Koliko je Evropo stala vojna v Ukrajini? -Evropske vlade so samo za blaženje energetske krize porabile 280 milijard evrov – TOPNEWS.si

Koliko je Evropo stala vojna v Ukrajini? -Evropske vlade so samo za blaženje energetske krize porabile 280 milijard evrov

Koliko je Evropo stala vojna v Ukrajini? -Evropske vlade so samo za blaženje energetske krize porabile 280 milijard evrov

Evropske vlade so namenile približno 280 milijard evrov (278 milijard dolarjev) sredstev za ublažitev vpliva energetske krize na gospodinjstva in podjetja, poroča Blumberg.

Financiranje, ki ga je izračunal možganski trust Bruegel s sedežem v Bruslju , meri nove dodelitve od septembra in zajema vse od subvencioniranja tarif za mala podjetja v Grčiji do neposrednih izplačil potrošnikom v Belgiji. Nekaj ​​denarja še ni bilo porabljenega.

“Cene bodo ostale visoke vso zimo in vlade bi morale delovati ob predpostavki najslabšega možnega scenarija, da ne bodo izginile niti po tem,” je dejal Giovanni Sgaravatti, analitik pri Bruegelu. “Vlade bi se morale osredotočiti na zmanjšanje povpraševanja po energiji, kjer je to mogoče.”  Po Brueglovi analizi politik  je od septembra 2021 Slovenija  za ublažitev energetske krize porabila približno 300 milijonov evrov.  Na vrhu lestvice so Nemčija z več kot 60 milijardami, Italija s 50 milijradami in Frnacija s 44 miljardami.

 

 

 

Veleprodajne cene energije so se v zadnjih petih letih dvignile na več kot 10-kratno sezonsko povprečje, saj Rusija omejuje dotok zemeljskega plina v Evropo. To vpliva na gospodarsko proizvodnjo po vsej celini, težka industrija pa je pod pritiskom . Potrošniki se soočajo s krizo življenjskih stroškov, saj naj bi se gospodinjski računi v Združenem kraljestvu potrojili .

Udarec za vlade je posledica naraščajoče inflacije, ki znižuje življenjski standard. Inflacija v Združenem kraljestvu bi lahko januarja prvič v pol stoletja presegla 18 % zaradi skokovitih cen energije, je ta teden sporočil Citigroup Inc.

“Evropski oblikovalci politik so se na skok stroškov energije odzvali večinoma s široko zastavljenimi ukrepi za zniževanje cen, vključno s subvencijami, znižanjem davkov in nadzorom cen,” so ta mesec zapisali strokovnjaki IMF Olya Celasun, Dora Iakova in Ian Parry , ki pravijo, da ukrepi zavlačujejo potrebna prilagoditev za varčevanje z energijo. “Globalno povpraševanje po energiji in cene ohranja višje, kot bi bile sicer.”

COMMENTS

Wordpress (0)