“Če to ni zmenjeno” – Anže Logar pametno tiho potem, ko mu je predsednik NSI Matej Tonin naredil veliko uslugo in ga “premaknil proti levi sredini,” in vnaprej “žrtvoval” kandidata NSI Janeza Ciglerja Kralja, ki ga je pozicioniral skrajno desno – TOPNEWS.si

“Če to ni zmenjeno” – Anže Logar pametno tiho potem, ko mu je predsednik NSI Matej Tonin naredil veliko uslugo in ga “premaknil proti levi sredini,” in vnaprej “žrtvoval” kandidata NSI Janeza Ciglerja Kralja, ki ga je pozicioniral skrajno desno

“Če to ni zmenjeno” – Anže Logar pametno tiho potem, ko mu je predsednik NSI Matej Tonin naredil veliko uslugo in  ga “premaknil proti levi sredini,” in vnaprej “žrtvoval” kandidata NSI Janeza Ciglerja Kralja, ki ga je pozicioniral skrajno desno

Kandidat za predsednika republike Anže Logar se na očitke prvaka NSi Mateja Tonina, da se v predsedniški tekmi distancira od SDS in se pomika “globoko na sredino oz. levo sredino” ni odzval. V njegovem štabu so za medije navedli le, da si Logar v kampanji želi zlasti vsebinsko razpravo in upa, da bo to ključno vodilo čim več kandidatov. Tudi SDS se na omenjene očitke za zdaj za medije še niso odzvali.

Reakcija Logarja je politična kalkulacija in dobro premišljena akcija, ki je v skladu z njegovo  dosedanjo držo in volilno kampanjo  po kateri je  “neodvisni kandidat”, ki z SDS-om nima nič razen, da je bil v prejšnji vladi zunanji minister in da je poslanec opozicijske  stranke SDS. Je pa res, da ob sedanji ponudbi predsedniških kandidatov Logar, vsaj po javnih nastopih za del volilnega telesa deluje še najbolj “predsedniško”.

Je pa tudi res  in to ni nepomembno, da bi po nekaterih anketah Logarja volilo, kar 70 odstotkov volivcev NSI. Gre za premišljeni in spretni manever na desni, kjer je NSI že vnaprej “žrtvovala” svojega kandidata Janeza Ciglerja Kralja, ki se je tako žrtvoval za “višje cilje”.  Zanimiva in taktično usklajena akcija, ki dokazuje, da na desni sredini, kljub porazu na volitvah,  na desni vendarle še premorejo nekaj  politične strategije,  pa ni ostala brez  odziva na družbenih omrežjih in medijih.

Na levi sredini se tolažijo s tem, da tudi, če bi Logar po naključju zmagal na predsedniških volitvah, mora predsednik države vse svoje odločitve potrditi v parlamentu, kjer imajo udobno večino in torej predsednik skozi parlament ne bi mogel spraviti nobene strateške odločitve.  Kako kratkovidna in strateško napačna kalkulacija.

 

“Povsem jasno je namreč, da je Logar pri grajenju svoje politične kariere venomer sledil interesom SDS (ki so kakopak sovpadali tudi z njegovimi lastnimi). To se ne vidi le po njegovem vzpenjanju po hierarhični lestvici stranke, v kateri je zasedal že vse mogoče pozicije /…/ pač pa tudi po njegovih dejanjih. Od deljenja vladne propagande tujim novinarjem, ko je bil na čelu Ukoma, do napovedi kot zunanji minister, da se bo Slovenija poskušala priključiti višegrajski skupini. In do tega, da je bil doslej ob spornih potezah SDS vedno tiho,” je na Twitterju zapisal novinar Mladine  Luka Volk.

Iz NSi so namreč v torek sporočili, da bodo v predsedniško tekmo poslali vodjo poslancev Janeza Ciglerja Kralja. Predsednik stranke Tonin je ob tem ocenil, da bodo volivci, ki bodo želeli na predsedniških volitvah izbrati desnega kandidata z jasnimi, izdelanimi, tradicionalnimi stališči, izbrali kandidata njihove stranke.

Hkrati se je obregnil ob Logarja, ki da je s svojim pristopom v predsedniški tekmi “odrinil globoko proti sredini oziroma levi sredini”, pri tem pa dal veliko priložnosti za “tradicionalnega desnosredinskega kandidata”. Logarju, sicer poslancu SDS, očita tudi, da se distancira od svoje matične stranke SDS ter potez in uspehov tretje Janševe vlade, v kateri je sicer sodelovala tudi NSi.

Da se bodo v predsedniško tekmo podali z lastnim kandidatom, so sicer v torek sporočili tudi iz Levice. Tako bodo, kot za zdaj kaže, edina stranka koalicije, ki bo ponudila svojega kandidata.

Premier in prvak največje vladne stranke Gibanje Svoboda Robert Golob je danes ob robu srečanja s predstavniki slovenske avtomobilske industrije Misije GREMO na Brniku vstop posameznih novih kandidatov v predsedniško bitko označil za pozitivno. Svet stranke Gibanje Svoboda bo sicer po odstopu njihove kandidatke Marte Kos od kandidature o tem, kakšni bodo njihovi nadaljnji koraki, razpravljal prihodnji teden, je dejal. Izmed kandidatov, ki bodo do tedaj znani, pa se bo po Golobovih besedah morda našel tudi kakšen, ki bo zanimiv za njihovo stranko.

Tekma za novega predsednika države se stopnjuje. Napoved Levice in NSi, da bosta vanjo vstopili s svojima kandidatoma, pa je smiselna in logična, meni komentatorka Tanja Starič. Gre namreč tudi za promocijo pred lokalnimi volitvami. A v boju za zmago podpora strank ne bo odločilna, pomembna bodo soočenja. Še vedno so možna tudi presenečenja, meni.

Dolgoletna novinarka, urednica in voditeljica Televizije Slovenija Starič tako meni, da bi bilo presenečenje, če bi v predsedniški tekmi svojega kandidata ponudila le SDS. Prav tako bi bilo po njenem nenavadno, če bi se uresničila prvotna namera največje vladne stranke Gibanje Svoboda, da bi bila njihova podpredsednica Marta Kos kandidatka treh različnih strank koalicije.

Levica je vstop v predsedniško tekmo z lastnim kandidatom napovedala šele po odstopu Kosove iz nje, ko se je odprl prostor za kandidata, ki bo zastopal ideje njihove stranke. Te pa so v marsičem drugačne od drugih strank, dodatno pojasnjuje Staričeva.

Poteza stranke je tako po njenem mnenju logičen odziv na aktualno dogajanje. Kljub temu pa bo imel kandidat Levice po oceni Staričeve verjetno sorazmerno malo možnosti, da pomembno poseže v podporo že mnogo prej znanim kandidatom, a bo bolj slišan, kot bi bil, če bi v kampanji nastopali kar dve močni kandidatki leve sredine.

Kandidat Levice bo tudi promoviral stranko pred zelo pomembnimi lokalnimi volitvami, opozarja. “Levica je na zadnjih volitvah doživela hud pretres in zanjo je zagotovo pomembno, da spet opozori nase,” navaja Staričeva. Morebitne težave znotraj stranke pa pri izbiri kandidata očitno ne bodo igrale pomembne vloge, saj bo to najverjetneje kar eden izmed poslancev. Med možnimi kandidati so mediji v sredo omenjali vodjo poslancev Mateja Tašnerja Vatovca in poslanca Miho Kordiša.

V kontekstu promocije stranke pred lokalnimi volitvami je po oceni Staričeve prav tako možno razumeti odločitev NSi, da v predsedniško tekmo pošlje svojega kandidata, vodjo poslancev Janeza Ciglerja Kralja. Zanimivo pa je po njenem, da prvak NSi Matej Tonin kot razlog za njegovo kandidaturo med drugim navaja očitek poslancu SDS Anžetu Logarju, da v predsedniški tekmi premalo promovira uspehe tretje vlade Janeza Janše.

“Če to izjavo razumemo dobesedno, kandidatura NSi ni odmik od SDS, ampak obratno, celo poskus bolj odločne podpore prejšnji vladi, ki jo je vodila SDS,” meni. Če bi se stranka namreč želela popolnoma odlepiti od SDS, bi v boj poslala evropsko poslanko in nekdanjo predsednico stranke Ljudmilo Novak, meni.

NSi tako ostaja v svojem političnem okviru, skušajo pa poudariti tisto, s čimer so šli tudi na državnozborske volitve, to je, da je sicer Janševa vlada volitve izgubila, da pa so ministri NSi delali dobro.

Na vprašanje, kaj za odnos z Logarjem in SDS prinašajo poteza NSi in izjave njenega predsednika, bo sicer po njenem mnenju odgovoril drugi krog predsedniških volitev, v katerem bosta obe stranki skoraj zagotovo podprli istega kandidata. Ne kaže namreč, da bi se blokovska delitev v slovenski politiki kakorkoli spremenila. In jasno je, v katerem bloku je NSi, poudarja komentatorka.

Javnomnenjske ankete sicer za zdaj kažejo prepričljivo premoč napovedane kandidatke Nataše Pirc Musar in Logarja. A odhod Kosove in novi kandidati strank po oceni Staričeve potrjujejo, da so presenečenja možna. Tako se obeta hud spopad za drugi krog, ob tem pa bodo pomembni nastopi v soočenjih in sam potek kampanje, ko se bo ta uradno začela, še pojasnjuje komentatorka.

 

COMMENTS

Wordpress (0)