pa če bi še tako hoteli. Mislim, da je bil to glavni poudarek v govoru gospod Jankovića,” je sklenila Pirc Musar.

“Moja stališča so kristalno jasna. Vedno. Zavzemam se za dialog. Mislim, da bolj jasne opredelitve mojih stališč ne more biti, s svojimi dejanji to tudi dokazujem, da za besedami stojijo konkretna dejanja z moje strani. Kar se tiče te izjave, to ni bilo prvič, saj je gospod Janković to isto povedal nekaj dni prej, ko je bila komemoracija pri spomeniku na Žalah, kjer sem bil tudi sam, pri spomeniku žrtvam 2. svetovne vojne. Veste, kaj se je tam zgodilo? Neki gospod je prišel do mene in dejal: ‘Veste kaj, gospod Logar, sem bivši partijski šef neke celice v Ljubljani, to, kar si je dovolil gospod Janković, to pa ne spada na komemoracijo in obeležitev takšnih dogodkov,'” se je na Jankovićevo izjavo odzval Logar.

“Če ljudje iz tistega miljeja tako razmišljajo, mislim, da tudi širša množica enako misli. Verjamem, da tudi protikandidatka meni, da tovrstni dialog ali nagovor ni primeren za takšen dogodek, kot je obeležitev žrtev 2. svetovne vojne,” je še pristavil Logar. “Lahko vam pritrdim, tudi sama sem bila presenečena, da se je to zgodilo na komemoraciji,” se je strinjala z Logarjem Pirc Musar.

In če se na koncu vrnem k konceptu oddaje je  Rosvita Pesek sinoči obrtniško spretno izpostavila oba protagonista drugega kroga predsedniških volitevm Anžeta Logarja in Natašo Pirc Musar – “Drti Jobs” ali “umazano delo” je prepustila njima, saj ga lahko najbolje “opravita” sama. Nenazadnje zakaj bi si  morala “mazati roke” z navijaštvom za eno ali drugo stran.

To je seveda razjezilo nekatere navijače, ki mislijo, da bi morali novinarji  opraviti “drti jobs” namesto samih kandidatov. Če se Anžetu Logarju  ni  zdelo primerno ali vredno, da bi omenjal tako imenovano “tajano poročilo” o  poslovnem omrežju zakoncev Pirc Musar, zakaj bi se moralo to zdeti pomembno Rosviti Pesek ?

COMMENTS

Wordpress (0)