(VIDEO) Kako je ameriško brezpilotno letalo Cie -dron ubilo vodjo Al Kaide, ki je z dvema raketama Hellfir uničil teraso, na kateri je stal Ayman Al-Zawahri – TOPNEWS.si

(VIDEO) Kako je ameriško brezpilotno letalo Cie -dron ubilo vodjo Al Kaide, ki je z dvema raketama Hellfir uničil teraso, na kateri je stal Ayman Al-Zawahri

(VIDEO) Kako je ameriško brezpilotno letalo Cie -dron ubilo vodjo Al Kaide, ki je z dvema raketama Hellfir uničil teraso, na kateri  je stal Ayman Al-Zawahri

Napad ameriškega brezpilotnega letala, ki je minuli konec tedna v Afganistanu ubilo voditelja Al Kaide Aymana al Zawahirija, sproža dvome o tem, kakšna je  zapušča teroristično skupino in vlogo talibanov pri njegovem zavetju. Ameriški PBS News Hour ponuja  poglobljeni pogled podrobnosti napada na al-Zawahirijevo ter ozadje in prihodnost Al-Qaide.

Nekoč najbolj ekskluzivna elitna soseska v Kabulu, z nekaterimi najbolj iskanimi hišami v državi, je bilo tako blizu javnosti,  da so novinarji lahko prišli do območja, ki je zdaj znano po tem, da je tam domoval najbolj iskani terorist na svetu”. V središču Afganistanske  prestolnice je v nedeljo zjutraj brezpilotno letalo Cie odvrglo dve raketi Hellfire, ki sta po trditvah ameriških uradnikov uničila teraso, kjer je stal Ayman Al-Zawahri. Fotografije je posnel sosed hiše, v katero se je po trditvah ameriških uradnikov preselila Zawahrijeva družina to leto. Cia  je celo zgradila model hiše, ki so jo hranili v škatli pred predsednikom Bidnom med ključnim srečanjem prejšnji mesec, preden je odobril napad na vodjo Al Kaide.

“S podatki več neodvisnih virov informacij smo ugotovili njegove dnevne navade,” je dejal uradnik Bele hiše. Ko je al Zavahiri prispel v varno hišo v Kabulu, uradniki niso zaznali, da bi jo zapustil. Večkrat so ga opazili na balkonu hiše, kjer je na koncu tudi umrl, poroča Reuters.

Uradniki so pridobili informacije o konstrukciji in naravi varnostne hiše ter natančno preučili njene stanovalce. Tako so zagotovili, da so ZDA lahko samozavestno izvedle operacijo, v kateri je bil ubit al Zavahiri, ne da bi ogrozile strukturno celovitost stavbe in tvegale življenje civilistov ter al Zavahirijeve družine.

Vlada ZDA je že nekaj let vedela za mrežo, za katero so ocenili, da podpira al Zavahirija. V zadnjem letu, odkar so se Združene države Amerike umaknile iz Afganistana, pa so opazili znake, da je v državi prisotna Al Kaida. Letos pa so obveščevalci odkrili, da se je al Zavahirijeva družina, gre za njegovo ženo, hčerko in njene otroke, preselila v varno hišo v Kabulu. Nato pa so na isti lokaciji identificirali tudi al Zavahirija.

V zadnjih mesecih so bili obveščevalci vedno bolj prepričani, da so al Zavahirija pravilni identificirali in da se nahaja v varni hiši v Kabulu. V začetku aprila so o tem obvestili višje uradnike. Svetovalec za nacionalno varnost Jake Sullivan je o tem obvestil predsednika ZDA Joeja Bidna.

Ayman al-Zawahiri je tri desetletja zagotavljal organizacijsko in navdihujočo hrbtenico Al-Kaide. Nikoli ni imel bogastva ali karizme Osame bin Ladna, vendar je dal bin Ladnu vizijo ciljanja ne le na tiste, ki so imeli za prozahodne muslimane, ampak na tisto, kar so imenovali daljni sovražnik, ZDA. To je pripeljalo do bombnih napadov na veleposlaništva v vzhodni Afriki leta 1998, do napada na ladjo USS Cole leta 2000 v Jemnu in do 11. septembra.

Hassan Hassan, glavni urednik “New Linesa” je poveda, da sta Osama bin Laden in Zawahri dejansko internacionalizirala idejo džihada, namesto da bi se osredotočila na lokalne sovražnike. To je pripeljalo do bombnih napadov na veleposlaništva v vzhodni Afriki leta 1998, do napada na ladjo USS Cole leta 2000 v Jemnu in do 11. septembra”.

Zawahri je prišel daleč iz  soseske višjega srednjega razreda v Gizi v  Kairu, kjer je odraščal in se izšolal za zdravnika. Vendar je bil mlad radikaliziran in leta 1981 je njegova organizacija Jihad Group sodelovala pri atentatu na takratnega predsednika Anwarja Sadata. Bil je aretiran in zaprt v kletki, takrat star 31 let.

Aymnan al- Zawahri je obljubil, da bo ustvaril Islamsko državo, je trdil, da so ga mučili. “Brcali so nas. Premagali so nas. Bičali so nas z električnimi kabli,” je dejal Zawahiri . Desetletja kasneje, kot vodja Al Kaide, ameriški uradniki pravijo, da ni bil več vpleten v vsakodnevno načrtovanje, vendar je še naprej pozival k novim napadom na ZDA, pozivi, za katere analitiki  pravijo, da niso bili uslišani.

“Mislim, da dolga leta Zawahri in Zawahrijeva sporočila nikoli niso odmevala na terenu. Mislim, da je bil njegov največji dosežek v zadnjih 10 letih, odkar je prevzel Al Kaido leta 2011 po umoru Osame bin Ladna, to, da je ostal živ. Izgubil je nadzor nad dvema največjima vejama Al Kaide v Iraku in Siriji.

In haj je nasledstvo za Al Kaido? Hassan Hassan: “Mislim, da je Al Kaide, kot jo poznamo, konec. Al-Kaida je ostalo ime, a v resnici nima skoraj nobenega učinka na terenu”. Tako Osama bin Laden kot Zawahri sta pomagala internacionalizirati to stvar. Mislim, da bo pred in po njih osrednja zgodba džihada vedno osredotočena na lokalne boje. Za talibane je bila Al Kaida vedno lokalna.  Ta dom, kjer je bil ubit Zawahri, je nadzoroval vodja osebja talibanskega vršilca ​​dolžnosti notranjega ministra. Te dni se notranji minister Sirajuddin Haqqani odkrito sprehaja po Kabulu, kljub nagradi v višini 10 milijonov ameriških dolarjev za njegovo glavo in kljub temu, da mreža Haqqani že leta cilja na mesto in zahodne enote. Simboliki tega dejstva, kje se je zgodilo, je precej težko ubežati, četudi analitično ne pomeni nujno veliko, pravi  Laurel Miller, ki  vodi azijski program Mednarodne krizne skupine in  zavrača današnja prizadevanja administracije, da bi razlikovala med Hakanijem in preostalimi talibani.

Haqqani so vsekakor znotraj talibanske vlade in zasedajo ključne položaje. Obstajajo poročila o razlikah v pogledih, tudi glede vprašanja izobraževanja deklet. Toda spet, razlike v pogledih ne pomenijo nujno, da bo znotraj organizacije prišlo do nekakšnih razcepov, ki jo bodo zlomili in oslabili njen vpliv na oblast. Talibansko zagotavljanje varnega zatočišča Zawahriju pa bi lahko kljub humanitarni krizi še dodatno upočasnilo že tako ledeniško gibanje Zahoda proti normalizaciji. Ravno danes je varuh ministrstva za obrambo povedal, da se skoraj šest milijonov Afganistancev sooča s skoraj lakoto, kar je 60-odstotno povečanje od lanskega leta.

Laurel Miller: “Največja žrtev tukaj je afganistansko prebivalstvo, kajti nezmožnost dela v smeri rahle normalizacije odnosov s talibani bo to samo še bolj občutilo prebivalstvo, ki je v hudi humanitarni stiski. Toda danes je to ena najbolj razvpitih terorističnih skupin na svetu, ki je izgubila vodjo, človeka, ki jo je desetletja pomagal voditi.

COMMENTS

Wordpress (0)