Vlade EU pripravljajo tržne reforme za ločitev cen električne energije od plina – TOPNEWS.si

Vlade EU pripravljajo tržne reforme za ločitev cen električne energije od plina

Vlade EU pripravljajo tržne reforme za ločitev cen električne energije od plina

Rekordno visoke cene električne energije in grožnja, ki jo predstavljajo za gospodinjstva in podjetja po vsej Evropi, so spodbudile nekatere vlade EU, da zahtevajo intervencijo na trgu. Avstrija, Belgija in Nemčija menijo, da so tržne reforme neizogibne, da bi oslabili prevladujoč vpliv stroškov zemeljskega plina na cene električne energije.

O prvih konkretnih korakih bi se lahko dogovorili 9. septembra na nujnem zasedanju energetskih ministrov EU, ki ga je sklicala Češka, ki trenutno predseduje Uniji.

Čeprav cene plina in elektrike vsak dan dosegajo nove vrhove , so v tem trenutku večji problem cene električne energije. Cene za leto vnaprej so se v Nemčiji povzpele že na 1000 evrov za MWh.

Češka bo, kot poroča Euronews , predlagala omejitev cene plina, ki se uporablja pri proizvodnji električne energije, a naj bi na srečanju razpravljali tudi o drugih možnostih.

Češki minister za industrijo Jozef Sikela je dejal, da je treba ceno električne energije ločiti od cene plina z ločitvijo obeh trgov. Dejal je, da gre za vseevropski problem, ki v različnih obsegih zadeva vse države, najboljša rešitev pa bi bila vseevropska rešitev.

Skoraj sočasno z napovedjo nujnega zasedanja energetskih ministrov EU je Nemčija napovedala, da razmišlja o ločitvi trgov plina in električne energije, da bi ukrotila naraščajoče cene električne energije.

Nemško ministrstvo za gospodarstvo in podnebne ukrepe je za Euractiv potrdilo , da dela na reformi, ki bi preprečila, da bi naraščajoče cene plina vplivale na cene električne energije za končne porabnike.

Cilj po navedbah ministrstva je, da bi imeli potrošniki koristi od električne energije, ki jo je mogoče poceni proizvesti iz obnovljivih virov energije, medtem ko bi se stroški ukrepov financirali iz nepričakovanih davkov, ki bi jih zaračunavala energetskim podjetjem, ki bi imela dobiček od naraščajočih cen.

Zahteve po tržnih reformah v EU je bilo že pred nekaj meseci slišati v Franciji, Italiji , Portugalski in Španiji. Grčija je celo pripravila predlog za oblikovanje dveh ločenih trgov – enega za elektriko, proizvedeno iz dragih fosilnih goriv, ​​in drugega za cenejšo elektriko iz obnovljivih virov.

Vseevropski dogovor ni bil dosežen, vendar sta Portugalska in Španija dobili zeleno luč za uvedbo mehanizma za subvencioniranje cene plina za plinske elektrarne, kar bo znižalo veleprodajne cene električne energije. Cene v teh dveh državah so se od uvedbe mehanizma sicer res znižale, vendar so zabeleženi tudi nekateri nezaželeni stranski učinki, kot je podvojitev porabe plina v plinskih elektrarnah.

Iberski mehanizem in napoved nemške vlade sta osredotočena na plinske elektrarne, saj te narekujejo cene električne energije zaradi najvišjih stroškov proizvodnje – trg pa je zasnovan tako, da ceno narekujejo elektrarne z najvišjimi stroški proizvodnje, ki so potrebni za zadovoljitev povpraševanja.

COMMENTS

Wordpress (0)