( V ŽIVO) Okrogla miza – Informacijska vojna za Ukrajino – kdo zmaguje? – TOPNEWS.si

( V ŽIVO) Okrogla miza – Informacijska vojna za Ukrajino – kdo zmaguje?

( V ŽIVO) Okrogla miza – Informacijska vojna za Ukrajino – kdo zmaguje?

V informacijski vojni izgubljamo vsi, je bilo sporočilo današnje okrogle mize v Hiši EU v Ljubljani, na kateri so sodelujoči razpravljali o vlogi informacij pri oblikovanju javnega mnenja o vojni v Ukrajini. To kljub ruskim poskusom med državljani EU ostaja naklonjeno Ukrajincem, a ta solidarnost bo po prepričanju govorcev na preizkušnji pozimi.

Na okrogli mizi, ki jo je organiziralo predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji v sodelovanju z veleposlaništvom Poljske in Slovensko tiskovno agencijo, so sodelovali poljski novinar in publicist Piotr Skwiecinski, do letošnje pomladi tudi direktor Poljskega inštituta v Moskvi, Miha Lampreht, novinar in nekdanji dopisnik RTV Slovenija iz Moskve, Anuška Delić, ustanoviteljica in odgovorna urednica centra za preiskovalno novinarstvo v jadranski regiji Oštro ter Miriam Možgan, koordinatorka za hibridne grožnje in dezinformacije na ministrstvu za zunanje zadeve.

“Prva žrtev vojne je resnica,” je bil jasen Lampreht, ki je poudaril, da so glede dogajanja v Ukrajini tudi mediji v informacijskem mrku, pri čemer je poudaril, da ceni tiste medije, ki se od določenih poročil ograjujejo, ko zapišejo, da ne morejo dejansko potrditi resničnostni navedb.

Z Anuško Delić sta si bila enotna v tem, da v informacijskih vojnah izgubljamo pravzaprav vsi. Izgubljajo civilizacija, demokracija, demokratična načela, je opozorila Delić.

Kljub poskusom medijev o prenašanju celovite in resnične slike dogajanja je treba poudariti naraščajočo vlogo družbenih omrežij, kjer se brez preverjanja dejstev širijo različne novice in tudi teorije zarote, kar spodkopava temelje demokracije, so opozorili razpravljalci.

Nekatere dezinformacije tako v delih populacije, ki so bile od začetka pandemije covida-19 dovzetne za teorije zarote o izvoru novega koronavirusa, zdaj najdejo občinstvo, ki je pripravljeno verjeti nepreverjenim informacijam iz Ukrajine, so opozorili sodelujoči na okrogli mizi.

Da Rusija kot država aktivno posega v medijski prostor EU in okoliških držav, kot tudi celotnega sveta, je jasno že več let. Kot je dejala Možgan, sta pri tem posebej aktivna ruska medija Russia Today in Sputnik, ki pa v skladu z sankcijami EU pri nas več nista dostopna. Slovenija praviloma ni tarča delovanja teh medijskih hiš in njenih podružnic, a njihove vsebine neredko dosežejo slovensko občinstvo prek vsebin, ki so ustvarjene za srbski prostor, je poudarila.

V Sloveniji so centrala za dezinformacije mediji, ki so v lasti madžarskih kapitalskih interesov in ki jih nadzira opozicijska SDS, je bila jasna Delić. V zvezi z informacijsko vojno v Ukrajini pa je poudarila, da gre le za nadaljevanje dolgoletnih poskusov Rusije, da v medijski prostor plasira dezinformacije. “Mislim, da moramo priznati, da je Rusiji v tem delu že uspelo doseči to, da se v Evropi sprašujemo o najbolj bazičnih faktih, če sploh držijo”. Kot je poudarila, še vedno vemo premalo poznamo ozadje delovanja Rusije na medijskem področju.

Skwiecinski, ki je namestnik direktorja za javno in kulturno diplomacijo na poljskem ministrstvu za zunanje zadeve, je še poudaril, da je pomembno ločevati med težavami, ki jih Rusija namerno ustvarja v Evropi in tistimi, ki jih le zlorablja, pri čemer je kot primer navedel brexit.

Razpravljalci so se vsak na svoj način strinjali, da je najboljše orodje za zoperstavljanje lažnim novicam krepitev tradicionalnih in javnih medijev.

Poudarili so, da Evropske unije vojna v Ukrajini še ni prizadela na najbolj neposreden način, a se je dogajanje na vzhodu celine že dotaknilo vsakega prebivalca, najbolj v obliki inflacije.

Kot so se strinjali, bo zato evropsko solidarnost na pravo preizkušnjo postavila prihajajoča zima, ki bi lahko bila zaradi energetske krize še posebej huda. Zaradi tega je pričakovati, da bo marsikje pod vprašaj postavljena tudi smiselnost sankcij proti Rusiji in nadaljnjega oboroževanja Ukrajine.

 

Okrogla miza z naslovom Informacijska vojna za Ukrajino – kdo zmaguje?, ki jo pripravlja Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji v sodelovanju s poljskim veleposlaništvom in STA klubom, na njej pa bodo sodelovali poljski novinar in publicist Piotr  Skwiecinski, nekdanji dopisnik RTV Slovenija iz Moskve Miha Lampreht, odgovorna urednica Oštro – centra za preiskovalno novinarstvo v jadranski regiji Anuška Delić ter koordinatorka za hibridne grožnje in dezinformacije na ministrstvu za zunanje zadeve Miriam Možgan; Hiša EU

Okroglo  prenašamo  v živo na Topnews.si in You Tube kanalu  Toptv.si

COMMENTS

Wordpress (0)