Sta se Milan Kučan in Danilo Türk s podporo Pirc Musarjevi “prenaglila” in bo Milan Brglez rešil zagato leve sredine na predsedniških volitvah? – TOPNEWS.si

Sta se Milan Kučan in Danilo Türk s podporo Pirc Musarjevi “prenaglila” in bo Milan Brglez rešil zagato leve sredine na predsedniških volitvah?

Sta se Milan Kučan in Danilo Türk s podporo Pirc Musarjevi “prenaglila” in bo Milan Brglez rešil zagato leve sredine na predsedniških volitvah?

Čeprav se je Nataša Pirc Musar menda  načrtovala že vsaj leto dni in je zaradi tega tudi  zavrnila možnost, da bi nastopila na predsedniških volitvah pa se je vsaj, sodeč po odhodu njene konkurentke Marte Kos lev sredina, ki ni naklonjena Musarjevi znašal v zagati.
Da je Musarjeva  s svojo napovedjo kandidature stisnila v kot  konkurente  in tudi podpornike na levi sredini, med katerimi sta Milan Kučan in Danilo Türkom se je  avtorju teh vrstic zdelo že, ko sta zakonca Musar gostila nekdanjega predsednika na Ruski dači.  O tem smo na Topnews.si pisali  v članku   “Katero stranko bo 24. aprila volil Milan Kučan in koga “preferira” na mestu predsednika/ce države? – Objavljamo, kaj je o Janezu Janši povedal Milan Kučan na zaprtem delu pogovora v “Ruski dači,” 10. aprila letos.

“Ali imate referenčnega kandidata za predsednika ali predsednico,” je v nadaljevanju  zanimalo voditelja Aleša Musarja, sicer moža od znane odvetnice Nataše Pirc Musar.
“Iščem,” se je pošalil Kučan in dvorana je prasnila v smeh. “Nekatere, ki jih jaz vidim zelo primerne in uspešne dolgoročno na tej funkciji, se mi  izmikajo…. Takoj, ko jaz povem ime se bo pojavila cela salva diskvalifikacij, od Nove TV 24, ne vem kako se to že imenuje, pa do Pirkovičevih nastopov in tako naprej, skratka boljše, da ne,” je glede imena dejal Kučan.
In za konec. Pomenljivo je, da bo naslednji  pogovor v vili “Ruska dača” vodila žena voditelja petkovega pogovora z Kučanom Aleša Musarja, Nataša Pirc Musar.  Musarjeva bo gostila nekdanjo predsednico NSI Ljudmilo Novak.  Glede na ambicije obeh ne bo nobeno presenečenje, če se bosta tako Nataša Pirc Musar, kot Ljudmila Novak znašli na spisku predsedniških kandidatk,”  smo takrat poročali na Topnews.si in nismo se zmotili.

Podpora Kučana in  Türk  Musarjevi je  kasneje ob napovedi njene kandidature  marsikoga presenetila.. Zato se bo, po izstopu Marte Kos iz predsedniške tekme se bodo po NSi in Levici vanjo po naših informacijah s svojim kandidatom spustili tudi v SD. Na kandidaturo je po poročanju Dela pristal evropski poslanec Milan Brglez, ki je to možnost doslej zavračal, a zdaj, kot kaže, ocenil, da je zdaj prišlo do spremenjenih okoliščin. Brglez zadeve ne komentira, iz SD pa  odgovarjajo, da »pogovori tečejo v vse smeri«.

Brglez  naj bi  po pisanju Dela želel kandidirati s podpisi vseh sedmih poslancev SD.

Po klavzuri SD je na to možnost sicer namigovala že predsednica stranke Tanja Fajon, ko je dejala, da so govorili tudi o predsedniških volitvah, na katerih si marsikateri član želi socialdemokratskega kandidata. Tega pa ni izključila, saj so postopki do 28. septembra še odprti.

Milan Brglez je bil v preteklosti že potencialni kandidat SMC na predsedniških volitvah, vendar je sam to priložnost zavrnil, saj je menil, da proti Borutu Pahorju nima možnosti. Brglez je bil eden najvidnejših članov SMC, tudi eden od njenih ustanovnih članov, ob tedanjem prvaku stranke Miru Cerarju tudi njen podpredsednik, prav tako pa je bil predsednik državnega zbora po strankini zmagi na volitvah leta 2014. Sredi leta 2018 se je s SMC razšel in se pridružil SD, kot je tedaj zatrdil sam, je bil »zadnji branik pred odhodom SMC v koalicijo z Janezom Janšo«.

Gibanje Svoboda bo po odstopu svoje kandidatke edina politična stranka, ki v tej tekmi ne bo imela svojega kandidata. Komu bodo namenili svojo podporo, naj bi se izrekli v četrtek.

COMMENTS

Wordpress (0)