Vrednost dosedanje ameriške vojaške pomoči Ukrajini uradno 16,2 milijarde dolarjev – Od Evrope je Ukrajina dobila 5,4 milijarde, od tega 2,5 oziroma 3 milijarde samo vojaške pomoči – TOPNEWS.si

Vrednost dosedanje ameriške vojaške pomoči Ukrajini uradno 16,2 milijarde dolarjev – Od Evrope je Ukrajina dobila 5,4 milijarde, od tega 2,5 oziroma 3 milijarde samo vojaške pomoči

Vrednost dosedanje ameriške vojaške pomoči Ukrajini uradno 16,2 milijarde dolarjev – Od Evrope je Ukrajina  dobila 5,4 milijarde, od tega 2,5 oziroma 3 milijarde samo vojaške pomoči

Pentagon je v sredo sporočil, da bodo ZDA Ukrajini poslale še 18 sodobnih raketnih sistemov himars, s pomočjo katerih ukrajinske enote izvajajo uspešno ofenzivo za povrnitev ozemlja, ki ga je pred tem zasedla ruska vojska. Raketni sistemi so del novega, 1,1 milijarde dolarjev vrednega paketa vojaške pomoči.

Gre za raketne sisteme, ki so izjemno natančni in s katerimi Ukrajinci napadajo posebej pomembne ruske tarče, kot so poveljniška mesta ali skladišča streliva. ZDA so doslej v Ukrajino poslale 16 tovrstnih raketnih sistemov.

Poleg sistemov himars ZDA Ukrajincem pošiljajo tudi 150 oklepnih vozil, 150 taktičnih vozil za prevažanje oborožitve, tovornjake in posebne sisteme za obrambo pred ruskimi brezpilotnimi letali, ki jih Moskva dobiva od Irana.

Z novim paketom se je vrednost dosedanje ameriške vojaške pomoči Ukrajini od začetka ruske ofenzive konec februarja letos povišala na 16,2 milijarde dolarjev.

Od začetka vojne je Ukrajina od EU prejela nepovratna sredstva in posojila v vrednosti 5,4 milijarde evrov »za podporo splošni gospodarski, socialni in finančni odpornosti«, kot je navedeno na spletni strani Evropske komisije, poleg tega pa tudi vojaško pomoč v vrednosti 2,5 milijarde dolarjev.

Tiskovna predstavnica Bele hiše Karine Jean-Pierre je ob tem zagotovila, da bodo ZDA Ukrajini zagotavljale pomoč, dokler bo to potrebno.

Rusko zunanje ministrstvo pa je po referendumih, ki so jih Ukrajina in Zahod označili za nezakonite, danes sporočilo, da bo kmalu sprejelo nadaljnje ukrepe za izpolnitev želja proruskih separatističnih voditeljev štirih okupiranih regij. Ti so namreč danes predsednika Vladimirja Putina pozvali, naj regije uradno priključi Rusiji.

“V bližnji prihodnosti bodo sledili ukrepi za uresničitev teženj prebivalcev Luganska, Donecka, Hersona in Zaporožja po združitvi z Rusijo,” je sporočilo rusko zunanje ministrstvo. Kot je dodalo, so referendumi v štirih ukrajinskih regijah potekali v skladu s pravili in načeli mednarodnega prava, poroča ruska tiskovna agencija Tass.

“Prebivalci Donbasa in južne Ukrajine so uresničili svojo zakonsko pravico do samoodločbe v skladu z Ustanovno listino ZN, mednarodnimi akti o človekovih pravicah iz leta 1966, Helsinško sklepno listino iz leta 1975 in svetovalnim mnenjem Meddržavnega sodišča (ICJ) v zvezi s Kosovom z dne 22. julija 2010, ki je potrdilo dejstvo, da enostranska razglasitev neodvisnosti dela države ne krši mednarodnega prava,” je še navedlo ministrstvo.

Proruski separatistični voditelji ukrajinskih regij Lugansk, Doneck, Herson in Zaporožje so danes Putina pozvali, naj regije uradno priključi Rusiji. Pri tem so se sklicevali na rezultate referendumov v štirih ukrajinskih regijah, kjer se je tamkajšnje prebivalstvo po navedbah proruskih oblasti izreklo za priključitev.

Ruske oblasti so medtem sporočile, da bosta oba domova ruskega parlamenta o priključitvi regij odločala v ponedeljek in torek. Putin pa naj bi po pričakovanjih njihovo priključitev razglasil predvidoma v petek, je poročala francoska tiskovna agencija AFP.

Po preštetju vseh glasovnic je v Donecku za priključitev Rusiji po navedbah tamkajšnjih oblasti glasovalo 99,2 odstotka volivcev, v Lugansku več kot 98 odstotkov, v Zaporožju več kot 93 odstotkov, v Hersonu pa več kot 87 odstotkov.

Ukrajina in Zahod sta referendume že označila za neveljavne in nelegalne, ker kršijo ukrajinsko zakonodajo in mednarodno pravo ter so potekali brez upoštevanja minimalnih demokratičnih standardov.

COMMENTS

Wordpress (0)