(VIDEO) “Epski konec sinočnjega TV Dnevnika na nacionalki,” ki se v zgodovini RTV-ja še ni zgodil – Voditelj Dnevnika Sašo Krajnc dobil podporo “v živo” – TOPNEWS.si

(VIDEO) “Epski konec sinočnjega TV Dnevnika na nacionalki,” ki se v zgodovini RTV-ja še ni zgodil – Voditelj Dnevnika Sašo Krajnc dobil podporo “v živo”

(VIDEO) “Epski konec sinočnjega TV Dnevnika na nacionalki,” ki se v zgodovini RTV-ja še ni zgodil – Voditelj Dnevnika Sašo Krajnc dobil podporo “v živo”

Aktiv novinarjev informativnega programa TVS brezpogojno podpira urednico in voditelja osrednjih informativnih oddaj Vesno Pfeiffer in Sašo Krajnca in nasprotuje vsakršnim pritiskom na zaposlene, so zapisali. Zavračajo trditev, da urednica in voditelj nista sposobna hitrih odzivov, saj njihove izkušnje z njima in bogat arhiv dokazujejo nasprotno.

Naj spomnimo: “Prispevek objavljamo po izrecnem navodilu odgovorne urednice informativnega programa TV Slovenija Jadranke Rebernik,” je voditelj oddaje Dnevnik na TV Slovenija Saša Krajnc pred dnevi napovedal prispevek o odpovedi poslovnega sodelovanja TV Slovenija z Mladino zaradi zapisa odgovornega urednika Mladine Gregorja Repovža, v katerem je pozival k očiščenju zavoda in odpuščanju novinarjev.

V sinočnjem Dnevniku pa so se mu ob napovedi Odmevov pridružili še nekateri voditelji in novinarji IP TV Slovenija. Zaključek Dnevnika še ni bil viden na TV Slovenija zato so ga nekateri že označili za epskega, saj se kaj takega v zgodovini RTV -ja še ni zgodilo.

https://twitter.com/DarkoVrsic/status/1562143661974065153

Če ne bi šlo za novinarje bi kdo  lahko pomislil celo na “državni udar, ko zarotniki,  običajno vojaška hunta prevzame osrednjo televizijo in državljanom sporoči, da so prevzeli vodenje države in odstavili nekdanjo vodstvo,  ki se,  če ima seveda srečo znajde v “hišnem priporu” običajno pa se take stvari  končajo na pokopališču.  Nazadnje so studio osrednjega Dnevnika prevzeli   privrženci majorja Trohe.

 

Zadeva se je pravzaprav začela že zjutraj z jutranjo kroniko, ko se je voditelju zgodil “lapsus linguae,”saj je priimek odgovorne urednice  IP TV Slovenije  Jadranke Rebernik prebral kot “Jebernik”.

Kot so v Aktivu novinarjev IP   zapisali v sporočilu za javnost, sta oba avtorja številnih odmevnih oddaj v živo in nepogrešljiv člen dnevnega pogona informativnega programa na Televiziji Slovenija (TVS). Saši Krajncu, ki je danes vodil Dnevnik, so ob koncu oddaje v živo kolegi iz informativnega programa TVS prišli izrazit podporo tudi v studio.

Aktiv je o svojem stališču že v ponedeljek, ko je bil obveščen o vsebini dopisa direktorja TVS Uroša Urbanije, obvestil vodstvo in vse vpletene.

V primeru prispevka v Dnevniku, ki je navzkrižno napovedoval Panoramo, o temi pa sta bila urednica in voditelj prvič obveščena manj kot uro pred začetkom oddaje, po oceni aktiva ni šlo za izredni dogodek.

“Prispevek, ki je zamenjal napovedanega, se je pripravljal več ur, zato bi morala biti o njem obveščena. Sama tema prispevka je bila relevantna, a urednica ni mogla opraviti svojega uredniškega dela,” so zapisali. Dodali so, da besedilo prispevka tudi do ponedeljka ni bilo vneseno v sistem, kot je to nujno že zaradi gluhonemih.

Opozorili so tudi, da prispevek, ki je najavljal vsebino oddaje Panorama, ni bil objavljen v nobeni od Panoram do zdaj.

Da bi se izognili podobnim zapletom, so predlagali, da se v prihodnje v pasici, ki najavlja oddajo, navede tistega, ki bo temo izbral in prispevek uredil. “Sicer se lahko primer ponovi,” menijo v aktivu.

Vse odgovorne so pozvali k jasni in ažurni komunikaciji, “saj razni zagovori prej prispevajo k poslabšanju kot k umiritvi razmer, dopise te vrste pa je mogoče brati kot pritisk na zaposlene”.

Od urednice informativnega programa Jadranke Rebernik pa pričakujejo, da ukrepa, kot je prav, in zaposlene zaščiti.

Urbanija namreč od Rebernikove zaradi napovedi prispevka o odpovedi poslovanja sodelovanja z Mladino pričakuje, da bo Krajncu in Pfeifferjevi določila drugačne naloge, “ki jih bosta lahko profesionalno opravljala”. Omenjena ustvarjalca večerne dnevnoinformativne oddaje na TVS sta se po mnenju Urbanije med oddajo minuli teden “znašla v stiski”, ki ji nista bila kos. Krajnc je namreč pri napovedi prispevka o Urbanijevi odločitvi za prekinitev poslovnega sodelovanja z Mladino dejal, da prispevek objavljajo po izrecnem navodilu Rebernikove.

COMMENTS

Wordpress (0)