“Tisti, ki se igrajo z ognjem, se bodo na koncu opekli” – Kitajski voditelj Xi Jinping je predsednika ZDA Joeja Bidna v telefonskem pogovoru ta teden opozoril, naj se glede Tajvana “ne igra z ognjem” – TOPNEWS.si

“Tisti, ki se igrajo z ognjem, se bodo na koncu opekli” – Kitajski voditelj Xi Jinping je predsednika ZDA Joeja Bidna v telefonskem pogovoru ta teden opozoril, naj se glede Tajvana “ne igra z ognjem”

“Tisti, ki se igrajo z ognjem, se bodo na koncu opekli” – Kitajski voditelj Xi Jinping je predsednika ZDA Joeja Bidna v telefonskem pogovoru ta teden opozoril, naj se glede Tajvana “ne igra z ognjem”

Kitajske oblasti so včeraj sporočile, da so zaprle del voda v provinci Fujian zaradi vojaških vaj, ki jih izvajajo na območju in vključujejo pravo strelivo. Prizorišče enodnevnih vaj se nahaja severno od ožine, ki loči celinsko Kitajsko in otoški Tajvan, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

https://twitter.com/AZmilitary1/status/1553416722920751112

https://twitter.com/AZmilitary1/status/1553419684908761089

Strasti okoli Tajvana, za katerega Peking trdi, da je del Kitajske, so se v zadnjih dneh razgrele zaradi možnosti obiska predsednice predstavniškega doma ZDA Nancy Pelosi. Čeprav so ameriški uradniki že večkrat obiskali Tajvan, v Pekingu menijo, da je potovanje Pelosijeve v Taipei velika provokacija, saj gre za visoko politično predstavnico ZDA, ki glede na svojo funkcijo lahko potuje z vojaškim spremstvom.

Kitajski voditelj Xi Jinping je predsednika ZDA Joeja Bidna v pogovoru ta teden opozoril, naj se glede Tajvana “ne igra z ognjem”. “Tisti, ki se igrajo z ognjem, se bodo na koncu opekli,” je Xi po navedbah kitajskih medijev dejal Bidnu. Kot poroča CNN  je  Xi Jinping o zadevi  v četrtek obširno razpravljal v telefonskem pogovoru ameriškim predsednik Jojem  Bidnom in Bidna  opozoril, da bodo “tisti, ki se igrajo z ognjem, zaradi tega propadli,” je zapisano v izjavi kitajskega zunanjega ministrstva.

Poročila, da predsednica predstavniškega doma ZDA Nancy Pelosi načrtuje obisk Tajvana , so sprožila napete pogovore med Združenimi državami in Kitajsko – ter vse več ugibanj o tem, kako bi se lahko odzval Peking.

Pelosijeva je dejala, da je pomembno, da ZDA izkažejo podporo Tajvanu, kongresniki  na obeh straneh politično razklanega v Washingtona pa so joenotno  pozvali, naj odide. Kitajska je medtem ideja razjezila in je zato obljubila, da bo sprejela “odločne in odločne ukrepe”, če bo prišlo do kakršnega koli potovanja.

Veliko manj glasen pa je bil otok v središču polemike. Tajvanska predsednica Tsai Ing-wen ali njen urad ni dal nobene izjave v prid ali proti morebitnemu potovanju Pelosi – čeprav je premier Su Tseng-chang v sredo dejal, da je Tajpej “zelo hvaležen predsednici Pelosijevi za njeno močno podporo in prijaznost do Tajvana v preteklih letih” in da otok pozdravlja vse prijazne goste iz tujine.

Analitiki pravijo, da je relativna tišina posledica tega, ker se je Tajvan, demokratični samoupravni otok s 24 milijoni prebivalcev, ki ga je vladajoča kitajska komunistična partija razglasila za del svojega ozemlja, čeprav ga  Kitajska nikoli ni nadzorovala, zato se je znašel v neprijetnem položaju.

Na otoku poudarjajo, da je Tajvan odvisen od ameriškega orožja, da se brani pred možnostjo, da bi ga Kitajska napadla in ga nasilno prevzela – zato ne želi, da bi ga razumeli kot odvračajočo podporo enega najmočnejših politikov ZDA. Toda če se zdi, da je Tajvan preveč navdušen nad možnostjo obiska Pelosijeve, strokovnjaki pravijo, da bi s tem lahko spodbudili jezo Pekinga.

V četrtek je tajvansko zunanje ministrstvo sporočilo, da “ni prejelo nobenih dokončnih informacij o obisku predsednice Pelosi na Tajvanu” in da “o tej zadevi nima nobenih dodatnih komentarjev”.

Vir, ki je seznanjena z načrti Pelosijeve, je povedala, da namerava v petek po ameriškem času odpotovati na turnejo po Aziji in da bo potovanje vključevalo postanke na Japonskem, v Južni Koreji, Maleziji in Singapurju – vendar ostaja negotovo, ali se bo ustavila v Tajvanu.

Politični analitiki pravijo, da je del razloga, zaradi katerega se tajvanske oblasti skrivajo, ta, da bi to lahko pomagalo odvrniti kakršno koli krivdo, če bi se takšno potovanje res izvedlo – pravijo, da bi Peking potem bolj verjetno krivil Washington kot Tajpej.
“V interesu tajvanske vlade je, da ostane skromna in se izogiba ustvarjanju vtisa, da Tajvan dejavno spodbuja obisk Pelosijeve,” je dejal Wen-ti Sung, politolog na tajvanskem študijskem programu Avstralske nacionalne univerze.

“Če bo Tajvan ostal tiho in bo Pelosijeva prišla, se bo to verjetno razumelo kot odločitev ZDA ali Pelosijeve,” je dejal. “Toda če jo Tajvan odkrito pozove k obisku, bi lahko Peking to razumel  kot tajvansko zaroto. Države v regiji – kot so Japonska, Južna Koreja ali celo Avstralija – bi lahko prav tako postale manj naklonjene Tajvanu, če menijo, da je Tajvan dejaven ustvarjanje  nepotrebnih težave.” Vendar je to morda le del razloga za relativno tišino Tajpeja.
Medtem ko so mednarodni mediji obširno poročali o morebitnem obisku Pelosijeve, je  ta teden na Tajvanu to  komaj prišlo na naslovnice.
Tajvanske novice so se namesto tega večinoma osredotočale na škandale v zvezi s prihajajočimi lokalnimi volitvami in največjimi letnimi vojaškimi vajami na otoku.
Wang Ting-yu, tajvanski poslanec iz vladajoče Demokratske napredne stranke, je dejal, da je to delno zato, ker se je tajvansko občinstvo navadilo na grožnje iz Pekinga, ki načrtuje  invazijo na otok vse od konca kitajske državljanske vojne .

Brian Hioe, Američan tajvanskega porekla, ki živi v Tajpeju in je ustanovil revijo New Bloom Magazine, ki pokriva tajvansko politiko, je dejal, da Tajvanci na splošno niso preveč zaskrbljeni zaradi morebitnih posledic obiska Pelosijeve, saj je Peking v preteklosti izrekel podobne grožnje.”Kitajske grožnje se pojavljajo tako pogosto, da je to nekaj podobnega hrupu v ozadju,” je dejal. “Ljudje tukaj dejansko ne razmišljajo tako resno o možnostih posledic obiska Pelosijever.”

Obenem analitiki svarijo pred razlago pomanjkanja uradne reakcije Tajvana kot tega, da se ne zaveda potencialnih nevarnosti, ki bi jih lahko obiskala Pelosijeve. In ko bo nervoza  okoli njenega potencialnega potovanja naraščala, bosta obe strani čutili, da morata vztrajati pri svojih stališčih, da ne bi bila videti šibka, pravijo komentatorji.

.
Analitiki menijo da če Pelosijeva ne pride, ZDA tvegajo, da bodo videti, kot da so se prestrašile možnega odziva Kitajske. Medtem pa bi vse več špekulacij o tem, kaj bi Kitajska lahko naredila za povračilne ukrepe, Peking potisnilo v kot, kjer je menil, da mora nekaj storiti, da ne izgubi obraza, če do obiska pride. “V tem trenutku, ker je bilo že toliko komentarjev in razprav o tem, kako bi lahko Kitajska reagirala, mislim, da se mora Kitajska na tej točki odzvati,” je dejal Hioe. “Zato mislim, da bo prišlo do neke vrste odziva Kitajske in poskušala bo prikazati, kot da je veliko pomembnejša.”
Kljub takšnim pomislekom je poslanec Wang dejal, da Tajvan “ni nikogaršnji kmet” in da Kitajska ne bi smela imeti možnosti narekovati, kdo obišče otok. “Kitajska se ne more vmešavati v diplomatske odnose med Tajvanom in ZDA,” je dejal Wang, član parlamentarnega odbora za zunanje zadeve in nacionalno obrambo.

“Pozdravljamo vse naše prijatelje iz ZDA in po vsem svetu. Torej, ne glede na to, ali Pelosijeva pride ali ne, spoštujemo njihovo odločitev. Vendar ne dovolite, da se Kitajska vmešava.” Su Tzu-yun, direktor tajvanskega Inštituta za nacionalno obrambo in varnostne raziskave, je dejal, da otok “pozdravlja vse prijatelje iz drugih držav in cenimo vsako podporo mednarodne skupnosti.” Dejal je, da bi bila odgovornost Pekinga, če bi se razmere stopnjevale.”Tajvan ne bo nikoli postal tako imenovani freerider (za ZDA). Pokazali bomo svojo pripravljenost, da se branimo,” je dejal.

COMMENTS

Wordpress (0)