Euro Pride 2022, Beograd: “Grozi nam vojna, Euro Pride je do nadaljnjega odpovedan, ker ni čas zanj” – Po protestnem pohodu proti Euro Prideu v Beogradu je lastnik srbskega tabloida dejal, da v Beogradu ne bo gejevske parade – TOPNEWS.si

Euro Pride 2022, Beograd: “Grozi nam vojna, Euro Pride je do nadaljnjega odpovedan, ker ni čas zanj” – Po protestnem pohodu proti Euro Prideu v Beogradu je lastnik srbskega tabloida dejal, da v Beogradu ne bo gejevske parade

Euro Pride 2022, Beograd:  “Grozi nam vojna, Euro Pride je do nadaljnjega odpovedan, ker ni čas zanj” – Po protestnem pohodu proti Euro Prideu v Beogradu  je lastnik srbskega tabloida dejal, da v Beogradu ne bo gejevske parade

Gejevske parade v Srbiji zaradi trenutne varnostne situacije v državi ne bo, in to je uradna odločitev, je ta konec tedna na TV Pink povedal urednik Informerja Dragan J. Vučićević . Vučićević je dodal, da je Euro Pride 2022 odpovedan z odločitvijo vrha države, kar je po njegovih besedah ​​zadnja novica.

“Euro Pride je do nadaljnjega odpovedan, ker ni čas zanj. Grozi nam resna vojna in to je tema, od katere je odvisna naša usoda. Nam je iz udobnih foteljev v Beogradu enostavno govoriti o usodi Srbov s severa Kosova in Metohije. Postavite se v njihova življenja in si predstavljajte, kako je njim – je rekel.

 

Spomnimo, da so zaradi napovedane gejevske parade v Beogradu minulo nedeljo na beograjskih ulicah pripravili litijo – protestni pohod proti Europrideu v Beogradu

Več kot 10.000 ljudi se je  minuli vikend sprehodilo po glavnih ulicah Beograda na shodu proti izvedbi Euro Pridea v glavnem mestu Srbije.

Z vzkliki “Ne damo gejevske parade in okupacije Zahoda”!, “Ne damo svetinje”!, zastave Srbije in SPC, vonja po kadilu, križev, razpel, ikone Kristusa, Bogorodice in raznih svetnikov, napevi in ​​pesmi o Kosovu, je litija začela izpred beograjskega sedeža Srbske patriarhije in skozi Zeleni venec, Terazije, Kralja Milana in Resavsko ulico zaključila svoj “krstni sprevod” skozi Bograd. pred cerkvijo sv. Marka na Tašmajdanu.

V procesiji so nosili transparent “Roke stran od naših otrok” in plakate s fotografijami pokojnega metropolita Amfilohija (Radovića) in vladike Atanasija (Jevtića) ter banatskega episkopa Nikanorja (Bogunovića) in zvorniško-tuzlanskega Fotija (Sladojevića). .

Metropolit Amfihije in škof Atanazij sta imela v življenju jasno in glasno stališče do gejevskih parad, škofa Nikanor in Fotije pa sta trenutno edina srbska nadškofa, ki sta javno spregovorila o Euro Prideu, ki naj bi bil v Beogradu od 12. septembra do 18. .

Shod in liturgija sta bila na prvi dan Marijinega vnebovzetja, organizatorji – Društvo za ohranjanje cirilice “Dobica Erić” in druga društva, ki se razglašajo za pravoslavna in svetosavska – pa napovedujejo nova “krsna procesija” skozi Beograd na praznik Marijinega vnebovzetja – Vnebovzetje Blažene Device Marije – 28. avgusta.

V procesiji, ki jo je varovala prometna policija, so bilibe eograjčani vseh starosti, od starejših do dojenčkov, pa tudi številni duhovniki in redovniki. Nekateri portali poročajo, da je škof Nikanor dal blagoslov svoji duhovščini, redovnikom in vernikom banatske škofije, da se nocoj udeležijo tega shoda proti evroprideu z naslovom “Beograd je mesto Device”.

Ob napovedanem Europrideu je banatski škof Nikanor razglasil anatemo (prekletstvo) zoper udeležence in organizatorje tega shoda. V pridigi, ki se je pojavila na družbenih omrežjih, je škof vernike pozval “k orožju”, kar bi, kot pravi, tudi sam izkoristil, obenem pa je izrekel vrsto brutalnih žalitev na račun premierke Ane Brnabić in njene spolna usmerjenost.

Nato se je odzval tudi srbski predsednik Aleksandar Vučić , ki je dejal, da škof škodi sebi in Srbski pravoslavni cerkvi.

Organizatorji letošnjega Euro Pridea (Euro Pride 2022), ki naj bi sicer  potekal od 12. do 18. septembra, so zanikali navedbe odgovornega urednika Informerja Dragana J. Vučićevića, da je bil ta dogodek odpovedan.

Ta je na TV Pink dejal, da Europridea v Srbiji ne bo zaradi trenutne varnostne situacije v državi in ​​je to uradna odločitev državnega vrha.

Po drugi strani pa organizatorji trdijo, da to ne drži in da bo Europride z vsemi napovedanimi dogodki in pohodom 17. septembra potekal po javno objavljeni trasi.

 

 

 

COMMENTS

Wordpress (0)