Tanja Fajon “raztura” v New Yorku – Že prvi dan z državnim sekretarjem ZDA Antonyjem J. Blinknom – TOPNEWS.si

Tanja Fajon “raztura” v New Yorku – Že prvi dan z državnim sekretarjem ZDA Antonyjem J. Blinknom

Tanja Fajon “raztura” v New Yorku – Že prvi dan z državnim sekretarjem ZDA  Antonyjem J. Blinknom

Ministrica za  zunanje zadeve Tanja Fajon je prvi dan obiska v New Yorku  govorila v OZN na 10. pregledni konferenci pogodbenic Pogodbe o neširjenju jedrskega orožja nato pa se je že prvi dan srečala še z ameriškim državnim sekretarjem Antonyjem J. Blinknom.  Fajonova je  obisk na sedežu ZN  izkoristil  tudi za pogovore o kandidaturi Slovenije za nestalno članico Varnostnega sveta ZN za obdobje 2024-2025. “To ni projekt prejšnje vlade, to je projekt Slovenije,” je dejala.

Ministrica je izrazila prepričanje, da je podpora projektu v sedanji vladi enotna. “Celotna Slovenija, politika in družba, ljudje smo zainteresirani, da dobimo priložnost sedeti v Varnostnem svetu in usmerjati zelo pomembno agendo v težkih varnostnih okoliščinah. Ne vidim nobenega dvoma,” je zagotovila Fajonova.

“Produktiven pogovor s slovensko zunanjo ministrico Tanjo Fajon v New Yorku. ZDA močno podpirajo Slovenijo kot zelo dobro usposobljeno kandidat za varnostni svet. V naši razpravi smo poudarili, da je treba podpreti Ukrajino in Rusijo pozvati na odgovornost za njeno brutalno vojno,” je na Twitterju zapisal ameriški državni sekretar Antony Blinken.

O kandidaturi se je v ponedeljek na bilateralnih sestankih pogovarjala z ameriškim državnim sekretarjem Antonyjem Blinknom, generalnim sekretarjem ZN Antoniom Guterresom in drugimi. “Dobila sem veliko nasvetov od različnih sogovornikov, kako pristopiti k nabiranju glasov. Imamo izkušene diplomate v New Yorku in verjamem, da tudi močno strokovno ekipo v Sloveniji, ki bo pospešeno delala, da uspemo.”

Napovedala je, da bo obiskala države Latinske Amerike, Azije in Afrike, septembra pa bo spet v New Yorku na otvoritvi nove Generalne skupščine ZN.

Ob Sloveniji se za isti položaj iz vzhodno-evropske skupine sistema ZN poteguje še Belorusija, ki je zahodne države na čelu z ZDA nočejo videti v Varnostnem svetu. Vendar ima Generalna skupščina ZN 193 članic in prepričati bo treba večino.

“Posebej štejejo tudi majhne države, ki jih morda kdo včasih podcenjuje, gre pa za veliko skupino nam sorodnih držav, ki imajo enako pomembne glasove,” je dejala ministrica in napovedala tudi delo posebnih odposlancev.

“Prav zaradi groženj rušenja svetovne ureditve miru je naša kandidatura toliko pomembnejša. S tem bomo pokazali, da smo zavezani miru in pravu ter nenazadnje tudi svetu brez jedrskega orožja, o čemer govorimo danes,” je dejala.

Uvodni del konference NPT je potekal v znamenju zavračanj ruskih groženj z uporabo jedrskega orožja, če bo zveza Nato posredovala v Ukrajini, slišati je bilo tudi opozorila zaradi vpliva vojne na povečevanje lakote v svetu. Po dogovoru med Moskvo in Kijevom, ki je bil dosežen ob sodelovanju ZN, je sicer v ponedeljek iz Odese izplula prva ladja z žitom.

“Pozdravila sem to prvo ladjo, ki je odšla iz Odese z žitom. Gre za veliko preizkušnjo, ali bo dogovor deloval. Srčno upam, da bo, ker gre za to, da ne bo lakote in morda se bo odprla pot novim priložnostim za dialog,” je dejala Fajonova.

“Ljudje trpijo, narašča lakota, strah pred energetsko draginjo in v razpravah je bilo čutiti podton, da si marsikdo želi iskati diplomatske poti z Rusijo za čimprejšnji konec vojne,” je dejala.

O tem je govorila tudi z Guterresom, s katerim sta obravnavala še razmere na Zahodnem Balkanu in pridruževanje držav v regiji EU.

Podobne teme so bile na mizi v pogovoru z Blinknom. “Seveda podpiramo strateško partnerstvo z ZDA, saj je pomembno vsako sodelovanje in vsak dialog,” je glede strateškega dialoga, ki ga je z ZDA začela prejšnja vlada, povedala Fajonova.

“Obvestila sem ga o naši kandidaturi za Varnostni svet in mu povedala, da je to za nas izjemno pomembno. Seznanila sem ga z okrepljenimi prizadevanji pred volitvami prihodnje leto ter da bo Slovenija ostala zavezana multilateralizmu,” je dejala ministrica.

Danes se bo udeležila še srečanja stockholmske pobude za jedrsko razoroževanje. Gre za pobudo držav, ki so prepričane, da je NPT temeljna mednarodna pogodba proti širjenju jedrskega orožja in temelj mednarodnega okvirja za globalno razorožitev. Slovenija se ji je pridružila pred kratkim.

 

COMMENTS

Wordpress (0)