(V ŽIVO) Solidarnosti shod “Nisi sama” za žrtve afere Smodej – Na shodu tudi ministrici Tatjana Bobnar in Dominika Švarc Pipan – TOPNEWS.si

(V ŽIVO) Solidarnosti shod “Nisi sama” za žrtve afere Smodej – Na shodu tudi ministrici Tatjana Bobnar in Dominika Švarc Pipan

(V ŽIVO) Solidarnosti shod “Nisi sama” za žrtve afere Smodej – Na shodu tudi ministrici Tatjana Bobnar in Dominika Švarc Pipan

V Ljubljani je potekal solidarnostni shod v podporo ženskam z izkušnjo spolnega nasilja. Predstavnice različnih društev so izrazile razočaranje nad odzivom vlade, potem ko je v javnosti odmeval primer takšnega nasilja v kulturi, in obsodile, da se je začel zlorabljati za politično obračunavanje. Udeleženci so pred RTV izrazili podporo novinarjem. Shoda, ki se je začel na ploščadi poleg Metelkove, sta se udeležili tudi notranja ministrica  Tatjana Bobnar in pravosodna ministrica Dominika Švarc Pipan.

Shoda se je udeležilo nekaj sto ljudi, ki so se sprehodili od Metelkove mimo hiše RTV in Fotopuba do Trga republike, pri tem pa so obsodili vsakršno nasilje v družbi, ne samo spolno. Organizatorji shoda so z njim želeli sporočiti, da je solidarnost edina, ki lahko nasilje premaga, politika pa bi namesto obsojanja in zgražanja morala ukrepati ter uporabljati nove prijeme, ki bi tovrstna dejanja preprečila.

 

V imenu žrtev je novinarka Maja Megla, ki je javnosti razkrila primer spolnega nasilja, povedala, da je več razlogov, zakaj takšnih dejanj dekleta ne prijavijo: od tega, da so bližnji nejeverni, in da nenadoma postanejo vpletena v določena obračunavanja, kar je še dodatna zloraba, do tega, da se zavedajo, da bodo sledile reakcije okolice ter tudi čustvene posledice.

Predstavnica Ženskega lobija Slovenije pa je spomnila na spolno nadlegovanje na univerzi, za katerega je po njenih besedah že dlje časa znano, da obstaja. A zid molka se je podrl, ko je skupina Rezistenca opravila raziskave, katere rezultati sicer še niso znani, ter pozvala k temu, da se žrtve oglasijo vsaj anonimno. Kot je dodala, zlorab v celoti ni mogoče preprečiti, jih je pa mogoče zmanjšati in z razkritjem na nek način preplašiti tiste, ki to počnejo.

Pred RTV-hišo so udeleženci shoda izkazali solidarnost s tamkajšnjimi novinarji, po drugi strani pa protest proti načinu, kako je tudi RTV začel izrabljati primere spolnega nasilja za politično obračunavanje. Kot je dejala univerzitetna predavateljica Sandra Bašić Hrvatin, želijo s shodom tudi pokazati, kaj je javni medij.

Predsednica Koordinacije novinarskih sindikatov RTVS Helena Milinković je povedala, da se zaposleni na RTV soočajo s pritiski, s kakršnimi se doslej še niso, čeprav so pod pritiski ter tarče šikaniranj in diskreditacij že nekaj časa. Trenutno se soočajo z grožnjami, disciplinskimi postopki in odpovedmi zato, ker “govorijo z javnostjo”, ker jo obveščajo, da se jim dogaja cenzura in da svojega dela ne morejo opravljati avtonomno, profesionalno in verodostojno. Soočajo se z manipulacijami, RTV pa je po njenih besedah trenutno ugrabljena s strani ene politične opcije, ki ima večino v programskem in nadzornem svetu.

Ukrepov sicer še ni, ker zanje ni nobene podlage, je povedala v imenu delavcev RTV. Montažer Dejan Koban pa je napovedal, da bo pred vrati direktorja televizije Uroša Urbanije vsak dan bral poezijo v znak protesta.

Udeleženke in udeleženci shoda so se ustavili tudi pred Fotopubom, ki naj bi bilo prizorišče spolnih zlorab, na Trgu republike pa so vlado in ministrstva pozvali h “konkretnim korakom za reševanje problematike”.

COMMENTS

Wordpress (0)