(VIDEO) SDS zaradi “primera Kajzer” z interpelacijo nad Tanjo Fajon – Prvo interpelacijo, proti Tatjani Bobnar, je SDS vložil pred dnevi – TOPNEWS.si

(VIDEO) SDS zaradi “primera Kajzer” z interpelacijo nad Tanjo Fajon – Prvo interpelacijo, proti Tatjani Bobnar, je SDS vložil pred dnevi

(VIDEO) SDS zaradi “primera Kajzer” z interpelacijo nad Tanjo Fajon –  Prvo interpelacijo, proti Tatjani Bobnar, je SDS vložil pred dnevi

Stranka SDS je danes vložila interpelacijo proti zunanji ministrici Tanji Fajon. Očita ji zlorabo diplomatsko-konzularne mreže za favoriziranje ene kandidatke na predsedniških volitvah ter kršenje zakona o zunanjih zadevah, ker se o odpoklicu veleposlanika v ZDA ni posvetovala s predsednikom republike. Fajonova očitke zavrača.

Očitke proti zunanji ministrici je danes predstavil poslanec SDS Franc Breznik. V SDS ji očitajo, da je zaradi selektivnega zbiranja podpisov volivcev za predsedniško kandidatko Natašo Pirc Musar ustvarila “neenakost pred zakonom”. Očitajo ji tudi kršenje zakona o zunanjih zadevah, ker se o odpoklicu veleposlanika v ZDA Toneta Kajzerja ni posvetovala s predsednikom republike Borutom Pahorjem.

S tem je bilo resno omajano zaupanje v delovanje pravne države in nadaljnje delo ministrice, je dejal Breznik in ocenil, da je bil okrnjen tudi mednarodni ugled Slovenije.

Povod za interpelacijo proti ministrici Fajon je afera z veleposlanikom v ZDA Kajzerjem, ki ga je vlada odpoklicala zaradi kršitve zakona o zunanjih zadevah. Kajzer, ki je bil imenovan v času vlade Janeza Janše, je namreč nepooblaščeno poslal depešo ministrstva predsedniku SDS Janši, ta pa je posnetek zaslona objavil na Twitterju.

Depeša je govorila o zaprosilu notranjega ministrstva, naj tudi diplomatsko-konzularna predstavništva na opaznem mestu objavijo naslov, na katerega volivci lahko pošiljajo podporo kandidaturi Pirc Musarjevi za predsedniške volitve.

Breznik je danes dejal, da je Kajzer, ki ga je označil za enega najboljših diplomatov, razkril zlorabo depešnega sistema, s tem pa je dejansko postal “kričač” (žvižgač). Odprl je pomembno vprašanje zlorabe državnih resursov, kar je velika kršitev, in je ravnal v skladu z zakonom, po katerem mora diplomat varovati pravice in interese državljanov Slovenije, je dejal Breznik in dodal, da je Kajzer naredil minimalen prekršek, če sploh, kazen pa da je bila nesorazmerna.

Poslanec SDS je ministrici tudi očital, da je želela z odpoklicem Kajzerja izprazniti veleposlaniško mesto v Washingtonu, da bi tja lahko odšla nekdanja podpredsednica gibanja Svoboda Marta Kos. O tem so v preteklih dneh pisali nekateri mediji, a je Kosova to zanikala.

Zunanja ministrica je nato na novinarski konferenci v New Yorku, ki je potekala preko videopovezave, zavrnila očitke SDS. Zatrdila je, da je vedno spoštovala zakonodajo in da je zato tudi predlagala odpoklic veleposlanika Kajzerja. Povedala je, da ji je že sam Kajzer po pogovoru pred skoraj dvema tednoma, ko mu je sporočila, da se bo moral vrniti v Ljubljano, zagrozil z interpelacijo. “Torej ti dogovori so očitno v ozadju že potekali, interpelacija je bila že v pripravi,” je menila ministrica.

Dejala je, da očitkov iz interpelacije še ni v celoti preučila, a bo na njih odgovorila v svojem nastopu v državnem zboru. “Lahko pa samo dodam, da sem v tem primeru kot v vsem svojem ravnanju do zdaj vedno spoštovala zakonodajo Republike Slovenije,” je poudarila.

Izpostavila je, da bi se morali zdaj predvsem pogovarjati o dejanjih veleposlanika. “Kršil je posebne obveznosti diplomata, kot so opredeljene v pravilniku o varovanju osebnih podatkov ministrstva za zunanje zadeve, ki govori o nepooblaščenem ravnanju, o razkrivanju depeš nepooblaščenim osebam, prav tako je veleposlanik kršil zakon za zunanje zadeve v delu, ko gre za obveznosti diplomatov za varovanje dokumentov in podatkov in delovanje s pooblastili,” je dejala. Sankcija je bila po njenih besedah nujna.

Zavrnila je tudi očitke, da je ministrstvo favoriziralo Pirc Musarjevo. Kot je poudarila, je zunanje ministrstvo to storilo na prošnjo notranjega ministrstva. Sledilo je še šest podobnih pozivov. “Enako smo storili tudi v drugih primerih in enako smo, kot je dolgoletna praksa ministrstva, delovali tudi pri zbiranju podpisov za referendume, ki jih je vlagala tudi SDS, ki zdaj vlaga interpelacijo,” je dejala ministrica.

Zavrnila pa je tudi očitke predsednika Pahorja, da se vlada pred sprejetjem odločitve o odpoklicu veleposlanika ni posvetovala z njim, kot to zahteva zakon o zunanjih zadevah in zaradi česar je Pahor javno izrazil nezadovoljstvo. “S predsednikom Pahorjem sva se o odpoklicu veleposlanika pogovarjala na kratko na Brdu (pri Kranju) tri dni pred sejo vlade, na kateri sem vlado seznanila v predčasnem odpoklicu veleposlanika,” je dejala.

Pojasnila je, da so do seje vlade iz urada predsednika države zaprosili za dodatna pojasnila in da so jim jih tudi posredovali. Nobenega indica ni bilo, da bi imel Pahor do odpoklica kakršnekoli zadržke.

Očitke SDS so bolj ali manj zavrnili že tudi v koalicijskih strankah Gibanje Svoboda in Levica, zato nima realnih možnosti za uspeh. V Gibanju Svoboda menijo, da gre za “očiten primer uporabe instituta interpelacije za politizacijo in celjenje strankarskih ran po bolečem porazu na volitvah”. Menijo, da skuša SDS na ta način ovirati uspešno delo vlade “in krasti dragocen čas, namenjen iskanju hitrih in učinkovitih dodatnih rešitev za blažitev posledic energetske krize in draginje”.

V Levici so interpelacijo proti Fajonovi označili za neresno, na drugi strani pa dejanje veleposlanika Kajzerja za zelo resno. Vodja poslanske skupine Levica Matej Vatovec je sicer dodal, da bodo navedbe vlagateljev preučili. V NSi se zaenkrat na interpelacijo še niso odzvali.

V Gibanju Svoboda interpelacijo SDS zoper zunanjo ministrico Tanjo Fajon vidijo kot “očiten primer uporabe instituta interpelacije za politizacijo in celjenje strankarskih ran po bolečem porazu na volitvah”. Menijo, da skuša SDS na ta način ovirati uspešno delo vlade.

V Svobodi menijo, da se v SDS očitno ne morejo sprijazniti s porazom na državnozborskih volitvah. “SDS skuša tako s še enim političnim pamfletom ovirati uspešno delo vlade in krasti dragocen čas, namenjen iskanju hitrih in učinkovitih dodatnih rešitev za blažitev posledic energetske krize in draginje,” so zapisali v odzivu na vložitev interpelacije.

Dodali so, da bodo v poslanski skupini Svoboda vsebino interpelacije še proučili, so pa prepričani, da bo ministrica vse očitke “brez težav in argumentirano ovrgla”.

Interpelacijo je po seji sveta Gibanja Svoboda komentiral tudi premier Robert Golob, ki je očitke označil za “manever” SDS, ki da je “non stop v predvolilni kampanji”. “Kot opozicija imajo do tega vso pravico in se bodo pač tega posluževali, na noben način pa ti njihovi manevri ne morejo vplivati ne na trdnost koalicije, še manj pa na trdnost ali pa odločenost vlade, da dela naprej svoje ukrepe, tako kot je pravilno in tako kot smo dobili mandat na volitvah,” je dejal premier.

Pojasnil je tudi, da ni v sporu s predsednikom republike Borutom Pahorjem, ki je izrazil nezadovoljstvo, ker da v nasprotju z zakonom o zunanjih zadevah ni bilo posveta z njim pred odločitvijo vlade za odpoklic veleposlanika v ZDA Toneta Kajzerja. Kot je dejal Golob, se s Pahorjem poznata “že 40 let in več” in da vsako njegovo kritiko vedno jemlje dobronamerno. Menil je, da je prišlo do “nekega spora, tam kjer ga ni”.

COMMENTS

Wordpress (0)