“Bravo, Mojstri” – Prihaja globoka recesija območja evra – Ministri za energetiko danes o predlogu Evropske komisije za soočanje z energetsko draginjo – TOPNEWS.si

“Bravo, Mojstri” – Prihaja globoka recesija območja evra – Ministri za energetiko danes o predlogu Evropske komisije za soočanje z energetsko draginjo

“Bravo, Mojstri” – Prihaja globoka recesija območja evra – Ministri za energetiko danes o predlogu Evropske komisije za soočanje z energetsko draginjo

Prihaja globoka recesija območja evra. Merilo Evropske komisije o zaupanju potrošnikov je septembra 2022 padlo na -28,8. To je pod prejšnjo najnižjo vrednostjo -26,9 novembra 2012 na vrhuncu dolžniške krize v evrskem območju in daleč pod najnižjo vrednostjo COVID pri -22,7 aprila 2020.

Vikend posebna objava nemškega poslovnega cikla z uporabo najnovejših rezultatov Ifo. Premik od središča štirih kvadrantov se je nedavno, v avgustu, agresivno premaknil proti večji upočasnitvi. V Nemčiji še ne morem reči , da gre za  recesijo , a upad je očiten. Razlog energija.

Ministri držav članic za energetiko, med njimi minister za infrastrukturo Bojan Kumer, bodo danes obravnavali predlog Evropske komisije za soočanje z energetsko draginjo. Med drugim naj bi podprli obvezno znižanje porabe elektrike in omejitev prihodkov energetskih podjetij. Govorili bodo tudi o incidentih na plinovodih Severni tok.

Komisija je sredi meseca predlagala obvezno zmanjšanje porabe elektrike za pet odstotkov v času največje porabe. Predlog poleg tega predvideva omejitev prihodkov podjetij, ki elektriko proizvajajo s tehnologijami, cenejšimi od plina. Tretji ukrep pa je uvedba solidarnostnega prispevka, ki bi ga plačevala podjetja v fosilnem sektorju. Sredstva, pridobljena z zadnjima dvema ukrepoma, bi bila namenjena pomoči gospodinjstvom in gospodarstvu pri soočanju z visokimi cenami energije.

Po navedbah virov pri EU bodo ministri danes dosegli politični dogovor o predlogu uredbe, katerega temeljev članice v dosedanjih pogajanjih niso spreminjale.

Med temami zasedanja bodo tudi nadaljnji ukrepi za soočanje z visokimi cenami energije. Med ukrepi, ki jih vključuje dokument Evropske komisije, sta cenovna kapica za ves ruski plin in cenovna kapica za plin, ki se uporablja za proizvodnjo elektrike. V dokumentu je tudi več ukrepov za posredovanje na trgu z energijo.

Ministri 15 držav članic, med njimi Slovenije, so sicer sredi tedna na komisijo naslovili pismo, v katerem so se zavzeli za uvedbo cenovne kapice za vso veleprodajo s plinom. Evropska komisija glede tega izpostavlja, da gre za zelo kompleksen ukrep.

Na zasedanju bodo ministri Danske, Švedske in Nemčije kolege iz drugih članic seznanili tudi z dogajanjem v zvezi z incidenti na plinovodih Severni tok 1 in 2, iz katerih uhaja plin.

COMMENTS

Wordpress (0)