Matrica slovenske politike se v 30 – tih letih ni spremenila – Kučan v volilni štab Musarjeve, Janša v volilni štab Logarja – TOPNEWS.si

Matrica slovenske politike se v 30 – tih letih ni spremenila – Kučan v volilni štab Musarjeve, Janša v volilni štab Logarja

Matrica slovenske politike se v 30 – tih letih ni spremenila – Kučan v volilni štab Musarjeve, Janša v volilni štab Logarja

Potem ko so že vsi, vključno z Natašo Pirc Musar, šli, je v Rusko dačo prišel Milan Kučan, bivši predsednik države in njen podpornik. Ocenil je, da so volivci prepoznali doslednost njenih stališč v kampanji: “Verjamejo, da za njimi in vrednotami stoji in da jih bo kot predsednica znala uresničevati. Prepričan sem, da to vlogo razume!”

Nekdanji predsednik države Milan Kučan, ki je pred predsedniškimi volitvami javno podprl odvetnico Natašo Pirc Musar, je po njeni uvrstitvi v drugi krog ocenil, da so volivci prepoznali doslednost njenih stališč in jih je prepričala, da za svojimi stališči in vrednotami tudi stoji in jih bo kot predsednica znala uresničevati.

Prepričan je, da Pirc Musarjeva vlogo predsednika republike razume in bo svoja stališča in vrednote znala uresničevati v okvirih pristojnosti predsednice. Na vprašanje, ali se bodo v drugem krogu predsedniških volitev glasovi ostalih kandidatov levega političnega pola prelili k Pirc Musarjevi, je Kučan odgovoril, da jo bodo volivci teh kandidatov podprli, če so zavezani istim vrednotam kot ona.

Kučan je sicer Pirc Musarjevo podpiral že od vsega začetka, od najave njene kandidature, ko njeni protikandidati še niso bili znani, in ni imel razloga, da bi svoje stališče spremenil, je dejal. Tako je zanikal, da bi imel s prvakom največje vladne stranke Gibanje Svoboda Robertom Golobom kakršenkoli spor, povezan s podporo kandidatom te stranke. Sprva je bila to Marta Kos, ki je iz predsedniške tekme izstopila, nato pa Milan Brglez, ki je bil skupen kandidat SD in Svobode.

Kučan ob tem rezultatov današnjega prvega kroga predsedniških volitev nikakor ne razume kot poraz vladajoče koalicije. Kot dobro je pri tem ocenil, da so se dogovorili za skupnega kandidata, da Brglez ni bil kandidat zgolj ene stranke s podporo druge, kar se mu zdi bistvena, kvalitetna razlika. Dodal je še, da je treba upoštevati, da tako Socialni demokrati kot Gibanje Svoboda dolgo časa niso imeli svojega kandidata in so celo govorili, da kandidatov ne bodo imeli.

“Ta časovni zaostanek je najbrž tisto, o čemer se bodo morali pogovoriti,” je menil. Sam je sicer prepričan, da bo koalicija še naprej trdna ter bo delovala tako, kot je to zapisano v predvolilnih obljubah, da bo državo upravljala drugače, kot jo je vlada pred tem.

V lokal, kjer je Logar čakal rezultate volitev sta prišla prvaka obeh strank, ki sta ga podprli SDS in NSI Janez Janša in Marko Nalažic. Na vprašanje, o čem je govoril z Janšo, je dejal, da mu je prišel čestitat. Glede tega, ali bo Janša pred drugim krogom bolj vpleten v kampanjo kot je bil v prvem, ko se ni izpostavljal, je Logar dal vedeti, da namerava še naprej voditi svojo kampanjo: “Čim več terena, čim več stiskov rok, čim več povezovanja.” Janša izjav za medije ni dajal.

Ob Janši je iz poslanskih vrst SDS prišla še Eva Irgl. Dejala je, da so takšen rezultat pričakovali, ocenila je, da je Logar vodil dobro kampano, pokazal, da je zmožen sodelovanja: “Brez sodelovanja ne more biti sproščene Slovenije.” Po njenem je Logar po pokazal, da je srčen, da ga imajo ljudje radi. Izpostavila je tudi njegove stike v tujini iz časa, ko je bil minister za zunanje zadeve, in ki so po njenem v tem času še kako pomembni.

 

 

 

Igor Kršinar novinar reporterja pa je v analizi  volitev zapisal, da sta Janša in Kučan premagala Goloba in da je zato v drugem krogu pa je vse odprto, slavita lahko tako Logar kot Pirc Musarjeva

 

COMMENTS

Wordpress (0)