Janševi slavijo zmago Melonijeve, na levi zaskrbljeni – Različni odzivi na zmago desnice v Italiji – TOPNEWS.si

Janševi slavijo zmago Melonijeve, na levi zaskrbljeni – Različni odzivi na zmago desnice v Italiji

Janševi slavijo zmago Melonijeve, na levi zaskrbljeni – Različni odzivi na zmago desnice v Italiji

Giorgia Meloni bo verjetno postala prva italijanska predsednica vlade, ki bo vodila najbolj desno vlado po drugi svetovni vojni, potem ko je njena konservativna koalicija zmagala na nedeljskih parlamentarnih volitvah. Začasni rezultati so pokazali, da bi moral imeti desničarski blok prepričljivo večino v obeh domovih parlamenta, kar je potencialna redka priložnost za politično stabilnost v Italiji po letih pretresov in krhkih koalicij, ocenjuje Reuters.

Med prvimi voditelji, ki so čestitali Meloni, je bil madžarski premier Viktor Orban, ki je blizu Salviniju in voditeljem desne koalicije. Na volitvah je glasovalo 64 odstotkov volivcev, kar je deset odstotnih točk manj kot pred štirimi leti in je hkrati najnižja udeležba v zgodovini. Desnica je v celoti izkoristila italijansko volilno zakonodajo, ki daje prednost strankam, ki sklepajo predvolilna zavezništva.

“V Italiji je demokratična desnica včeraj dobila večino v obeh domovih parlamenta. Dolžnost vlada RS je, da nadgradi dobre odnose z našo največjo sosedo. Brez ideoloških blodenj,” je na Twitterju zapisal Janez Janša, ki ne skriva navdušenja nad zmago Melonijeve.

Popolnoma drugače rezultate volitev ocenjujejo na Levici. Miha Kordiš je na Facebooku zapisal:  “V Italiji so volilno zmago odnesli Bratje Italije, ki ne skrivajo simpatij do Mussolinija. Obdani smo s fašisti na Mažarskem, fašisti v Italiji in fašisti doma. Ni naključje: politični establishment dela za milijonarje in ljudi pušča na cedilu že dolga desetletja. S tem, ko družbi jemlje solidarnost, hrani skrajno desnico. Točno zato smo tudi pri nas utrpeli že tri vlade Janeza Janše. In točno zaradi ljudskega izbruha solidarnosti “od spodaj” smo se jih znebili. A podivjani kapitalizem vrača in hrani skrajno desnico znova in znova. Fašiste zares premagamo le tako, da ga zamenjamo z organizirano družbeno solidarnostjo, od dviga delavskih plač do krepitve javnega dobrega izven mahinacij trga.”

“Ne smemo pozabiti, da nismo na končni točki, ampak na začetni točki. Od jutri naprej moramo dokazati svojo vrednost,” je 45-letna Melonijeva v ponedeljek zjutraj povedala navdušenim privržencem svoje nacionalistične stranke Bratje Italije.

Melonijeva zmanjšuje postfašistične korenine stranke in jo predstavlja kot glavno politično skupino, kot so britanski konservativci. Obljubila je, da bo še naprej podpirala zahodno politiko do Ukrajine in da ne bo eksperimentirala s krhkimi italijanskimi financami.

Polemika na družbenih omrežjih gre tudi v smeri kritike medijev, zaradi  poročanja, a je v Italiji zmagal “profašistična stranka.

COMMENTS

Wordpress (0)