Trump poziva FBI, naj mu vrne “privilegirane” dokumente, zasežene v Mar-a-Lagu – TOPNEWS.si

Trump poziva FBI, naj mu vrne “privilegirane” dokumente, zasežene v Mar-a-Lagu

Trump poziva FBI, naj mu vrne “privilegirane” dokumente, zasežene v Mar-a-Lagu

Nekdanji predsednik Trump je v nedeljo pozval FBI, naj vrne zasežene dokumente, ki naj bi bili zaščiteni s privilegiji odvetnik-stranka in izvršni direktorji.

Fox News je v soboto poročal, da je FBI po navedbah neimenovanih virov, ki so seznanjeni s preiskavo, zasegel škatle, ki so bile zajete v privilegiju odvetnik-stranka in morda privilegiju izvršnega direktorja.
Kaj pravi: “Pravkar smo izvedeli, da je FBI v svoji zdaj znani raciji v Mar-a-Lagu vzel škatle s privilegiranim gradivom ‘odvetnik-stranka’ in tudi ‘izvršilno’ privilegirano gradivo, ki ga zavestno ne bi smel vzeli,” je dejal Trump na Truth Social.

“S kopijo te RESNICE spoštljivo prosim, da se ti dokumenti takoj vrnejo na lokacijo, od koder so bili odvzeti,” je dejal.
Predsednik obveščevalnega odbora predstavniškega doma Adam Schiff (D-Kalifornija) je za CBS- jevo Face the Nation povedal, da ni videl nobenega dokaza, ki bi podprl Trumpovo trditev , da je bila tajnost dokumentov preklicana. “Nekdanji predsednik nima pooblastil za preklic tajnosti,” je dejal Schiff.

“In zamisel, da bi 18 mesecev po tem, ko se je zgodil Donald Trump, lahko preprosto izjavil:” No, retroaktivno ukinjam tajnost ali karkoli sem odnesel domov, je imelo učinek, da jih je umaknila “, je absurdna.”
Ozadje: Trump in njegovi sodelavci so si pogosto prizadevali zahtevati izvršilni privilegij, da bi preprečili objavo dokumentov ali informacij.

Trump je poskušal zahtevati izvršni privilegij nad predsedniškimi zapisi, kar je lani zahteval odbor predstavniškega doma 6. januarja, vendar je bil zavrnjen. Več nekdanjih uradnikov Bele hiše je prav tako zavrnilo nastop pred odborom, pri čemer so se sklicevali na privilegij izvršilne oblasti.

 

COMMENTS

Wordpress (0)