(VIDEO) Šokantno – Nekdanjega kitajskega voditelja Hu Jintaa so takole, očitno prisilno, “pospremili” s kongresa komunistične partije – TOPNEWS.si

(VIDEO) Šokantno – Nekdanjega kitajskega voditelja Hu Jintaa so takole, očitno prisilno, “pospremili” s kongresa komunistične partije

(VIDEO) Šokantno – Nekdanjega kitajskega voditelja Hu Jintaa so takole, očitno prisilno, “pospremili” s kongresa komunistične partije

Nekdanji najvišji kitajski voditelj Hu Jintao je bil nepričakovano odveden s sobotne zaključne slovesnosti kongresa komunistične partije. 79-letni Hu je sedel na vidnem mestu za prvo mizo v Veliki dvorani ljudstva v Pekingu, neposredno zraven svojega naslednika, sedanjega voditelja Xi Jinpinga, ko je do njega pristopil član osebja, kaže videoposnetek srečanja. Nekdanjega kitajskega voditelja Hu Jintaa so pospremili s kongresa komunistične partije brez pojasnila. Videti je bilo, da se je pred odhodom ustavil, da bi govoril s predsednikom Xi Jinpingom.

“Podobno, vendar precej drugače, ko vas uvedejo ‘ven’ in vas pripeljejo ‘noter’ — ‘hudič’ je v večjih podrobnostih … čas, reakcije Huja in Xija skupaj s pomožno ‘psihologijo zastraševanja’ mora  biti javno predlagano vsem na ogled.., ” je eden od komentarjev na Twitterju.

Reakcije  Hu Jintaa kažejo, da so ga neprostovoljno odpeljali, saj je zavrnil pomoč in se poskušal znova usesti, Li Keqianga udaril po roki – medtem ko se je Xi hladno odzval in obrnil glavo v nasprotno smer in ga ignoriral.

Ko je sedel, se je zdelo, da se Hu na kratko pogovarja z moškim članom osebja, medtem ko je tretji najvišji voditelj na Kitajskem, Li Zhanshu, ki je sedel na njegovi drugi strani, držal roko na stolu za Hujevim hrbtom. Nato se je zdelo, da Hu vstane, potem ko ga je dvignil uslužbenec, ki je prijel nekdanjega vodjo za roko, medtem ko je prišel Kong Shaoxun, vodja sekretariata stranke. Hu je na kratko govoril z obema moškima in sprva je bil videti nenaklonjen odhodu. Huja sta nato dva moška pospremila z njegovega sedeža, član osebja pa ga je držal za roko, medtem ko so ostali člani stranke, ki so sedeli za glavno mizo, opazovali. Okoliščine Hujevega odhoda niso jasne.

Ko je odhajal, je bilo videti, da se Hu ustavlja in zdi se, da nekaj reče Xiju, nato pa potrepljal premierja Li Keqianga po rami. Videti je bilo, da sta Xi in Li prikimala. Ni bilo jasno, kaj je Xi rekel v odgovor. V nekem trenutku, ko je Hu še vedno sedel, se je zdelo, da Xi položi roko na dokument, ki ga je Hu poskušal doseči, da bi mu to preprečil.

V drugem trenutku, potem ko je Hu vstal in očitno protestiral z obema moškima, preden je izstopil, se je zdelo, da je Li Zhanshu poskušal vstati s svojega sedeža, vendar ga je kolega član stalnega odbora politbiroja Wang usmeril nazaj, ko ga je potegnil za jakno. Huning, ki sedi poleg njega. Hu, ki se je upokojil leta 2013, je v zadnjih letih v javnosti viden vse bolj krhkega zdravja.

Zaradi nepreglednosti kitajske elitne politike je malo verjetno, da bo stranka ponudila javno razlago Hujevega nenadnega odhoda. O dramatičnem trenutku niso poročali nikjer v kitajskih medijih ali razpravljali o njem na kitajskih družbenih omrežjih, kjer so takšni pogovori zelo omejeni. Vendar je v tujini sprožil vihar špekulacij.

Do Hujevega odhoda je prišlo potem, ko je več kot 2000 delegatov kongresa med zasebno sejo odtisnilo nove člane elitnega centralnega komiteja stranke in preden so bili delegati pozvani, naj potrdijo poročilo o delu stranke med sejo, odprto za novinarje.

Na novo razglašeni 205-članski centralni komite ni vključeval Li Keqianga in kolega iz stalnega komiteja Wang Yanga, ki oba veljata za Hujeva varovanca. To pomeni, da nobeden ne bo obdržal svojih sedežev v stalnem odboru, najvišjem organu odločanja stranke, čeprav sta oba stara 67 let, eno leto manj do neuradne upokojitvene starosti. 69-letni Xi je vključen na seznam novih članov centralnega komiteja.

Sestava stalnega odbora bo razkrita v nedeljo, en dan po zaključku kongresa. Pričakuje se, da bo Xi, za katerega velja, da je utrdil oblast z odpravo tekmecev in zaviranjem dolgotrajnega vpliva strankarskih starešin, ponovno potrjen za vodjo stranke s potezo, ki krši norme, in se obkrožil z zavezniki.

Delegati kitajske komunistične partije so danes ob zaključku XX. kongresa sprejeli dopolnila k ustavi partije, ki utrjujejo osrednjo vlogo predsednika Xi Jinpinga in odražajo njegovo ideologijo. Imenovali so tudi nov centralni komite, v katerem ne bo več pomembnih predstavnikov iz Xijevega ožjega kroga, med njimi premierja Li Keqianga.

V centralnem komiteju je okoli 200 delegatov. Njegovo jedro predstavlja 25-članski politbiro, moč pa je nadalje centralizirana v stalnem komiteju znotraj politbiroja, ki trenutno šteje sedem članov.

V novi sestavi centralnega komiteja po poročanju tujih tiskovnih agencij ne bo dosedanjih članov stalnega odbora Li Keqianga, Wang Yanga, Li Zhanshuja in Han Zhenga. Slednja sta se morala zaradi svoje starosti upokojiti, Li Keqiang pa je tudi že pred časom napovedal upokojitev.

Iz centralnega komiteja so izključili tudi guvernerja kitajske centralne banke Yi Ganga, predsednika agencije za regulacijo bančnega in zavarovalniškega sektorja Guo Shuqinga ter namestnika premierja Liu Heja.

Novi centralni komite se bo na prvem plenarnem zasedanju sešel v nedeljo, ko bodo po napovedih objavili sestavo novega politbiroja in stalnega komiteja. Pričakovati je, da bodo za petletni mandat generalnega sekretarja že tretjič zapored imenovali 69-letnega Xi Jinpinga in s tem prekršili pravila partije glede starosti in omejitev mandata na tem položaju.

Zaključek enotedenskega kongresa v Veliki palači ljudstva v Pekingu, na katerem je sodelovalo kakih 2300 delegatov, je moral danes presenetljivo zapustiti nekdanji kitajski predsednik Hu Jintao. Kot poročajo tuje tiskovne agencije, sta k Huju, ki je sedel ob Xiju, med zasedanjem pristopila dva moška in 79-letnika pospremila iz dvorane. Kitajska komunistična partija glede tega ni dala pojasnil.

Med danes sprejetimi dopolnili k ustavi partije je tudi določilo, ki prvič eksplicitno izpostavlja nasprotovanje neodvisnosti Tajvana. Doslej je bilo v dokumentu zapisano, da si bo partija prizadevala okrepiti enotnost kitajskega naroda, tudi na Tajvanu, v novi ustavi pa je omenjeno nasprotovanje in onemogočanje separatistov, ki si prizadevajo za neodvisnost Tajvana, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Xi je ob odprtju kongresa 16. oktobra ponovil vztrajanje pri dosedanji politiki, da je Tajvan del Kitajske ter da je pri doseganju cilja ponovne združitve odprta tudi možnost uporabe vojaške sile.

COMMENTS

Wordpress (0)