(VIDEO) Kdo vse je, poleg Milana Kučana in Zmaga Jelinčiča, letos prišel na “pietetni dogodek”? – Ob Ruski kapelici? Pod Vršičem opažen tudi Zoran Stevanović – TOPNEWS.si

(VIDEO) Kdo vse je, poleg Milana Kučana in Zmaga Jelinčiča, letos prišel na “pietetni dogodek”? – Ob Ruski kapelici? Pod Vršičem opažen tudi Zoran Stevanović

(VIDEO) Kdo vse je, poleg Milana Kučana in Zmaga Jelinčiča, letos prišel na “pietetni dogodek”? – Ob Ruski kapelici?  Pod Vršičem opažen tudi Zoran Stevanović

Spominska slovesnost ob Ruski kapelici, ki je vsako leto pritegnil številne  ugledne goste iz sveta politike, gospodarstva in religije,  med njimi so bili ruski predsednik Vladimir Putin ob stoti obletnici plazu (2016.), nekdanji ruski premier Dmitrij Medvedjev, predsednik Sveta federacije Sergej Mironov, nekdanji predsednik ruske vlade Jegor Gajdar, patriarh Ruske pravoslavne cerkve Kiril, nekdanji finančni minister Aleksej Leonidovič Kudrin in številni drugi, je letos minil brez prisotnosti državne politik.

Iz ruske strani so bili letos prisotni ambasador Ruske federacije Timur Rafailovič Ejvazov ter minister Moskovske oblastim  zadolžen za mednarodno sodelovanje. Venec pa je tokrat brez prisotnosti slovenske vojske in ruskih gardistov  na grob umrlih ruskih vojakov položil  predsednik Društva Slovenija-Rusija Saša Geržina. Slovesnosti pa se je udeležil tudi vodja Mednarodnega raziskovalnega centra 2. svetovne vojne v Mariboru Janez Ujčič.

Razen nekdanjega predsednika Milana Kučana in predsednika SNS Zmaga Jelinčiča, ki je bil v prvih vrstah, medtem ko je Milan Kučan kot vsako leto tudi letos izbral  mesto, ki je pod Kapelico na desni strani v gozdičku pod kapelico, drugih vidnih politikov sedanje in bivše garniture nismo opazili.   Je pa bilo več vidnih gospodarstvenikov, ki so tako ali drugače vezani na posle z Rusijo med njimi  predsednik uprave Krke Jože Colarič, Robert Kuzmič glavni direktor Iskratela in direktor gradbenega podjetja Riko Janez Škrabec .

 

 

Medtem, ko so  predstavniki gospodarstva  v glavnem  zadržani pri izjavah, saj so zavrnili  nastope pred kamero, pa so pred Kamre stopili Zmago Jelinčič, Milna Kučan in nekdanji šef ZZZB Tit Turnšek. Na Vršič sta letos  iz hotela Kompas vozila le dva večja avtobusa in eden manjši , medtem ko se,  po uradnem delu, člani društva Slovenija Rusija zbrali  v parku pred hotelom Špil v Kranjski gori.

In kaj je o slovesnosti povedal Milan Kučan: “Letošnja slovesnost je nekoliko drugačna, je pa njeno sporočilo enako prejšnjim. To je sporočilo miru in obsodbe vojne, sovražnosti in nestrpnosti med ljudmi in letos ni nič drugače. To je obsodba vojn, je obsodba tudi te vojne v Ukrajini, zločina, ki ga je zagrešil Putin, je podpora borbi ukrajinskega naroda in je izraz solidarnosti z vsemi žrtvami, tako na ruski kot na ukrajinski strani. To slovesnost organiziramo Slovenci zaradi sebe. Zaradi svojega dolžnega spomina do žrtev, ki so se zgodile na naših tleh in do tistih preživelih, ruskih ujetnikov, ki so v spomin na mrtve tovariše postavili to kapelico. Zakaj je kasneje ta slovesnost dobila politično obeležje, zakaj si ga je prisvojila politika, zakaj se je komercializirala, to je seveda drugo vprašanje, je pa prav letos priložnost, da se znova vrne  k temu, kar je od nekdaj bila, to se pravi, k pietetnemu spominu na tragedijo, ki se je zgodila in obsodbi vojn. Veste, onkraj politike je še nekaj,  je človečnost, ne. In ne razumem, zakaj je tudi to slovesnost potrebno, bilo, slovenski politiki izkoristiti za to, da je poglobila delitev med nami.

Samo še eno podvprašanje imam. Prejšnja leta so se, v bistvu tukai, smo  pogledali ob spomeniku in so bili venci položeni eden čez drugega, danes tukaj ni nikogar iz slovenskega političnega vrha, niti vencev ni, vas to preseneča, žalosti, kaj menite o tem?

“Me žalosti, me ne preseneča. Če se spomnite, je nekdo, ki je bil predsednik vlade, to cesto imenoval ruska cesta, nekdo, ki je
predsednik države, je ta dan imenoval za dan rusko slovenskega prijateljstva. Danes jih ni, kakor da bi spomin na tragedijo, ki se je tu zgodila, imel kakršnokoli zvezo s sedanjo vojno, razen da jo je seveda treba obsoditi in smo jo tudi obsodili.
(Vse v redu. Se vedno bojim, da se boste s tem spotaknili … ),” je še povedal Kučan.

COMMENTS

Wordpress (0)