Po Trumpu v preiskavi še njegov nekdanji osebni odvetnik Rudy Giuliani – Trump, ameriški mediji namigujejo, da je jedrske jedrske skrivnosti nameraval prodati Savdski Arabiji, se je ponedeljek potožil, da so mu agenti FBI med preiskavo posesti zasegli potne liste – TOPNEWS.si

Po Trumpu v preiskavi še njegov nekdanji osebni odvetnik Rudy Giuliani – Trump, ameriški mediji namigujejo, da je jedrske jedrske skrivnosti nameraval prodati Savdski Arabiji, se je ponedeljek potožil, da so mu agenti FBI med preiskavo posesti zasegli potne liste

Po Trumpu v preiskavi še njegov nekdanji osebni odvetnik Rudy Giuliani – Trump, ameriški mediji namigujejo, da je jedrske jedrske skrivnosti nameraval prodati Savdski Arabiji, se je ponedeljek potožil, da so mu agenti FBI med preiskavo posesti zasegli potne liste

Nekdanji osebni odvetnik Donalda Trumpa je razkril, da je tarča kazenske preiskave v Georgii zaradi domnevnih poskusov razveljavitve rezultatov volitev v Belo hišo leta 2020. Nekdanji župan New Yorka Rudy Giuliani, ki naj bi ta teden pričal na sodišču v Atlanti, je preiskavo zavrnil kot politično motivirano.

Giuliani je vodil pravne izzive, da bi izpodbijal izid volitev. Prav tako je okrepil neutemeljene trditve  Trumpa o domnevnih volilnih goljufijah. Kot volilni odvetnik nekdanjega predsednika decembra 2020 je  Giuliani večkrat podal neutemeljene obtožbe o ukradenih glasovnicah, ko je pozval državne zakonodajalce v Georgii, naj ne potrdijo volilne zmage predsednika Joeja Bidna.

V ponedeljek je Giulianijev odvetnik Robert Costello za ameriške medije povedal, da so tožilci svojo pravno skupino obvestili, da je nekdanji župan v preiskavi. Toda Giuliani ne bo odgovarjal na kakršna koli vprašanja o g. Trumpu, ki bi lahko kršila privilegij med odvetnikom in stranko, ko bo pričal na sodišču v sredo, je dejal Costello.

V ponedeljkovi radijski pogovorni oddaji v New Yorku je Giuliani dejal, da je Atlanta eno izmed “najbolj ukrivljenih mest v državi” in da je “demokratična diktatura”. Po revidiranih rezultatih je demokrat Biden premagal republikanca Trumpa z 12.670 glasovi v Georgii.

Okrožje Fulton, kjer poteka preiskava, je sprožilo svojo kazensko preiskavo, potem ko se je pojavil posnetek telefonskega klica iz januarja 2021, v katerem je bilo slišati gospoda Trumpa, kako poziva najvišjega volilnega uradnika zvezne države, državnega sekretarja Georgie Brada Raffenspergerja, naj “najde” dovolj glasov za spremeniti izid.

Tožilec je maja sklical veliko poroto za zaslišanje dokazov. Okrožna tožilka okrožja Fulton Fani Willis je dejala, da bi njena preiskava lahko povzročila obtožbe izsiljevanja ali zarote. Toda samo zato, ker je bilGiuliani pozvan, naj priča, to ne pomeni, da bo on ali kdo drug obtožen kaznivega dejanja.

Gospa Willis je dejala, da razmišlja tudi o tem, da bi gospoda Trumpa poklicala kot priča pred veliko poroto. V ponedeljek je zvezni sodnik zavrnil prizadevanja ameriške senatorke Lindsey Graham iz Južne Karoline, da bi se izognila pričanju veliki poroti okrožja Fulton.

Preiskava preučuje tudi načrt “lažnih volivcev”, v skladu s katerim naj bi republikanci Georgie podpisali lažna potrdila, ki izjavljajo, da je  Trump zmagal na predsedniških volitvah leta 2020.

Trump je tudi sam pod kongresno preiskavo zaradi svojih dejavnosti v zvezi z lanskimi nemiri na ameriškem Kapitolu in njegovih poskusov izpodbijanja volilne zmage gospoda Bidna. Prav tako ga preiskujejo v skladu z zakonom o vohunjenju, potem ko so zvezne oblasti sporočile, da so v preiskavi prejšnji teden na njegovem posestvu na Floridi v skladu z nalogom za preiskavo odkrile zaupne datoteke.

Ameriško ministrstvo za pravosodje je v ponedeljek zavrnilo zahtevo več ameriških medijev in republikanskih članov kongresa po objavi dokazov, na podlagi katerih je sodišče izdalo nalog za preiskavo posestva nekdanjega predsednika Donalda Trumpa na Floridi. Po oceni ministrstva bi namreč objava lahko povzročila “nepopravljivo škodo” preiskavi.

Ministrstvo za pravosodje ZDA je ob tem izpostavilo, da sta bila odredba za preiskavo in potrdilo o zaseženih dokumentih na Trumpovem posestvu Mar-a-Lago med racijo prejšnji teden že objavljena, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Vendar pa po njihovi oceni “obstajajo nujni razlogi, vključno z zaščito integritete tekoče preiskave kazenskega pregona, ki zadeva nacionalno varnost, ki podpirajo zapečatenje podlage za izdajo preiskovalnega naloga”.

“Če bi bila izjava razkrita, bi služila kot načrt za vladno preiskavo, ki je v teku, in bi vsebovala posebne podrobnosti o njeni usmeritvi in verjetnem poteku, kar bi zelo verjetno ogrozilo prihodnje preiskovalne korake,” so po poročanju britanskega BBC pojasnili pri ministrstvu. Podlaga naj bi namreč vsebovala “izjemno pomembna in podrobna preiskovalna dejstva” ter “zelo občutljive informacije o pričah, vključno s pričami, ki jih je zaslišala vlada”, so še zapisali pri ministrstvu za pravosodje.

Potrdilo o zaseženih dokumentih med preiskavo FBI na posestvu Trumpa kaže na to, da so agenti tam zasegli 11 nizov zaupnih dokumentov, med njimi tudi take, ki so označeni kot posebej občutljivi, ker lahko ogrozijo nacionalno varnost ZDA. Še vedno ni jasno, za kakšne dokumente natančno gre.

“Medtem, ko so si prizadevali razveljaviti volilni poraz Donalda Trumpa leta 2020, so Sidney Powell in drugi odvetniki poskrbeli, da je podjetje za forenzične podatke dostopalo do okrajnih volilnih sistemov v vsaj treh zveznih državah na volišču, glede na dokumente, ki jih je pridobil The Washington Post.

Trump, ki si prizadeva za ponovno kandidaturo za Belo hišo leta 2024, je ostro obsodil racijo FBI in zatrdil, da je bilo vse gradivo, zaseženo med preiskavo, že prej “umaknjeno iz tajnosti”. Poleg tega je Trump v ponedeljek zatrdil, da so mu agenti FBI med preiskavo posesti zasegli potne liste. Po poročanju ameriških medijev naj bi mu te sicer že vrnili, navaja BBC.

“Vau! V raciji FBI v Mar-a-Lagu so mi ukradli tri potne liste (enemu je potekla veljavnost), skupaj z vsem ostalim,” je v odzivu na svoji družbeni platformi Truth dejal Trump. “To je napad na političnega nasprotnika na ravni, kakršne v naši državi še ni bilo. Tretji svet,” je še dodal nekdanji ameriški predsednik.

Preiskava Trumpove posesti je sicer prvi primer preiskave doma nekdanjega ameriškega predsednika v okviru kazenske preiskave. Potrdilo o odvzemu dokumentov, ki so ga agenti FBI po preiskavi dali Trupovemu odvetniku, je bilo sicer javno objavljeno minuli petek.

Prav tako takrat objavljeni preiskovalni nalog medtem razkriva, da Trumpa preiskujejo zaradi odtujitve oziroma uničevanja uradnih dokumentov, oviranja preiskave in kršenja protivohunske zakonodaje. Grozi mu do tri leta zapora in prepoved kandidiranja za javne funkcije. Ameriški mediji so na podlagi informacij od neimenovanih visokih vladnih virov že začeli ugibati, da naj bi šlo med drugim za jedrske skrivnosti, ki jih je Trump nameraval prodati Savdski Arabiji.

COMMENTS

Wordpress (0)