“Na ognjeni črti” – Ameriške tajne službe so pod drobnogledom zaradi brisanja besedil v preiskavi 6. januarja – Je agencijo ugrabil Donald Trump? – TOPNEWS.si

“Na ognjeni črti” – Ameriške tajne službe so pod drobnogledom zaradi brisanja besedil v preiskavi 6. januarja – Je agencijo ugrabil Donald Trump?

“Na ognjeni črti” – Ameriške tajne službe so pod drobnogledom zaradi brisanja besedil v preiskavi 6. januarja – Je agencijo ugrabil Donald Trump?

Zaradi manjkajočih besedilnih sporočil med napadom na Capitol so v središču pozornosti, saj se postavljajo vprašanja o povezavah z Donaldom Trumpom Ime pove vse – tajna služba naj bi delovala v senci kot apolitična agencija, ki ščiti ameriške uradnike in njihove družine. Tako kot kisik bi moral biti vitalen, vendar večinoma neviden, poroča Boomberg.

Ko se je torej izkazalo, da so bila besedilna sporočila tajne službe, povezana z lanskim smrtonosnim napadom na prestolnico ZDA, izbrisana in da se podpredsednik Mike Pence ne strinja z agenti na prizorišču, so se pojavila huda vprašanja o integriteti in politizaciji. Je agencijo ugrabil Donald Trump?

“To krepi dojemanje, da so se postavili na stran v politični vojni,” je dejal Paul Rosenzweig, ki je pomagal nadzirati službo v času administracije Georgea W. Busha.

Storitev priznava, da so bila nekatera besedila 24 njenih zaposlenih od 5. in 6. januarja 2021 izbrisana kljub zveznim zakonom, ki zahtevajo njihovo hrambo, vendar pravi, da je šlo za nesrečo, ki se je zgodila med prehodom na nove mobilne telefone. In to kljub vsaj dvema predhodnima zahtevama kongresa, da ohrani gradivo, povezano z napadom.

Zadeva je sprožila vrsto preiskav – najprej s strani tajne službe – dokler generalni inšpektor Ministrstva za domovinsko varnost , ki nadzira agencijo, ni prevzel nadzora nad preiskavo. Državna uprava za arhive in evidence želi poročilo v 30 dneh. Kongresni odbor lahko skliče zaslišanja. V petek je predsednik senatnega pravosodnega odbora Dick Durbin zaprosil ministrstvo za pravosodje, naj razišče.

Medtem je ta epizoda obnovila obtožbe, da si je tajna služba dovolila, da jo je Trump prevzel. Generalni inšpektor, ki vodi preiskavo domovinske varnosti, Joseph Cuffari, je Trumpov imenovanec, ki je čakal mesece, preden je odboru predstavniškega doma povedal, da manjkajo nekatera sporočila, ki jih je želel.

Cuffari je bil sam predmet nepovezane preiskave o njegovem vodenju in več zakonodajalcev je zahtevalo njegovo zamenjavo v preiskavi. Cuffari več mesecev ni obvestil kongresa o izginulih besedilih tajne službe.

»Ukrepi generalnega inšpektorja Cuffarija v tej zadevi, ki sledijo drugim zaskrbljujočim poročilom o njegovem ravnanju kot generalnega inšpektorja, vzbujajo resen dvom o njegovi neodvisnosti,« sta predstavnici Carolyn Maloney, predsednica odbora za nadzor in reforme predstavniškega doma, in Bennie Thompson, predsednik domovinskega sveta. Varnostni odbor in tisti, ki preiskuje nemire 6. januarja, je zapisal v pismu, objavljenem v torek.

Cuffarijeva pisarna se ni od zvala na zahteve za komentar.

Še dodatno pomisleke: vodja tajne službe James Murray je prav tako imenovan od Trumpa. In Tonyja Ornata, veteranskega agenta v središču domnevnega incidenta, v katerega je bil vpleten Trump v njegovem vozilu 6. januarja, je predsednik povišal na najvišjo politično vlogo v Beli hiši.

»Seveda je zelo sumljivo — sta iz 5. in 6. — Vau! Kakšno naključje,« je o manjkajočih besedilih dejal Joseph Petro, veteran agencije s 23-letnim stažem in nekdanji višji izvršni direktor, ki je bil soavtor knjige o tajni službi. Kar zadeva bližino agentov s Trumpom, je dodal: “Na nek način so si to prinesli sami.”

Cuffarijev urad je februarja opustil prejšnji načrt, da bi vsem agencijam DHS pomagal obnoviti izgubljena sporočila, je v petek poročal Washington Post in se skliceval na ljudi, ki jih ni imenoval. Urad generalnega inšpektorja DHS se ni odzval na Bloombergovo prošnjo za komentar.

Anthony Guglielmi, tiskovni predstavnik tajne službe, je v izjavi v sredo dejal, da agenti ščitijo predsednike “ne glede na politično pripadnost ali čustva” z “integriteto in častjo”.

Agencija, je dejal, “bo še naprej polno sodelovala z odborom 6. januarja, ki ima dolžnost preiskati nepopisne dogodke tistega dne.”

Tajna služba je v ameriški kulturi slavljena zaradi herojstva, resničnega in namišljenega. Agent Jerry Parr je Ronalda Reagana potisnil v predsedniško limuzino med poskusom atentata leta 1981 in mu verjetno rešil življenje. Izmišljeni agent Clinta Eastwooda Frank Horrigan je skočil pred atentatorjevo kroglo v hollywoodskem trilerju iz leta 1993 “Na ognjeni črti”.

Dejansko pa to ni prvič, da so se pojavila vprašanja o agenciji. Ima izkušnje z varovanjem predsedniške zasebnosti, najbolj zloglasno v zvezi s spolnimi aferami Johna F. Kennedyja.

Nekateri morda trdijo, da je bilo to drugo obdobje. Kljub temu so nedavne spotike bolj podobne policajem Keystone Cops. Leta 2011 tajna služba ni vedela, da so na Belo hišo odjeknili streli, dokler vzdrževalno osebje pozneje ni opazilo poškodb od krogel, vključno z razpokanim balističnim oknom na rezidenci takratnega predsednika Baracka Obame v drugem nadstropju. Leta 2014 je moški z nožem preskočil ograjo in se skozi odklenjena vhodna vrata prebil v upravni dvorec. Leta 2017 se je še en skakalec čez ograjo 17 minut izogibal ujetju, pritiskal je obraz ob okna Bele hiše in zamajeval z kljuko na vratih, medtem ko je Trump gledal televizijo v rezidenci zgoraj.

Druge zadrege vključujejo dva visoka agenta, ki sta se med aktivno preiskavo bombe leta 2015 zaletela v barikado Bele hiše, potem ko sta popivala na zabavi. Leta 2012 so agenti najeli prostitutke med predsedniškim potovanjem na srečanje vrha Amerik v Cartageni v Kolumbiji.

Hutchinsonovo pričevanje
Izbrisi besedila so se pojavili po prepričljivem pričanju nekdanje Trumpove sodelavke v Beli hiši Cassidy Hutchinson pred komisijo predstavniškega doma 6. januarja. Pod prisego je povedala, da ji je Ornato na dan upora povedal, da je Trump eksplodiral na agente tajne službe, ki ga niso hoteli odpeljati z zborovanja na Kapitol, da bi se pridružil protestnikom, in da je planil na volan svojega oklepnega vozila.

Ljudje, ki so blizu Ornatu, so anonimno oporekali računu, vendar ne pod prisego. Prav tako ni javno odgovarjal na vprašanja o tem.

Penceovi pomočniki so komisiji tudi povedali, da je podpredsednik zavrnil prošnje tajne službe, naj med napadom vstopi v njegovo oklepno vozilo, saj se je bal, da ga bo duh odnesel. To je sprožilo vprašanja o tem, ali je bila njegova odstranitev vključena v načrte za poseganje v potrditev zmage Joeja Bidna.

Ko je komisija iskala besedila agencije, je Cuffari komisijo obvestil, da so bila sporočila 24 zaposlenih 5. in 6. januarja izbrisana.

Cuffarija so kritizirali , ker je odlašal z objavo rezultatov raziskave, ki kažejo na široko razširjeno spolno nadlegovanje med osebjem domovinske varnosti, in čakal vsaj devet mesecev , da je sprožil alarm zaradi izgubljenih besedil, glede na Project on Government Oversight.

Besedilna epizoda je osvetlila nenavadno vlogo Ornata, ki je od vodilnega v Trumpovi tajni službi postal namestnik vodje osebja Bele hiše. Kasneje se je vrnil v tajno službo kot pomočnik direktorja, zadolžen za usposabljanje.

Norman Eisen, car etike v Obamovi Beli hiši in posebni svetovalec demokratov v predstavniškem domu v prvem sojenju ob Trumpovi obtožbi, je dejal, da je imenovanje prestopilo meje med neodvisno, profesionalno vlogo tajne službe in pristransko politiko.

“To je grozen primer političnega vpliva za druge člane tajne službe,” je dejal Eisen. “Tega ne bi nikoli dovolil.”

COMMENTS

Wordpress (0)