(V ŽIVO) Po Londonu slovo od kraljice Elizabete II. še v Windsorju – Pogrebno procesijo so spremljali tudi kraljičin konj Emma in psa korga, Muick in Sandy – TOPNEWS.si

(V ŽIVO) Po Londonu slovo od kraljice Elizabete II. še v Windsorju – Pogrebno procesijo so spremljali tudi kraljičin konj Emma in psa korga, Muick in Sandy

(V ŽIVO)  Po Londonu slovo od kraljice Elizabete II. še v Windsorju – Pogrebno procesijo so spremljali tudi kraljičin konj Emma in psa korga, Muick in Sandy

Po slovesu v Londonu so se od kraljice Elizabete II. poslovili še v Windsorju. Krsta z njenimi posmrtnimi ostanki je po sprevodu po okoliških ulicah prispela na Windsorski grad, kjer so se člani kraljeve družine in več sto drugih povabljencev zbrali na bogoslužju v kapeli svetega Jurija. Ob zaključku so krsto spustili v družinsko grobnico.

Milijon gledalcev naj bi se zbralo na ulicah Londona, da bi se poklonili kraljici Elizabeti II., medtem ko se je bogoslužja udeležilo na desetine predsednikov, kraljev, princev in premierjev, poroča Forbes.

Ob zadnji etapi poti je krsto v pogrebnem vozilu po prihodu v Windsor znova spremljalo več sto vojakov. Med počasnim premikanjem proti gradu se ji je ob robu poti poklanjalo na tisoče ljudi, ki so se zbrali na obeh straneh znane pet kilometrov dolge avenije Long Walk.

Na notranjem dvorišču gradu so že čakali novi kralj Karel III., njegova soproga Camilla in drugi člani kraljeve družine, da se pridružijo sprevodu.

Ta je bil namenjen v kapelo svetega Jurija, ki jo britanska kraljeva družina pogosto uporabi za krste, poroke in pogrebe. Pred nekaj več kot letom dni je tu potekal tudi pogreb kraljičinega soproga, princa Philipa.

Tu se je odvila v primerjavi z dopoldanskim bogoslužjem v Westminstrski opatiji manjša slovesnost, na kateri je bilo prisotnih približno 800 udeležencev, med katerimi tudi člani osebja kraljičinega gospodinjstva.

Ob zaključku so s krste odstranili simbole vladanja – krono, žezlo in vladarsko jabolko – ter jo spustili v družinsko grobnico. Dogajanje je z igranjem žalostinke pospremil dudar.

Črni poni kraljice Elizabete Emma je z ozemlja gradu Windsor opazoval monarhov pogrebni sprevod. Za prihod krste na grad so pripeljali tudi kraljičina dva korgija, Sandyja in Muicka.

Kraljičin ljubljeni korgi in eden njenih najljubših ponijev sta odigrala pretresljivo vlogo pri zadnjem slovesu od svojega zvestega lastnika.

https://twitter.com/HRH_William_/status/1571880054698938370

Zvečer, predvidoma okrog 20.30 po srednjeevropskem času, bodo Elizabeto II. v ožjem družinskem krogu v spominski kapeli Jurija VI. tudi pokopali. Ležala bo ob svojem soprogu, starših in sestri.

Podrobnosti tega slovesa Buckinghamska palača ni razkrila, sporočili so le, da gre za zelo osebno družinsko priložnost, poroča britanski BBC.

COMMENTS

Wordpress (0)